Hispano+Suizas – Tantum Ergo Cava Brut Nature

Spaanse Brut Nature cava met de Chardonnay- en Pinot Noir-druif. Volle en romige smaak wat goed past bij sashimi van geelvintonijn.

Druivensamenstelling
Chardonnay
Pinot Noir

Specificaties
Soort: Cava, mousserend wit
Stijl: Brut Nature; zonder toegevoegde suikers tijdens flesgisting)
Jaargang: 2016
Extra: 97/100 Guía SEVI 2019 – 93/100 Guía ABC 2019
92/100 Anuario de vinos de El País 2019 – 92/100 Guía Peñín2020 – 93,5/100 Guía WineUp 2019
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep goudgeel
Geur: Finesse en elegantie in de neus met aroma´s van rijp wit fruit, koekjes, gedroogd fruit en een vleugje vanille
Smaak: Vol en romig, goed uitgebalanceerde zuren en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperatief! Tevens een goede combinatie met:

  1. Oesters met vers citroensap
  2. Tataki van zalm met sesamzaadjes
  3. Sashimi van geelvintonijn

Achtergrondinformatie
Bodegas Hispano+Suizas is ontstaan toen drie vrienden, wijnbouwer Rafael Navarro, wijnmaker Pablo Ossorio en marketingdirecteur Marc Grin na jaren ervaring in de wijnwereld hun eigen wijn wilden maken. Het bedrijf onderscheidt zichzelf door drie kernelementen voor een goed product in hun waarde te laten: traditionele wijnbouw, een innovatief wijnmaak-proces en ervaring in export.

Hispano+Suizas is vernoemd naar de afkomst van de eigenaren: twee Spanjaarden en een Zwitser. De bodega is gesitueerd in D.O.P. Utiel-Requena, een van de meest traditionele wijnbouwgebieden in Spanje. Hispano+Suizas heeft in totaal 61 hectare wijnstokken, waar maar ongeveer 2 kilo druiven per wijnrank wordt geoogst. In totaal zijn er 4000 ranken per hectare geplant. Alle wijnen zijn vernoemd naar termen uit de klassieke muziek, aangezien het doel is om een ‘masterpiece’ van iedere wijn te maken. Tantum Ergo refereert naar een lied dat wordt gezongen tijdens het ophalen van de hostie in de kerk.

Vinificatie
Na oogst worden de druiven in bakken van 15 kg drie dagen in een koeling van -10 °C geplaatst. De Chardonnay druiven worden hierna direct gekneusd en krijgen een koude maceratie van 24 uur op 0 °C. Hierna persing met pneumatische pers. De ijskoude Pinot Noir druiven gaan direct in de pneumatische pers.

De most die wordt gewonnen 36 uur statisch decanteren, zodat het heldere sap bovenaan blijft. Dit sap wordt gefermenteerd in 400 L grote Amerikaanse eiken vaten bij 16°C. Na de eerste fermentatie vind de tweede fermentatie op fles plaats, waarbij de mousse ontstaat. Dit gebeurt op een contante temperatuur van 14 °C. De wijn wordt minimaal 22 maanden op de droesem gerijpt.

Terug naar alle wijnen