Hispano+Suizas – Tantum Ergo Cava Rosé

Spaanse mousserende cava rosé van de Pinot Noir-druif. Brut Nature, geen toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie. Past bij een romige paddenstoelenrisotto.

Hispano Suizas Tantum Ergo Pinot Noir Rosé Brut Nature

Druivensamenstelling
Pinot Noir: 100%

Specificaties
Soort: Cava Rosé, mousserend
Stijl: Brut Nature (geen toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie), houtrijping
Extra: 93/100 Mejor Cava de España. Guía Peñin 2019
94/100 Mejor Cava de España. Guía Sin Mala Uva 2019
93/100 Mejor Cava Rosado de España. Guía Intervinos2019
Alcoholpercentage: 12 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekroze
Geur: Uitgesproken neus, aroma van rood en gedroogd fruit, lichte toets van geroosterde vanille
Smaak: Vol en romig, rijpe kersen(schilletjes) met een delicate smaak van vanille en kruiden. Uitgebalanceerde zuurgraad en een lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperitief! Tevens een goede combinatie met:

  1. Kalfsschnitzel met cranberrycoulisse, citroen en brandade
  2. Romige paddenstoelenrisotto
  3. Perfecte combinatie met gedroogde ham, bijzonder bij aardbeien met slagroom

Achtergrondinformatie
Bodegas Hispano+Suizas is ontstaan toen drie vrienden, wijnbouwer Rafael Navarro, wijnmaker Pablo Ossorio en marketingdirecteur Marc Grin na jaren ervaring in de wijnwereld hun eigen wijn wilden maken. Het bedrijf onderscheidt zichzelf door drie kernelementen voor een goed product in hun waarde te laten: traditionele wijnbouw, een innovatief wijnmaak-proces en ervaring in export.

Hispano+Suizas is vernoemd naar de afkomst van de eigenaren: twee Spanjaarden en een Zwitser. De bodega is gesitueerd in D.O.P. Utiel-Requena, een van de meest traditionele wijnbouwgebieden in Spanje. Hispano+Suizas heeft in totaal 61 hectare wijnstokken, waar maar ongeveer 2 kilo druiven per wijnrank wordt geoogst. In totaal zijn er 4000 ranken per hectare geplant. Alle wijnen zijn vernoemd naar termen uit de klassieke muziek, aangezien het doel is om een ‘masterpiece’ van iedere wijn te maken. Tantum Ergo refereert naar een lied dat wordt gezongen tijdens het ophalen van de hostie in de kerk.

Vinificatie
Na oogst worden de druiven in bakken van 15 kg drie dagen in een koeling van -10 °C geplaatst. De Chardonnay druiven worden hierna direct gekneusd en krijgen een koude maceratie van 2 uur op 0 °C. Hierna persing met pneumatische pers. De ijskoude Pinot Noir druiven gaan direct in de pneumatische pers.

De most die wordt gewonnen 36 uur statisch decanteren, zodat het heldere sap bovenaan blijft. Dit sap wordt gefermenteerd in 400 L nieuwe Amerikaanse eiken vaten bij 16 °C. Na de eerste fermentatie vind de tweede fermentatie op fles plaats, waarbij de mousse ontstaat. Dit gebeurt op een contante temperatuur van 14 °C. De wijn wordt minimaal 15 maanden op de droesem gerijpt.

Terug naar alle wijnen