Las Moradas – Albillo Real

Spaanse witte wijn van de Albillo Real-druif. Complex, zijdezacht, zalvend mondgevoel door 8 maanden houtrijping in Franse-Hongaarse eiken vaten.

Druivensamenstelling
Albillo Real : 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog, 8 maanden houtrijping in Frans/Hongaars eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Ecologisch & vegan gecertificeerd

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel
Geur: Kweeperenjam, peer, honing, bloesem van sinaasappel en jasmijn, schil van grapefruit en balsamico
Smaak: Complex, zijdezacht, zalvend mondgevoel, ziltige afdronk met een licht bittertje, typerend voor de Albillo Real-druif

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Kort gegrilde tonijnsteak met tomaat, lente-ui, Spaanse peper, koriander en munt
  2. Geitenkazen: jonge geitenkaas of blauwader-geitenkaas
  3. Stoofpot van procureur, knoflook, fino sherry, tijm en laurier

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Las Moradas de San Martin vindt zijn oorsprong in 1999 in San Martín de Valdeiglases, nabij Madrid. Vanaf dat moment krijgen zij beschikking over wijngaarden die dateren uit de 12e eeuw. Las Moradas (Het Binnenste Kasteel) is de titel van het laatst geschreven boek van Sint Teresa. De naam is bedoelt als knikje naar de literatuur van de Spaanse Gouden Eeuw, waar de wijnen uit de regio door de belangrijkste schrijvers van die tijd vaak werden benoemd.

De labels op de flessen zijn stukken uit die literatuur. In totaal bezit Las Moradas nu 18 hectare wijngaarden, omringd door pijnbomen, steeneiken, jeneverbessen en tal van andere flora. De gaarden waar de Albillo Real-druiven groeien zijn in totaal 6,7 hectare groot en hebben namen als Pañuelo, Juez, Piñonera, Ribera & Andrinoso.

De stokken zijn geplant in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw, wat resulteert in 80-90 jaar oude stokken. De wijngaarden liggen op 900 meter hoogte op een zand- en granieten bodem. Er wordt gebruik gemaakt van dry-farming, waarbij niet wordt geïrrigeerd en alleen regenwater de gaarden nat houdt. Wijnmaakster is Isabel Galindo. In totaal heeft zij 14. 972 flessen geproduceerd.

Vinificatie
Begin augustus worden ’s nachts de rijpste druiven met de hand geoogst. De druiven die door blad ietwat worden afgeschermd volgen daarna, om kwaliteit te garanderen. Hierna worden de druiven direct geperst waarna deze een spontane fermentatie met van nature aanwezige gisten ondergaat. Na fermentatie rijpt de wijn 8 maanden in gebruikte 500 liter Franse/Hongaarse eiken vaten, met bâttonage elke volle maan. 30% van de wijn wordt zonder sulfieten geproduceerd om meer complexiteit en rijkheid te creëren.

Terug naar alle wijnen