Le Favole – Sauvignon Blanc

Jonge witte Italiaanse wijn, 6 maanden rijping op staal en 3 maanden op fles. Gemaakt van de Sauvignon Blanc-druif. Past goed bij gnocchi.

Le Favole Sauvignon Blanc 2019

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Classificatie Vino de Aquileia e della Riviera Fiulana

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel met een groene glinstering
Geur: Aroma’s van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van appel.
Smaak: Plezierig fris en mineraal

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 11°C

Gastronomie

  1. Risotto met witte en groene asperges
  2. Carpaccio van zeebaars met citroen verbena (=kruid)
  3. Malfatti (Gnocchi) met spinazie en ricotta

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, op de zacht glooiende heuvels in de buurt van de Cansiglio-bossen ten noorden van de stad Caneva, ligt het wijnhuis Tenuta La Favole (sprookje). De wijngaarden zijn gelegen op twee locties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Van de laatste wijngaard komen de druiven van deze Sauvignon blanc, het perceel bedraagt 0.55 hectare, met een dichtheid van 4500 druivenstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare. Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water) Het klimaat kenmerkt zich door een zachte maar constante bries, matige regen met frisse nacht temperaturen. De grond is voornamelijk klei- en rotsachtig.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst. Gebruik van moderne roestvrijstalen kuipen. Zacht persing middels een pneumatische pers. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Hierna een rijping op schil voor 6 maanden. Gevolgd door een rijping in staal voor 6 maanden en een rijping op fles voor 3 maanden.

Terug naar alle wijnen