Le Favole Storiis

Italiaanse rode wijn van de Resosco dal Peduncolo Rosso druif, 10 maanden hout gelagerd. Past goed bij een stoofpotje van rundvlees.

Le Favole Storiis 2016

Druivensamenstelling
Refosco dal Peduncolo Rosso: 100 %

Jaargang: 2019

Specificaties
Soort: Rood
Stijl: 10 maanden hout gelagerd
Alcoholpercentage: 14 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021, Gambero Rosso, Cerca&prova en in Vinibuoni D’Italie

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Aroma’s van viooltjes en rijpe pruimen, vanille en peper; met hinten van bosbessen en marasca kersen
Smaak: Warm en vol met aangename sensaties van rood fruit

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Stoofpotje van Rundvlees, winterpenen & laurier
  2. Saltimbocca; kalfschnitzel, parmaham & salie
  3. Grigliata mista di carne (gemengd gegrild vlees)

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel waar de druiven van de Storiis groeien heeft een grote van 1.4 hectare, met een dichtheid van 4500 wijnstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst is handmatig. Er wordt gebruik gemaakt van moderne roestvrijstalen vaten. Gecombineerde lange maceratie (maceratie en alcoholische gisting) van 21 dagen. Fermentatie vindt plaats voor 12 dagen. Gedurende 10 maanden in vaten van 5 HL. Hierna volgt een tweede malolactische gisting. In 2018 werden 2.237 flessen gebotteld zonder steriele filtratie om de wijn te laten ‘leven’ en natuurlijk evolueren.

Terug naar alle wijnen