Lobo de Vasconcellos – Branco Reserva

Portugese witte blend van de Arinto- en Verdelho-druif. 9 maanden houtrijping op Franse eiken vaten. Volle, rijke wijn door bâttonage.

Druivensamenstelling
Arinto: 50%
Verdelho: 50%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Reserva: 9 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Bâttonage op de fijne droesem resulteert in een rijkere wijn.

Smaakprofiel
Kleur: Citroengeel
Geur: Bloemen, citrus, aromatisch, vanille, mineralen
Smaak: Fris en mondvullend, volumineus en mineralen met levendige aciditeit en structuur. Lange, aanhoudende afdronk

Temperatuur
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Sardinhas Grelhadas: verse Portugese sardientjes
  2. Cataplana de Marisco: Portugese stoofschotel met mosselen, pijlinktvis & gambas
  3. Gebakken kalfszwezerik met beurre blanc

Achtergrondinformatie
Manuel Lobo heeft samen met zijn managing partner Francisco Bessa Quinta Lobo de Vasconcellos opgericht, nadat hij voor verschillende wijnhuizen in Portugal als wijnmaker heeft gewerkt. Als kers op de taart is hij in 2020 uitgeroepen tot ‘Wijnmaker van het Jaar’ in Portugal. In totaal beslaat het aantal hectare 1120 hectare met o.a. koeien, paarden & olijfgaarden. De wijngaarden zijn ‘bescheiden’ met een totaal van 45 hectare. Wijngaard Perescuma is in totaal 37,9 hectare groot waar de Arinto-druiven op 2 hectare groeien, 15 jaar oude stokken. De Verdelho-stokken staan aangeplant op wijngaard Zambujal de Conde op 1,1 hectare en zijn 20 jaar oud. Bodem bestaat uit een samenstelling van kalkarme leem & klei-kalksteen. Gemiddelde jaarlijkse temperaturen liggen tussen de 5 °C & 35 °C, met 43 mm regenval per jaar.

Vinificatie
Druiven worden handmatig geoogst & geselecteerd voordat ze de kelder binnenkomen. Na ontstammen en persen wordt de most verplaatst naar een RVS vat waar het sap 48 uur lang op 8 °C wordt bewaard. Bij de start van de alcoholische fermentatie wordt het sap naar Franse eiken vaten verplaatst, waar de A.F. op 15 °C gedurende 30 dagen plaatsvind. 9 maanden rijping op Frans eiken met bâttonage van de fijne droesem.

Terug naar alle wijnen