Lobo de Vasconcellos – Tinto

Rode Portugese wijn gemaakt van de Touriga Nacional-, Syrah- en Alicante Bouschet-druiven. Gedeeltelijk 6 maanden houtrijping op Frans eiken vaten. Past bij stoofschotels en bacalhau van de barbecue.

Druivensamenstelling
Touriga Nacional: 40%
Syrah: 30%
Alicante Bouschet: 30%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Gedeeltelijk 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Assemblage van de druiven gebeurd afhankelijk van de ontwikkeling per druifsoort tijdens fermentatie

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Wild bosfruit als rode kers & bosbes en een fijne kruidigheid
Smaak: Volume en een duidelijke structuur met goed geïntegreerde tannines. Lang aanhoudende, gebalanceerde afdronk

Temperatuur
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Alentejaanse stoofschotel van varkensfricandeau, paprikapoeder, komijn en knoflook
  2. Hertenbiefstuk van de grill met port-vijgenjus & puree van pastinaak
  3. Bacalhau à Brás: geraspte kabeljauw & gefrituurde aardappelstaafjes, olijfolie, ei, ui & peterselie

Achtergrondinformatie

Manuel Lobo heeft samen met zijn managing partner Francisco Bessa Quinta Lobo de Vasconcellos opgericht, nadat hij voor verschillende wijnhuizen in Portugal als wijnmaker heeft gewerkt. Als kers op de taart is hij in 2020 uitgeroepen tot ‘Wijnmaker van het Jaar’ in Portugal. In totaal beslaat het aantal 1120 hectare met o.a. koeien, paarden & olijfgaarden. De wijngaarden zijn ‘bescheiden’ met een totaal van 45 hectare. Wijngaard Perescuma is in totaal 37,9 hectare groot waar de Touriga Nacional & Syrah-druiven op 9 hectare groeien, 15 jaar oude stokken. De Alicante Bouschet-stokken staan hier ook aangeplant op 2,2 hectare en zijn 26 jaar oud. Bodem bestaat uit een samenstelling van kalkarme leem & klei-kalksteen. Gemiddelde jaarlijkse temperaturen liggen tussen de 5 °C & 35 °C, met 43 mm regenval per jaar.

Vinificatie

Druiven worden handmatig geoogst & geselecteerd voordat ze de kelder binnenkomen. Na ontstammen en persen wordt de most verplaatst naar een RVS vat waar fermentatie plaatsvind. Iedere druifsoort wordt apart gefermenteerd waarna er uiteindelijk wordt geblend. Assemblagepercentages worden bepaald door de ontwikkeling van het fermentatieproces per druifsoort. Hierna rijpt een deel van de wijn 6 maanden op Frans eiken vaten, waarna er wordt gebotteld.

Terug naar alle wijnen