Miguel Angel Muro – Crianza

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo met 14 maanden houtrijping. Intense fruitige tonen. Past bij Burifarra.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza, 14 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Dieppaars
Geur: Krachtig met vol rood fruit, vanille en balsamico
Smaak: Ronde smaak met intense fruitige tonen en een vleugje kokosnoot, vanille en toast. Lange finale

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie

  1. Gegrild lamsrack met rozemarijn
  2. Gebakken Butifarra (bloedworst) met salsa romesco en arroz negro
  3. Gebakken Ibérico-filet met patatas bravas en salsa brava

Achtergrondinformatie
Bodegas Miguel Angel Muro is opgericht in 1975 door de gelijknamige eigenaar & wijnmaker. Zij waren in 1984 een van de eerste bedrijven in de Riojastreek die de kwaliteit van de wijn verhoogde door het gebruik van stalen vaten. De wijngaarden van Bodegas Miguel Angel Muro beslaan 22 hectare, voornamelijk beplant met Tempranillo (80%). De Tempranillo-druiven rijpen met een dunne schil waardoor de wijnen prachtige fruitaroma’s bevatten. De stokken hebben gemiddeld een leeftijd van 35 jaar en groeien op een kalk- en ijzerhoudende grond. Ze liggen op 500 meter hoogte in zuidelijke richting, waar voldoende regen valt. Bij de bodega staat kwaliteit voorop, dat begint in de wijngaard en eindigt via de kelder in de fles.

De filosofie van deze bijzondere bodega wordt zeker geproefd in de wijn. De meeste wijnen worden opgevoed in Frans of Amerikaans eikenhout, met uitzondering van ‘joven’ (fruitige jonge wijnen). De Crianza-wijnen moeten wettelijk een minimale houtrijping van 6 maanden hebben gehad. In de praktijk gebeurd het vaak dat de crianza’s meer dan 12 maanden houtrijping krijgen, zoals ook hier het geval is.

Vinificatie
De oogst van de druiven start in oktober en gebeurt uiterst zorgvuldig en handmatig om kwalitatief gezien de beste druiven te kunnen selecteren. Na de oogst volgt er een maceratie (schilweking) bij een temperatuur van 27 °C waarbij koolzuur en alcohol vrij komt. Hierna volgt een malolactische fermentatie in houten vaten, 50% in Frans eiken en 50% in Amerikaans eiken. Hierna volgt rijping gedurende 14 maanden. Na deze rijping wordt de wijn licht gefilterd en gebotteld

Terug naar alle wijnen