Montelapio Fiano

Witte droge Italiaanse wijn met de Fiano-druif. 5 maanden rijping in stalen vaten. Smaakt goed bij pizza Funghi.

Druivensamenstelling
Fiano: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 vintage 2020
89/100 vintage 2021

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Romig, nootachtig en zeer verfrissend biedt genoeg citrus, verse abrikoos en tropisch fruit
Smaak: Typerende en aanhoudend smaken geven leven tot een elegante wijn

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pizza funghi: pizza met tomatensaus en paddenstoelen
  2. Risotto truffel: een risotto met truffel en paddenstoelen in een wijnsaus
  3. Tagliatelle frites de mer: pasta met verschillende zeevruchten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen.
Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Montelapio komt van de stad Lapio in de provincie van Avellino waar de wijngaarde zijn gevestigd. De wijngaard bestaat uit 6 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse volle wijn. De wijnstokken van de Fiano druif zijn geplant tussen 1956 en 1985. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 36.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De Montelapio wijn is gefermenteerd terwijl de schil van de druif er nog opzit. Ook zijn de druiven koud gemacereerd op 5 graden om aroma’s te versterken en om de structuur te verbeteren. Daarna worden de druiven zachtjes geplet. De wijn wordt voor 5 maanden gerijpt in stalen vaten.

Terug naar alle wijnen