Muntz Champagne

Droge millésime Champagne premier cru gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay & Pinot Meunier. Zeer fijne bubbel. Past bij Fruits de Mer.

Muntz champagne

Druivensamenstelling
Pinot Noir: 85%
Chardonnay: 12%
Pinot Meunier: 3%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Brut millésime Premier Cru
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Geselecteerd door internationale topgolfer Rolf Muntz. Gelimiteerde oplage van 50.000 flessen per jaar. Brut geeft het aantal gram toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie weer: 6 tot 12 gram per liter

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met een gouden glans
Geur: Delicate geuren van rijpe peer, citrus, honing en vers gebakken broodjes
Smaak: Rond, fluweelzacht, met een lichte kruidigheid, een zeer fijne bubbel en een prettige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Salade met Foie gras, peer, ingelegde uitjes en walnoten
  2. Fruits de Mer met o.a. gamba’s, krab, kreeft en oesters
  3. Kaasplateau met Chaource (witschimmel), Beaufort (halfhard) en Banon (geit)

Achtergrondinformatie
Maison de Champagne van familie Allouchery produceren met wijnmaker Emilien Allouchery verschillende zeer delicate cuvée’s en werken samen met internationaal topgolfer Rolf Muntz. Het verhaal van de familie Allouchery begint al in 1890, toen ze hun druiven verkochten aan grote wijnhuizen. Later, na ontwikkelingen in de marketing in de jaren ’60, zijn zij privé-labels gaan ontwikkelen.
Het landgoed van Maison de Champagne is gelegen in Ecueil, in het hart van de Champagne-streek. Deze streek is UNESCO werelderfgoed waar zowel een koud landklimaat (gemiddeld 11 °C) en een zeeklimaat (met gemiddelde regenval, wat genoeg water oplevert) heersen. De wijngaard met gemiddeld 38 jaar oude stokken in de westelijke sector van dit gebied, tussen Montagne de Reims en Epernay, strekt zich uit over 5 hectare grond. Uit de traditionele Champagne-combinatie van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay valt de Pinot Noir hier het meest op, gezien die het best past bij het terroir en daarom een groot deel van de assemblage vertegenwoordigt.

Vinificatie
Na de oogst van de drie druiven volgt een persing en een fermentatie gedurende 8- 10 dagen. Een hierop volgende malolactische vergisting zet aanwezige appelzuren om in melkzuren voor een zachtere smaakbeleving. Een koude behandeling (-4°C) in RSV tanks voorkomt vorming van wijnsteen. Na dit proces wordt de wijn aangevuld met liqueur de tirage, waardoor er een tweede vergisting ontstaat in de fles en het koolzuur zich ontwikkeld. Pas na drie jaar flesrijping komt de Muntz Champagne op de markt.

Terug naar alle wijnen