Ochoa olijfolie

Olijfolie uit de Navarra streek.

Ochoa olijfolie

Achtergrondverhaal/tradities: de traditie van het maken van olijfolie in de Navarra streek gaat duizenden jaren terug in de tijd, sinds de Romeinse tijd. De naam van de stad Olite, waar het wijnhuis gevestigd is, staat voor ‘land van olijfbomen’.

De variëteiten van olijven die gebruikt zijn in de olie zijn de Arbequina en Koroneiki. De olijven worden geteeld onder eco-biologische omstandigheden. Deze twee soorten olijven versterken elkaar in smaak. Koroneiki is krachtiger van smaak dan de Arbequine. De Arbequine geeft de smaak/aromacomplexiteit aan de olie, terwijl Koroneiki de olie frisheid en karakter geeft.

Manier van productie van de olie: een van de belangrijkste kenmerken van onze olijfolie is versheid. Dit wordt verkregen door de olijven in een vrij vroeg stadium van rijpheid te plukken om overrijping te voorkomen. Zodra besloten is wat het juiste moment is om de olijven te plukken, worden deze in een vrij korte tijd mechanisch geplukt, wat van cruciaal belang is om de intacte componenten van de olijven te behouden voordat het persproces begint in de almazara (plaats waar de olijfolie wordt geperst en vervaardigd).

Een van de belangrijkste kenmerken van het proces is het extraheren en persen van de olijven bij een lage temperatuur, onder de 27 graden, wat helpt om alle vluchtige stoffen te behouden die de reguliere olijfolie niet bewaart. Als gevolg hiervan is het eindresultaat een olijfolie met een volle smaak, met een zeer elegante structuur, een geweldige balans en complexiteit van aroma´s.

Terug naar alle wijnen