Peña Real – Crianza

Spaanse rode wijn van de Tempranillo-druif met 12 maanden rijping op eik (70% Frans, 30% Amerikaans) waarna 12 maanden rijping op fles. Past bij geroosterd lam.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: 12 maanden rijping op eik (70% Frans, 30% Amerikaans) waarna 12 maanden rijping op fles

Smaakprofiel
Kleur: Medium kersenrood met hints van bosvruchten
Geur: Complex & elegant in de neus, mooie intensiteit, aroma’s van rood fruit, vanille, caramel, koffie, drop, toffee, kruiden en hints van balsamico
Smaak: Krachtig doch zacht en gebalanceerd met aroma’s van getoaste tannines. Hints van rood en zwart fruit, chocolade & een hint van balsamico in de afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16°C
Maximaal 18°C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Geroosterd lam met Provençaalse (rozemarijn, tijm, & oregano) kruiden
  2. Geroosterde big
  3. Chorizo, Jamon Ibérico, Lomo of andere charcuterie van varken

Achtergrondinformatie
Terroir van kalk, klein en zand, waarbij de 30 jaar oude wijngaarden niet meer dan 4000 kg druiven per hectare produceren. In totaal worden er 80000 flessen van dit jaar gemaakt. De naam Peña Real is geïnspireerd op de naam Peña Fiel, waarbij Fiel (Faithful) wordt veranderd in Real (Real of Royal in het Engels), om de wijn een beeld te geven van loyaliteit en betrouwbaarheid aan de waarden van deze regio, de DO Ribera del Duero, en in het specifiek naar het hart ervan, de stad Peñafiel. Deze druiven worden geproduceerd op de wijngaarden Las Liebres & Carracosca, met een totaal van ongeveer 16 hectare.

De wijn is ongefilterd, waarna hij hij 12 maanden op zowel Frans (70%) en Amerikaans (30%) heeft gerijpt. Hierna nog een rijping op fles van 12 maanden. Crianza is de naam die wordt gegeven aan de wijnen uit de D.O. Ribera Del Duero die aan deze maatstaven voldoen.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, waarna zij niet worden geplet maar door middel van een zwaartekracht-systeem het sap wordt gewonnen door het wijnhuis tegen een berg of heuvel aan te bouwen. Hierdoor worden ook geen pompen gebruikt. Er wordt vastgehouden aan een strikte temperatuur van maximaal 26°C tijdens fermentatie, zodat aroma’s zacht, fris en aangenaam blijven. Na fermentatie wordt het gefermenteerde sap 12 maanden in eikenhouten vaten (70% Frans, 30% Amerikaans) bewaard.

Terug naar alle wijnen