Peña Real – Reserva

Spaanse rode wijn van de Tempranillo-druif. Aroma’s van bramen, cacao en drop. Past bij gebraden ossenhaas.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Reserva
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: Gebruik gemaakt van een zwaartekracht systeem waardoor de druif tijdens het gehele vinificatieproces door zwaartekracht wordt verwerkt. Geen pomp of pers.

Smaakprofiel
Kleur: Medium kersenrood, bijna granaatappelrood
Geur: Aromatisch, complex en elegant. Tonen van rozenbottel, bramen, cacao, drop, getoaste en kruidige tonen van laurier, tijm, zoethout en balsamico.
Smaak: Zachte aandronk, kruidig, levendig en mooie zuren. Structuur is zeker aanwezig met mooi gebrande tonen van tannines. Lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Stoofvlees met Provençaalse kruiden en tomaat
  2. Gebraden ossenhaas
  3. Gegrild en gerookt vlees

Achtergrondinformatie
Terroir van kalk, klein en zand, waarbij de 30 jaar oude wijngaarden niet meer dan 4000 kg druiven per hectare produceren. In totaal worden er 80000 flessen van dit jaar gemaakt. De naam Peña Real is geïnspireerd op de naam Peña Fiel, waarbij Fiel (Faithful) wordt veranderd in Real (Real of Royal in het Engels), om de wijn een beeld te geven van loyaliteit en betrouwbaarheid aan de waarden van deze regio, de DO Ribera del Duero, en in het specifiek naar het hart ervan, de stad Peñafiel. De wijn is ongefilterd, waarna hij 16 maanden op zowel Frans (80%) en Amerikaans (20%) heeft gerijpt. Reserva is de naam die wordt gegeven aan de wijnen uit D.O. Ribera del Duero wanneer het sap minimaal 12 maanden op hout heeft gelegen, waarna deze nog 24 maanden op fles ligt. In het wijnhuis wordt gebruik gemaakt van een zwaartekracht-systeem, waarbij de druiven niet worden geperst maar door het gebruik van zwaartekracht onder hun eigen gewicht door het hele proces gaan.

Vinificatie
Handgeplukte druiven in kisten van 15 kilo. De druiven worden vervolgens niet geperst maar onder hun eigen gewicht door het gehele vinificatieproces gestuurd, zodat er niet te veel druk (maar ook niet te weinig) op de druif komt. Wanneer dit wel gebeurd zou het kunnen voorkomen dat er een overschot aan tannines ontstaat. Druivensap wordt gefermenteerd op een temperatuur die niet boven de 26° uitkomt, om de aroma’s van fruit op het palet te versterken.

Terug naar alle wijnen