Piedra a Piedra – Chardonnay

Witte Spaanse wijn met een frisse smaak van de Chardonnay-druif. Smaakt goed bij gegratineerde portobello.

Piedra a Piedra Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5
Extra: Vegan & biologisch
Goud @ Wine Up 2021-2022
Brons @ Decanter 2021
Goud @ Chardonnay du Monde 2020

  • Best 10 in the World & Best Spanish Chardonnay

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Appel, tropisch fruit als rijpe ananas en banaan
Smaak: Fris en zijdezacht

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Paella met zeevruchten
  2. Tataki van zalm met parelcouscous en reductie van citrus
  3. Gegrantineerde portobello met room & oude kaas

Achtergrondinformatie
Bodegas Familia Conesa is gelegen in de streek Tierra de Castilla, in het zuidoosten van Spanje nabij Albacete. Op Finca el Guijoso maakt wijnmaker Paco Granados naast wijnen van de speciale DO Pago Guijoso ook prachtige wijnen van hun jongere wijngaarden. De Pago-appelatie is de hoogste in Spanje, waarvan er maar 18 zijn. Deze wijnen moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zoals een onderscheidende bodem, klimaat en productieproces.

In totaal bezit de Bodega 130 hectare aan wijngaarden waarop 6 verschillende druiven staan aangeplant. De jongere wijngaarden zijn aangeplant met 40 jaar oude stokken gelegen op 1150 meter boven zeespiegel en liggen vol met grote kiezels (Spaans: piedras). Deze kiezels worden overdag verwarmd door de zon en ’s nachts geven ze warmte af, waardoor de druiven ook ’s nachts kunnen doorrijpen. De naam van deze wijn verwijst dus ook weer naar deze kiezels: Piedra a Piedra betekent steen voor steen. Ook de naam van de Finca verwijst naar de ondergrond: Guijoso betekent gravelig/zanderig. Er zijn in totaal 60.000 tot 100.000 flessen Roble geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts machinaal geoogst om deze zo koel mogelijk te houden. Hierna volgt directe persing en een koude schilmaceratie. Fermentatie in rvs tanks op 12 °C met geselecteerde gisten voor ongeveer 8 tot 10 dagen. Koude stabilisatie en 3 maanden rijping in Franse eiken vaten, waarna botteling volgt.

Terug naar alle wijnen