Piedra a Piedra – Rosé

Spaanse rosé van de Tempranillo-druif. Vegan en biologische wijn. Past goed bij Pisto Manchego.

Piedra a Piedra Rosé

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 12,5
Extra: Vegan & biologisch
Goud @ Wine Up 2021-2022
Goud @ International Organic Wine Awards 2019 Diamond

Smaakprofiel
Kleur: Medium-diep roze
Geur: Rode bessen, framboos, snoepjes, aromatisch
Smaak: Zacht, compleet, gebalanceerd en goed doordrinkbaar

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Pisto Manchego: Spaanse groenteschotel met tomaat, ui courgette, paprika & Manchego
  2. Pompoencréme met rosé gegrilde varkenshaas en tijm
  3. Groene salade met verse vijgen, noten en Jamón Serrano

Achtergrondinformatie
Bodegas Familia Conesa is gelegen in de streek Tierra de Castilla, in het zuidoosten van Spanje nabij Albacete. Op Finca el Guijoso maakt wijnmaker Paco Granados naast wijnen van de speciale DO Pago Guijoso ook prachtige wijnen van hun jongere wijndruiven. De Pago-appelatie is de hoogste in Spanje, waarvan er maar 18 zijn. Deze wijnen moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zoals een onderscheidende bodem, klimaat en productieproces. In totaal bezit de Bodega 130 hectare aan wijngaarden waarop 6 verschillende druiven staan aangeplant.

De jongere wijngaarden zijn aangeplant met 40 jaar oude stokken gelegen op 1150 meter boven zeespiegel en liggen vol met grote kiezels (Spaans: piedras). Deze kiezels worden overdag verwarmd door de zon en ’s nachts geven ze warmte af, waardoor de druiven ook ’s nachts kunnen doorrijpen. De naam van deze wijn verwijst dus ook weer naar deze kiezels: Piedra a Piedra betekent steen voor steen. Ook de naam van de Finca verwijst naar de ondergrond: Guijoso betekent gravelig/zanderig Er zijn in totaal 60.000 tot 100.000 flessen rosé geproduceerd. Omdat deze wijnen in hetzelfde wijnhuis worden gemaakt als de wijnen van de Pago, ondergaan zij dezelfde strenge kwaliteitseisen maar zijn deze wijnen veel betaalbaarder.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts machinaal geoogst om deze zo koel mogelijk te houden. Persing door zwaartekracht, waarna het eerst verkregen sap wordt gebruikt om de rosé te maken, waardoor deze een lichtroze kleur krijgt. Fermentatie vind 8 dagen plaats in rvs tanks op 16 °C. Na fermentatie klaring met groente-proteïne waarna er wordt gestabiliseerd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen