Pietro Rinaldi – Monpiano

Italiaanse rode wijn van de Barbera-druif, vol van smaak met droge tannines. Past bij gekookte en gedroogde salami’s.

Pietro Rinaldi Monpiano

Druivensamenstelling
100% Barbera

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood en paars
Geur: Rood fruit, kersen, pruimen, bosbessen en tonen van kaneel en anijs
Smaak: Vol en zacht met droge tannines en een lange nasmaak

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Brasato al Barbera: kalfsvlees gekookt in Barbera wijn met laurier, wortel en selderij
  2. Gekookte en gedroogde salami’s
  3. Gegrilde Italiaanse groenten aubergine, paprika’s, artisjokken en Italiaanse kruiden

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren. De naam is Monpiano is vernoemd naar de wijngaard waar de stokken op staan. Deze Barbera druif komt van de 1,2 hectare grote wijngaard Barbera D’alba DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en klei. De wijnstokken zijn 15 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 5000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze ontsteelt en geperst. De wijn wordt gefermenteerd op wilde gisten en word dan gerijpt voor 6 maanden in roestvrijstalen vaten en daarna nog 6 maanden in de fles.

Terug naar alle wijnen