Serafini & Vidotto – Bollicine Asolo

Italiaanse Prosecco Superiore gemaakt van de Glera-druif met smaak van citroen, peer en room. Past goed bij gestoomde vis/schelpdieren.

Druivensamenstelling
Glera: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Soort: Prosecco Superiore DOCG
Stijl: Brut
Extra: Wijnen met het kwaliteitslabel Prosecco Superiore moeten voldoen aan verschillende eisen: gebiedsindicatie, botteldruk van minimaal 3 bar en minimaal 90 dagen rusten op de droesem.
‘Biodiversity Friend’ Label
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Gele appel, citroen, nectarine, witte bloesem, meloen, peer, honing en minerale tonen van natte steen
Smaak: Citroen, peer, mineralen, room, hoge zuurgraad, goede mousse en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal: 8 °C
Maximaal: 10 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief of in combinatie met gestoomde vis/schelpdieren!

  1. Tartaar van tonijn met crème van wasabi, avocado saus, geroosterde sesamzaadjes en wakame
  2. Zalm en papilotte met tuinbonen en gepofte knoflook
  3. Fish & Chips: mousserende witte wijn snijdt prachtig door de gefrituurde vis

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de provincie Veneto. De druiven voor deze Bollicine di Prosecco Asolo komen uit het gelijknamige dorp Asolo in de DOCG Montello-Colli Asolani, 20 kilometer ten noordwesten van de stad Treviso. De druiven groeien op wijngaard ‘La Panoramica’, een wijngaard van 3,4 hectare in een heuvelachtig landschap. Het terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Beschermd door de omringende bergen, in de zomer overdag warm en ’s avonds koel zorgt dat de druiven goed kunnen rijpen. Per hectare zijn er 4200 stokken geplant met een leeftijd van 30 jaar oud. Er zijn in totaal 32000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de bio-diversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of het plaatsen van insectenhotels. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Glera-druiven voor deze Prosecco groeien op een Guyot- (omhoog groeiende vertakkingen, bestand tegen kou) en Sylvoz-systeem (naar beneden groeiende vertakkingen, goedkoper) en worden eind september met de hand geoogst. De druiven zijn koud gefermenteerd met wilde gist, waarna ze een zachte persing krijgen om al het sap uit te persen. Hierna wordt gefilterd met een cross-flow systeem. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 4 maanden rijping op roestvrij staal.

Terug naar alle wijnen