Serafini & Vidotto – Manzoni Bianco

Italiaanse witte wijn van de Incrocio Manzoni, droge wijn met 6 maanden rijping op stalen tank. Frisse smaak wat goed past bij zachte geiten- of schapenkazen.

Serafini & Vidotto Manzoni Bianco

Druivensamenstelling
Incrocio Manzoni 6.0.13: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op stalen tank
Extra: Incrocio Manzoni Bianco 6.0.13 is een wijndruif gecreërd in de jaren ’30 door professor Luigi Manzoni, een kruising van Riesling Renano & Pinot Bianco.
Award: BereBene by Gambero Rosso (culinair tijdschrift) 2016
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citroen, grapefruit, passievrucht, gele appel, witte perzik, witte bloesem, munt, salie & natte steen
Smaak: Medium intensiteit met vers geel fruit & bloesem. Fris met een minerale afdronk. Delicaat en elegant

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Klassieke bereiding van witte asperges met ham & roomsaus
  2. Romige risotto met kreeft, citroenzest & saffraan
  3. Zachte geiten- of schapenkazen

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto.

Wijngaard

De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’, in totaal 1 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Zomer’s is het overdag warm, ’s nachts koel. Er valt weinig regen. Per hectare zijn er 5000 stokken geplant met een leeftijd van 20 jaar oud. Er zijn in totaal 7000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Manzoni-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden halverwege september met de hand geoogst. Hierna krijgen de druiven een zachte persing waarna ze op een gecontroleerde, koude temperatuur fermenteren in roestvrij stalen vaten met wilde gisten (al aanwezig op de druif). Hierna rijpt de wijn 6 maanden op roestvrij staal waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 tot 10 maanden na de oogst op de markt.

Terug naar alle wijnen