Serafini & Vidotto Phigaia

Ontdek deze heerlijke Phigaia wijn met de Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven. Smaak van gedroogde pruimen en rijp rood fruit door 1 jaar houtrijping.

Druivensamenstelling
Merlot: 40%
Cabernet Franc: 40%
Cabernet Sauvignon: 20%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 1 jaar houtrijping in Frans eiken barriques
Extra: Phi (Griekse letter) symboliseert de gulden snede (wiskundig begrip), Gaia betekent aarde. Vrij vertaald betekent Phiagaia ‘de wiskundige perfectie van de aarde’
Alcoholpercentage: 13,5%

Smaakprofiel
Kleur: Licht robijnrood
Geur: Kers, rode pruim, braam, viooltjes, laurier, koffie, drop, vanille
Smaak: Gedroogde pruimen, rijp rood fruit, kers, koffie, drop. Zijdezacht, soepele en geïntegreerde tannines, toast, vol met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Bistecca alla Fiorentina: gegrilde T-bone steak van de barbecue met geroosterde puntpaprika en gepofte aardappel
  2. Italiaanse varkensribbetjes: eerst roken, waarna stoven in reductie van tomaat, witte wijn en oregano
  3. Gerijpte Italiaanse kazen als Fontina, Castelmagno en Asiagio d’Allevo

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’, ‘Colmel’, ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’, in totaal 15 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Colmel’ is Italiaans voor top en daarmee de hoogstgelegen gaard met Cab. Sauv./Franc. ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’ liggen op dezelfde heuvel, aan tegenovergestelde zijde. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 6000-6300 stokken geplant, van 10 tot 25 jaar oud. Er zijn in totaal 90.000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De druiven groeien volgens de Guyot-leivorm en worden op verschillende momenten geoogst. De Merlot-druiven worden eind september geoogst, de Cabernet-druiven pas eind oktober. Dit geeft een mooi verschil in rijpheid, wat zorgt voor complexiteit. Wat volgt is een zachte persing en fermentatie op gecontroleerde gemiddelde temperatuur in roestvrij stalen tanks. Hierna rijpt de wijn minimaal 1 jaar op tweedehands Frans eiken barriques (225 liter). De wijn wordt pas drie jaar na de oogst op de markt gebracht.

Terug naar alle wijnen