Serafini & Vidotto – Recantina

Italiaanse rode wijn van de Recantina-druif met 6 maanden rijping op roestvrij staal. Smaak van frambozen en cranberry.

Serafini & Vidotto Recantina

Druivensamenstelling
Recantina: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op roestvrij staal
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Awards: The Wine Hunter (2018-2019), Berebene by Gambero Rosso 2019 (culinair tijdschrift), James Suckling 93 punten, Ian d’Agata (Terroir Sense) 93 punten

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Licht rood fruit, rode bes, bosbes, framboos, zwarte kers, pruim, bloemig, drop & witte peper
Smaak: Frambozen, cranberry, jong, hoog in zuren en goed geïntegreerde tannines, waardoor makkelijk drinkbaar. Een duidelijk kenmerk van deze druifsoort

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Krokante polenta-bites met geroosterde parelhoen en paddenstoelen
  2. Linguine met ragù van eend met zwarte olijven, peterselie & kerstomaat
  3. Lamsrack met krokant geroosterde aardappeltjes uit de oven

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’ en ‘Asolo’ (het gelijknamige dorp), in totaal 3 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont.

Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 5500 stokken geplant, ondertussen 12 jaar oud. Er zijn in totaal 9000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De Recantina-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden half oktober met de hand geplukt. Hierna worden ze een zacht geperst en fermenteren de druiven op wilde gisten (van nature aanwezig) in roestvrij stalen tanks. Dit gebeurt op een gecontroleerde gemiddelde temperatuur. Na fermentatie rijpt de wijn minimaal 6 maanden op roestvrij staal, waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter ipv er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 maanden na oogst op de markt.

Terug naar alle wijnen