Stregamora IGP Roccamonfina

Rode frisse Italiaanse wijn met smaken van roos, viooltjes en zwart bosfruit. Hartig en fluweelzacht in de mond. Past goed bij Zuppa di Pesce.

Stregamora IGP Roccamonfina

Druivensamenstelling
Piedirosso: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 Vintage 2021 Luca Maroni

Smaakprofiel
Kleur: Medium rood met paarse tonen
Geur: Tonen van zwarte kers, blauwe & zwarte bes
Smaak: Smaken van roos en viooltjes. Hartig en fluweelzacht in de mond

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Kaasplankje met bijvoorbeeld Pecorino Romano en Parmezaan
  2. Zuppa di Pesce, Italiaanse vissoep met zeebaars, mosselen en garnalen
  3. Pizza margherita, pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdewenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen. Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare.

De naam Stregamora komt van een heks die zo heet omdat op de wijngaard een boom staat met blootliggende wortels die op de handen van de heks lijken. De wijngaard bestaat uit 4 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse wijn. De wijnstokken van de Piedirosso druif zijn geplant tussen 1980 en 1994. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 18.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De druiven woorden geoogst in begin oktober. Na ontstelen en koude maceratie op de droesem, fermenteren de druiven bij 24 graden gedurende ongeveer 15 dagen, gevolgd door rekken en voltooiing van de malolactische gisting. De wijn is gerijpt voor 3 maanden in stalen vaten. Dit zorgt voor behoud van fruitige smaken

Terug naar alle wijnen