Tampesta – Albarin

Spaanse witte wijn van de Albarín-druif. Aroma’s van wit fruit. Past bij gegrild runder entrecote.

Tampesta Albarin

Druivensamenstelling
Albarín 100 %

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Extra: Guía peñín 2018 – 88pts. – 4/5 – Vinespaña 2018 – Medalla Plata Vinduero 2018 – Arribe de Plata Vinespaña 2019 – Medalla Plata Pequeñas D.O.´s 2019 – Oro Vinus 2019 (Mendoza-Argentina)- Plata

Smaakprofiel
Kleur: Heldere lichtgele kleur met een goudgroene rand
Geur: fris met aroma’s van wit fruit (groene appel) met op de achtergrond vlierbloesem en kaperfoelie
Smaak: aangenaam met een evenwichtige zuurgraad. Lange en aanhoudende afdronk die doet denken aan compote van wit fruit.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gebakken spies heek met geroosterde Bierzo peper
  2. Ossenhaas met morille en prei uit Sahagún Los(=gemeente in Spanje)
  3. Gegrilde runder entrecote met seizoen groenten

Achtergrondinformatie
Opgericht in 2000. Gelegen in het gebied van Las Lagunillas.De huidige eigenaar is Andres Marcos. De wijnmaker is Jose Carlos Álverez. De 3 wijngaarden die bodega Tampesta rijk is zijn beplant met de inheemse druivensoorten: Prieto Picudo en Albarin Blanco. Leeftijd van de wijnstokken: tussen 25 en 40 jaar oud. Totale oppervlakte van de 3 wijngaarden bedraagt 17 hectare. Van wijngaard Las Lagunillas komt de wijn van deze Godello. De wijngaard is 11 hectare groot. Hier groeit de Prieto Picudo, albarin en Godello. Het typische klimaat is over het algemeen mediterraan, maar een koelere variant.
Roestkleurige bodems op rotsachtige afzettingen. Wijnstokken van deze Albarín zijn 20 jaar oud.

Vinificatie
Oogst vind plaats in de nachts of in de vroege ochtend. De druiven worden ontsteeld, gevolgd door een zachte persing. Koele maceratie gevolgd door de alcoholische gisting bij gecontroleerde temperatuur (spontane gisting = door blootstelling aan de lucht). Vier tot vijf maanden in contact met de droesem. Hierna filtering en botteling.

Terug naar alle wijnen