Tenute Tomasella – Pinot Bianco

Jonge Italiaanse witte wijn van de Pinot Bianco-druif, vol van smaak met intense fruitaroma’s. Past goed bij zeebaars uit de oven.

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100 %

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang : 2021
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering
89/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met een grasgroene zweem
Geur: Intense fruitaroma’s met appel, abrikoos, meloen en delicate florale tonen
Smaak: Vol van smaak, een allemansvriend, zeer gebalanceerd met een lange fijne finale

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse voorgerechten met steenfruit, gestoomde vis en licht gerijpte kazen

  1. Zeebaars uit de oven met citroen, knoflook, peterselie en chilivlokken
  2. Aardappelgratin met romige boerenkaas-topping
  3. Veldsla met gedroogde abrikoos, avocado, zachte geitenkaas en granaatappelpitjes

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Pinot Bianco-druiven worden handgeplukt en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. Hierna wordt 50% van de oogst zachtjes geperst, terwijl de andere 50% een koude maceratie van 10 uur ondergaat. Alle druiven fermenteren op gecontroleerde temperaturen tussen de 16°C en 18°C, waarna ook een volledige malolactische fermentatie plaatsvindt. Hierna rijpt de wijn voor 8 maanden op de droesem in RSV tanks en na botteling nog 3 maanden op fles. Drink binnen 4 jaar.

Terug naar alle wijnen