Italiaanse mousserend witte wijn van de Pinot Bianco-druif met een fluweelzachte bubbel. Past bij blini’s met zure room.
Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100%
Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Spumante Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering Sparkling Star – categorie ‘Charmat’ @ Vinitaly (2016)
Smaakprofiel
Kleur: Helder lichtgeel met lichtgroene highlights
Geur: Exquisiet en eigenaardig, fruitige tonen en toast op de achtergrond
Smaak: Fluweelzachte bubbel, smaakvol met een lange strak droge afdronk
Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C
Gastronomie
- Blini’s met zure room, zwarte kaviaar en bieslook
- Vongole uit de pan met tomaat, knoflook, basilicum en citroen
- Arancini: Italiaanse ‘’bitterbal’’ met risotto en Parmaham of buffelmozzarella
Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.
Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, waarna de eerste fermentatie start bij gecontroleerde temperaturen tussen de 16 °C en 18 °C. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. Dit proces duurt 6 maanden, waarna de wijn onder druk wordt gebotteld.