Terza Blanc

Jonge witte Franse wijn, met een fris en fruitige smaak. Gemaakt van de Chardonnay- en Viognier-druif. Heerlijk bij zalm uit de oven.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 50%
Viognier: 50%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 11,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Geproduceerd door een wijncoöperatie met 330 leden te Narbonne

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel
Geur: Fruitig met tonen van witte bloemen, citrus, gedroogde abrikoos, perzik en toast met boter
Smaak: Finesse maar toch krachtig, fris en fruitig met enige diepgang

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Groene salade met een vinaigrette, gamba’s en krokant gebakken spekjes
  2. Zalm uit de oven met een dressing van citroensap & dille
  3. Langzaam gegaarde Bresse-kip in roomsaus

Achtergrondinformatie
Afkomstig van Vignerons Ambrosia (coöperatie) te Narbonne. Wijnmaker is Monsieur Vergenettes. Met 330 leden en vele nieuwe inzichten in techniek maakt men in totaal 100.000 hectoliter. De bodem waarop de stokken groeien op door de rivier aangevoerde kalksteengrond, wat resulteert in een mineraliteit die terugkeert in de wijn. Warm gebied, met heel veel zon die in de zomer kan oplopen tot temperaturen van 40 graden. De Mistral is de naam van de wind die hier waait. Deze wind zorgt er voor dat de wijngaarden ietwat worden afgekoeld, zodat de druiven niet te snel of te ver doorrijpen. Daarnaast worden alle wolken weggeblazen, wat de hoeveelheid zonuren verklaart. Ook worden de stokken na regenval droog geblazen, aangezien er in het gebied ook flinke regenbuien plaatsvinden.

Vinificatie
Druiven worden machinaal geoogst waarna zij in roestvrij staal worden geperst. Hier volgt ook de fermentatie op gecontroleerde temperatuur van 13 graden, om zo de frisheid en fruitigheid van de druiven te behouden. Na fermentatie wordt de wijn gebotteld.

Terug naar alle wijnen