Rode Franse wijn uit Bordeaux van de Merlot- en Cabernet Franc-druif. Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak door 20 maanden houtrijping.
Druivensamenstelling
Merlot: 80%
Cabernet Franc: 20%
Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Elévé en fûts de chêne
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Brons (categorie Old World-France-Bordeaux) @
Sommelier Wine Awards ‘17
Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Zwarte bes en braam met rokerige aroma’s als tabak en oosterse kruiden
Smaak: Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak, fluwelen tannines, elegante afdronk
Temperatuur:
Minimaal 17 °C
Maximaal 19 °C
Gastronomie
- Gerookte rib-eye met saus van morielje-paddenstoel en zwarte truffel
- Gebraden eendenborst met spek omwikkeld
- Coq au Vin: stoofpot van haan (of kip) in rode wijn-saus
Achtergrondinformatie
Château Tour Bayard is een familiebedrijf van de Nicoletti-Richard’s, die sinds 1956
laten zien hoe ze het beste uit hun wijngaard kunnen halen. De wijnstokken op deze
kleine wijngaard van 15 hectare zijn gemiddeld 40 jaar oud en zijn gelegen op een
kalk- en kleibodem op het zuiden. Het geniet een gematigd zeeklimaat. De bodem
wordt bemest met organische compost om de biologische balans te behouden.
Château Tour Bayard ligt in de Franse gemeente Libourne, tussen Pomerol en SaintEmilion in het hart van de Bordeaux, één van de meest toonaangevende streken ter
wereld op het gebied van wijnmaken. De zoon van eigenaren Fanny en Bruno, Julien,
is de huidige wijnmaker, na ervaring op te hebben gedaan in de Rioja, Bordeaux en
Napa Valley. Hij heeft er in 2013 voor gezorgd dat de wijngaard is uitgebreid met 15
hectare. De naam Bayard komt van de lieu-dit (gehucht) Bayard, 2 km van Montagne
en 5 km van het dorp Saint-Émilion vandaan.
Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven is kleine kistjes naar het château
gebracht. Hier wordt het sap vergist in temperatuur gecontroleerde betonnen tanks.
Als de fermentatie gereed is wordt de wijn getransporteerd naar eikenhouten vaten,
welke voor 60% gemaakt zijn van nieuw Frans eikenhout, 20% van één jaar oude
vaten en 20% van 1,5 tot 2 jaar oude vaten. Hier rijpen ze voor 18 tot 22 maanden
voordat de wijn gebotteld wordt. De wijn kan tot 10 jaar bewaard worden.