Trisquel Series Premium – Chardonnay

Houtgerijpte Chileense witte wijn van de Chardonnay-druif met smaken van citrus, appel en vanille. Past bij verse oesters.

Trisquel Series Premium Vichuquén Costa Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 10 maanden houtrijping op Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Dry farmed wijngaard: geen gebruik van irrigatie, alleen regenwater. Totale productie van 4000 flessen. 90 punten @ Tim Atkin

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Gestoofde peer, tropisch fruit als ananas en banaan, boter, vanille
Smaak: Citrus, appel, vanille, gebalanceerde zuren met intense, hartige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Verse oesters met forelkuit en citroenzest
  2. Gebakken zeebaars met puree van venkel
  3. Hickory gerookte zalmbonbons van de komado-oven

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Aresti is opgericht in 1951 door Vicente Aresti Astica, nadat hij in het bezit kwam van de Bellavista-wijngaard in Curicó. Vanaf dit moment is de familietraditie van wijnmaken begonnen. Na jarenlange ervaring in het maken van wijn en opgedane kennis door te geven aan de volgende generatie, namen in 2012 -na het overlijden van Vicente – dochters Begoña en Ana Maria het wijnhuis over. Zij zorgden ervoor dat in 2018 de wijngaarden werden gerenoveerd door o.a. nieuwe stokken te planten, nieuwe wijnmaaktechnieken toe te passen en te investeren in een nieuwe bottellijn. Het wijnhuis heeft de waarden innovatie, biodiversiteit, duurzaamheid en familie-passie hoog in het vaandel staan. Wijnmaker is Jon Usabiaga die met de Trisquel series de diversiteit van de Curicó-vallei van oost naar west wil laten zien.

De 15 hectare wijnstokken van deze Chardonnay-druiven zijn 27 jaar oud, liggen op 17 meter boven zeeniveau, op 3 kilometer afstand van het Vichuquén-meer en op 13 kilometer afstand van zee. Dit zorgt voor een mediterraan klimaat. Het terroir bestaat uit graniet. Daarnaast wordt deze wijngaard niet extra machinaal geïrrigeerd (dry farming). Dit zorgt er voor dat de wortels van de wijnstokken dieper de grond in groeien om aan water te komen. Dry farming houdt in dat er alleen gebruik wordt gemaakt van (opgevangen) regenwater, wat veel duurzamer is dan irrigatie. Totale productie van 4000 flessen.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst, waarna er een pneumatische persing plaatsvind. Het sap fermenteert 15 dagen op 16 °C, waarna de wijn nog 10 dagen op de droesem rijpt. Na deze droesemrijping wordt de wijn naar nieuwe Franse eiken vaten verplaatst, waar deze nog 10 maanden rijpt. Filtratie met cross-flow methode, waar de wijn over het filter vloeit i.p.v. er doorheen.

Terug naar alle wijnen