Vegamar – Dominio de Calles Reserva

Spaanse rode wijn van de Merlot- en Garnacha-druif. 24 maanden rijping op Franse/Amerikaanse eiken + 36 maanden flesrijping. Past goed bij stoofpot van chorizo.

Vegamar - Dominio de Calles Reserva

Druivensamenstelling
Merlot: 84%
Garnacha: 16%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva: 24 maanden Frans/Amerikaans eiken + 36 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 120 hectare in bezit, 80 hectare actieve wijngaarden waardoor 40 hectare niet in gebruik. Dit doet Bodegas Vegamar om flora en fauna te kunnen laten leven
Bronze @ Korea Sommeliers Wine Awards 2017

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Zeer aromatisch met sterke aroma’s van geroosterde koffie en mokka
Smaak: Gebalanceerd, mondvullend met een overduidelijk hartige afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Medium-rare gegrilde rumpsteak met parelcouscous en zwartgeblakerde prei
  2. Stoofpot van chorizo, witte varkensworst en bonen
  3. Mahón Curado: Minimaal 8 maanden gerijpte Spaanse kaas van koemelk

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier de ‘Turia’. Er heerst een uniek continentaal microklimaat met mediterrane invloeden. Het 120 hectare tellende bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op de meest moderne technieken. Alle wijnstokken zijn bijvoorbeeld aangeplant via het Trellis-systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en er voor zorgt dat de druiven voldoende licht en lucht krijgen. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, kalksteen & humus) zorgt voor een veel verschillende aangeplante druivenrassen, op voor elke druif het best passende terroir. Wijnmakers zijn Pablo Ossorio, o.a. beoordeeld als ‘Beste wijnmaker Valencia 2008’ & ‘Beste wijnmaker Spanje 2012’, en Mari Paz Quílez, al sinds het onstaan van Bodegas Vegamar betrokken als wijnmaakster. De naam van de wijn is een eerbetoon aan het dorp waar het wijnhuis is opgericht.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze voor het ochtendgloren naar de wijnmakerij worden gebracht. Hier worden de druiven ontstamd en geperst op 12 °C, zodat de most niet oxideert. De schilmaceratie duurt 3 dagen, waarna de alcoholische fermentatie plaatsvindt op 28 °C. Dit duurt in totaal 10 dagen. De druiven worden apart gefermenteerd en gerijpt, om eigen karakteristieken te behouden. Beide wijnen rijpen nog 24 maanden op Frans/Amerikaans eiken, waarna wordt geblend. 36 maanden flesrijping volgt voordat de wijn op de markt komt.

Terug naar alle wijnen