Veuve Charlotte Brut

Champagne van Pinot Noir/ Pinot Meunier en Chardonnay. Fris, goed gestructureerd, fruitig. past goed Oesters naturel

Druivensamenstelling
Pinot Noir 80% Chardonnay: 20%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Bergère Epernay Land: Frankrijk

Smaakprofiel
Kleur: Licht geel.
Geur: Intens bouquet, rood fruit, geroosterd.
Smaak: Fris, goed gestructureerd, fruitig, mooi in balans.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gebakken Sint-Jakobsschelpen met citroenboter
  2. Oesters naturel
  3. Sashimi

Achtergrondinformatie
Champagne Veuve Charlotte Brut wordt exclusief geproduceerd voor BestPartner (merkeigenaar) door champagnehuis Bergère in Epernay. Dit huis produceert voor haar eigen productie en verkoopt daarnaast bijna 70% van de druivenoogst (tot champagne gemaakt) aan Moët et Chandon. Veuve Charlotte is door wijnexperts samengesteld met als doel een smaakrijke champagne te maken met een fijne mousse, fruitigheid en een lichte kleur. Een champagne in het topsegment.

Vinificatie
De druiven worden op de traditionele wijze zorgvuldig geperst en vergist in rechtopstaande roestvrijstalen tanks. Enkele dagen na het begin van de vergisting wordt de beginnende wijn overgepompt naar andere tanks om zodoende het ontstane bezinksel kwijt te raken. De vergisting vindt plaats onder een gecontroleerde temperatuur van 18 – 20 graden Celsius. In het voorjaar na de oogst vindt een tweede malolactische gisting plaats, die de champagne in wording meer structuur en karakter geeft. Daarna worden wijnen uit verschillende jaren en van verschillende druivensoorten samengesteld tot een cuvée zoals gewenst. Vervolgens wordt de nog jonge champagne gebotteld met een beetje ‘liqueur de tirage’ en wordt de fles afgesloten met een kroonkurk. Schuin ondersteboven worden de flessen opgeslagen voor tenminste 15 maanden en regelmatig gedraaid. Tijdens deze periode vindt opnieuw een vergisting plaats en wordt tevens het exacte koolzuurgehalte van de champagne gevormd. Na deze flesrijping worden de flessen ondersteboven in de hals bevroren waardoor het in de hals verzamelde bezinksel er als een ijspropje uitgeschoten kan worden door de natuurlijke druk van het ontstane koolzuurgas. Vervolgens wordt een klein beetje suikerwater (liqueur d’expedition) toegevoegd en wordt de fles afgesloten met de champagnekurk en de muselet. De hoeveelheid suikerwater bepaalt of een champagne Brut is of wat zoeter. Na nog eens 3 maanden rust kunnen de flessen worden opgemaakt met de veelal chique etikettering.

Terug naar alle wijnen