Viña El Torreón – Verdejo

Spaanse witte wijn van de Verdejo-druif met hints van groene appel, limoen, honing en witte peper. Past goed bij verse sushi en sashimi.

Viña El Torreón - Verdejo

Druivensamenstelling
Verdejo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12%
Extra: Gold – jaargang 2014 @ Mundus Vini (2015)
Favoriete zomerwijn @ Proefschrift.nl (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met groene reflecties
Geur: Wit fruit (appel, meloen), rijpe ananas en nuances van venkel en anijs
Smaak: Smaken van groene appel, limoen, honing en witte peper. Elegant, fris en rijk en een zachte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Lekker bij frisse salades en diverse visgerechten

  1. Verse sushi en sashimi
  2. Paella met zeevruchten
  3. Arroz negro met gamba’s

Achtergrondinformatie
In 2009 besloot familie Martínez Gaona, hun grootvaders traditie volgend, een bodega te bouwen. Het primaire doel is het maken van wijnen van druiven die uitsluitend groeien aan eigen – ondertussen 20 jaar oude – wijnstokken, met behulp van zeer geavanceerde nieuwe technieken en met respect voor milieu, plant en druif.

Bodegas Traslagares ligt op de heuvels van Castilla y Léon, een deelregio van Rueda, en heeft 35 hectare grond. Het heeft een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt door langdurige winters en hete, droge zomers.

Door droogte is de druif genoodzaakt zijn watervoorraden diep uit de grindachtige grond te halen, wat mineraliteit teruggeeft. De druif is goed bestand tegen dit soort extremen en wordt vrijwel alleen in de Rueda in Spanje verbouwd. Het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is het geheim van het evenwicht tussen de suiker die de druif wint met de zon en de zuurgraad die niet verloren gaat tijdens de frisse nachten. Hierdoor krijgt de wijn zijn goede smaakbalans en structuur.

Vinificatie
De geoogste druiven worden gelost en via een trechter getransporteerd naar de pers. De druiven worden geperst op een verlaagde temperatuur wat zorgt voor vertraging van de vergisting. De resulterende most stroomt door naar de decantatietanks, waar de wijn wordt gefilterd, vlak onder de pers. Hierna vindt het gistingsproces plaats in roestvrijstalen vaten ‘sur lie’ (op zijn eigen gist). Na 2 weken wordt de wijn gefilterd en gebotteld.

Terug naar alle wijnen