Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Chili

.ChiliVolgens een schatting woonden er in juni 2011 17.402.630 mensen in Chili, waarmee het het zestigste land ter wereld is qua aantal inwoners. 84% van de bevolking is Rooms-katholiek. De officiële taal in Chili is het Spaans.

Chili is een opmerkelijk langwerpig land: van noord naar zuid 4275 kilometer lang (gelijk aan de afstand van Den Bosch naar de Noordpool, of van Den Bosch tot de Perzische Golf). In het westen en zuiden wordt het land begrensd door de Grote Oceaan, aan de noordgrens ligt de Atacama, de droogste woestijn ter wereld, en in het oosten rijst het reusachtige Andesgebergte op. In de Andes bevindt zich de Aconcagua, met 6.962 meter de hoogste berg van het Amerikaanse continent. Tussen de Andes en het Chileens Kustgebergte liggen de Centrale Valleien van Chili, waarin het grootste deel van de bevolking woont en die het geschiktst zijn voor landbouw. In het zuiden van het land lopen de gebergtes uit in fjorden en eilanden, en zijn er de grote ijsvlaktes, die, op Antarctica na, de grootste zoetwaterreserves ter wereld zijn. Door haar geografie heeft Chili een grote variatie aan landschapsvormen.

Geschiedenis
In de 2e helft van de 16e eeuw introduceerden Spaanse conquistadores de eerste druivenstokken in Chili. In eerste instantie werd de wijn vooral gebruikt tijdens de Rooms-katholieke eucharistieviering. De Spanjaarden ontdekten al snel dat het Chileense klimaat erg geschikt was voor wijnbouw. Verschillende soorten druiven uit heel Europa werden geïmporteerd. Toen Europa in de 19e eeuw werd getroffen door een grote druifluisepidemie, vestigden veel, vooral Franse, wijnmakers zich in Chili. Chili is het enige wijnland ter wereld dat vrij is gebleven van druifluis. Het bijzondere aan de Chileense druiven is dan ook dat ze nog grotendeels op hun oorspronkelijke stokken staan. In vrijwel alle andere wijngebieden staan de druiven op Amerikaanse onderstokken. De Amerikaanse onderstokken waren namelijk resistent tegen de Europese druifluis.
In de jaren ’80 heeft Chili een grote moderniseringsslag gemaakt. Niet alleen de Chileense overheid, maar ook veel Amerikaanse en Franse wijnmakers zagen de mogelijkheden van het land. Ze investeerden flinke bedragen in de vernieuwing van de wijnbouw. De laatste technologische inzichten op het gebied van lagering en vergisting hebben ertoe geleid dat de Chileense wijnen enorm in kwaliteit zijn toegenomen de laatste decennia. Ook de export van Chileense wijnen is sterk gegroeid. Tegenwoordig is Chili is na Argentinië het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika.

Opkomst
De opkomst van Chileense wijn heeft alles te maken met de kwaliteit die Chili levert, voor zeer aantrekkelijke prijzen. Chili heeft dan ook alles wat je je als wijnmaker kunt wensen. Een warm en droog klimaat, vooral in de zomermaanden. Water uit de Andes om de druiven te irrigeren, waardoor het mogelijk is veel druiven van een hectare te oogsten, en ook nog druiven met een rijp karakter en veel smaak. Volop ruimte, genoeg om zonder veel zorgen een heleboel wijngaarden aan te planten. En: lage kosten voor arbeid, hoewel de wijnbedrijven op dit moment de concurrentie ondervinden van de mijnbouwbedrijven. Die lokken arbeiders weg naar het noorden, door ze aanzienlijk meer te betalen.

Efficiënte werkers Dankzij bovengenoemde factoren kunnen de Chilenen hun wijnen voor aantrekkelijke prijzen op de internationale markt verkopen. De wereldwijde crisis heeft ze daarbij in de kaart gespeeld. Overal kiezen consumenten voor goedkopere wijnen en komen als vanzelf bij Chileense wijnen terecht. Zo hebben de Chilenen hun positie op de wereldmarkt flink kunnen verstevigen, geholpen door een bijzondere handelsgeest en een zeer efficiënte manier van werken. In Chili wordt niet gezeurd, maar gewerkt. Een mooi voorbeeld is de situatie rond de zware aardbeving van 2010, waarbij miljoenen liters wijn verloren gingen en veel bodega’s grote schade opliepen. Binnen de kortste keren werden de leveranties weer opgepakt, om te zorgen dat de afnemers er zo min mogelijk van zouden merken.
Accent op rood Bij het Chileense Wijnconcours hebben we het accent gelegd op de rode wijnen, die dan ook de meeste prijscategorieën voor hun rekening hebben genomen. Rode wijn is verreweg het belangrijkst in de Chilieense productie. Daarvan zie je inmiddels ook veel duurdere wijnen op de markt, in een poging van de Chilenen om zichzelf (ook) neer te zetten als producenten van bijzondere icoonwijnen. Een poging die aardig slaagt, al staan er in het land nog erg veel jonge stokken aangeplant. Bij wit hebben we een categorie minder: er is namelijk geen witte wijn boven de 25 euro ingezonden, waarmee duidelijk is dat bij wit de focus op dit moment nog steeds op de betaalbaardere wijnen ligt. Mousserend, rosé en zoet hebben elk één categorie. Deze drie typen wijn zijn vooralsnog marginaal in Chili. Bij rosé is het moeilijk de nieuwste oogst tijdens onze zomer in de winkel te krijgen. Mousserend wordt zo langzamerhand een beetje verder ontwikkeld en ook de export begint te stijgen. Nu de aanplant in koele gebieden toeneemt, zijn er meer kansen voor de productie van goede mousserende wijn; daar gaan we nog wel van horen. Anders zouden de Chilenen geen Chilenen meer zijn.

Export Chili
Chili is de grootste fruitexporteur ter wereld en de tweede exporteur van zalm. Ook als wijnproducent staat het land goed bekend. Kwaliteit in de voedselproductie is voor Chili van onderscheidend belang en daarom hecht het land veel waarde aan het nieuwe centrum.
Chili noteerde in het eerste kwartaal van 2001 een belangrijke toename van de export. In volume stegen de exporten met 24,2% tot ruim 65 miljoen liter. In waarde echter was de groei een stuk minder , namelijk maar 8,2%. Deze ontwikkeling duidt erop, dat de grote transacties zich steeds meer onder in de markt voordoen, waardoor de problemen van onder meer de Franse vins de table en sommige, kwalitatief mindere, vins de pays wel worden verklaard. De gegevens die de overkoepelende organisatie van wijnbedrijven Chilevid publiceerde, onderstrepen deze ontwikkeling meer dan. In het eerste kwartaal werd maar liefst 74% meer bulkwijn verkocht, waarbij de gemiddelde waarde per liter daalde van US$ 1,05 naar US$ 0,69 per liter. Niet bevestigde berichten geven aan, dat Frankrijk waaronder bedrijven in het Muscadet-gebied grote afnemers van deze bulkwijnen zouden zijn. Hoe en onder welke labels deze wijnen uiteindelijk op de markt komen is onbekend. De export op fles groeide in waarde slechts met 7,1% in het eerste kwartaal vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Er werd voor US$ 107,8 miljoen wijn op fles geëxporteerd. In volume werd 6,4% meer op fles geëxporteerd. De VS, de belangrijkste exportbestemming voor Chileense wijnen, nam in het eerste kwartaal van 2001 ruim 10% meer af, tegen een waarde van US$ 31,2 miljoen. Het UK blijft de tweede belangrijkste afnemer gevolgd door Duitsland

Bodem & Klimaat
Het Zuid-Amerikaanse Chili is een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, die in binnen- en buitenland geroemd worden.

De condities voor wijnbouw zijn iun chili bijzonder gunstig. Een droog klimaat met veel zonlicht. Dit is niet alleen bevordelijk voor de stofwisseling in de planten, het zorgt er ook voor dat plantenziekten nauwelijks voorkomen. Druiven planten worden daarom niet geënt op onderstokken. Voor het maken van de wijnen betekent dit dat te weinig bestrijdingsmiddelen noig zijn, waardoor biologische wijn maken mogelijk is.

De droogte vormt geen enkel probleem aangezien smeltwater uit de Andes in overvloed is om irrigatie toe te passen. De Chileense wijngaarden zijn hoofdzakelijk aangelegd in de vlakke delen van oost-west lopende rivierdalen op vrij rijke bodems. Chili kent veel verschillende bodemsoorten, maar de voornaamste is toch klei. Steeds vaker worden de wijngaarden op hellingen aangeplant. Dit is wel wat lastiger te xploiteren, maar zorgt wel voor een belangrijke factor voor het produceren van betere wijnen. De overvloedige zon zorgt voor krachtige, moderne en aromatische wijnen.
Wijnbouw

Chili bezit ongeveer 109.000 hectare aan wijnbouwgrond. De meeste Chileense wijngaarden liggen ingeklemd tussen het Andesgebergte in het oosten en de kust in het westen. De Stille Oceaan heeft een verkoelend effect op het warme klimaat. Ook mist en wind zorgen ook voor de noodzakelijke verkoeling en genoeg neerslag, vooral in het zuiden. Daar worden dan ook veel witte wijnen geproduceerd.

Druivenrassen
Veel aangeplante druiven in Chili zijn zogenaamde klassieke blauwe druivenrassen als cabernet sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Op meer dan 60% van de wijngaarden staan deze druiven aangeplant. Veel Chileense wijnen zijn varietal wijnen, wijnen gemaakt van één enkel druivenras. De beste wijnen zijn rode wijnen die in de stijl van de Bordeaux gemaakt worden van de cabernet sauvignon, de merlot, en een Chileense specialiteit genaamd carmenère. De carmenère is in de 19e eeuw, vóór de druifluisepidemie, uit Bordeaux naar Chili gekomen. Lange tijd dacht men dat dit druivenras uitgestorven was, maar in 1994 bleek dat de druif nog groeide in Chili. De carmenère kan zeer bijzondere wijnen geven, die het beste kunnen worden vergeleken met een stevige merlotwijn. Chili maakt ook goede tot zeer goede chardonnays.

Classificatie
Chili kent geen classificatiesysteem voor wijn.

Bekende wijngebieden
- Colchagua: De Colchagua Valley is gesitueerd in het zuidelijke deel van de Rapel Valley. In het hart van Colchagua Valley genieten de wijngaarden een natuurlijke bescherming van het Andesgebergte aan de ene kant en de Pacific aan de andere kant. De gemiddelde temperatuur schommelt tussen de 14 en 32 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur voor het verbouwen van kwaliteitswijnen.

Colchagua Valley heeft zich een reputatie verworven voor sappige en geconcentreerde wijnen van Chili. De bodem bestaat uit klei, leem, kalksteen en zand plus enkele vulkanische gebieden. Daarnaast heeft Colchagua veel zonuren, weinig regen en koele nachten. Het grote verschil in dag- en nachttemperatuur maakt dat schimmels als meeldauw hier niet voorkomen. Irrigatie gebeurt in dit gebied met smeltwater van de gletsjers van de Andes.
Het gebied heeft circa 22.000 hectare aan wijngaarden en de druivensoort Cabernet Sauvignon is er het meest aangeplant, gevolgd door Merlot en Carmenère. De Syrah druif is hier pas enkele jaren geleden aangeplant, maar heeft de ruim 1000 hectare al bereikt.
- Maule valley: De Maule Valley is gesitueerd in het zuidelijk deel van de centrale vallei in Chili en is gezegend met een perfect wijnklimaat met zachte mediterrane trekken. Zelden is het er extreem heet of koud en de afwisseling van nachtelijke koelte en warmte overdag zorgt voor maximale ontplooiing van de fruitaroma’s in de druiven.
Parallel aan deze vallei lopen het Andes gebergte en de keten van bergen aan de kust. Hierdoor is de variatie in temperatuur tussen dag en nacht behoorlijk groot (temperatuur daling door de koele winden van de oceaan) en deze condities zorgen voor een optimale, doch langzame rijping van de druiven.
- Rapel: Dit gebied heeft wereldwijde bekendheid gekregen vanwege het bijzondere klimaat en de bodem, die het mogelijk maken om de druiven te laten rijpen onder de meest natuurlijke omstandigheden. Rapel Valley heeft een warm klimaat die wordt beïnvloedt door de Grote Oceaan. De zomers hebben warme dagen en koele nachten. Een klimaat die ideaal is voor het verbouwen van druiven. Deze streek is voor de druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot de thuisbasis. Daarnaast worden er ook mooie rode wijnen gemaakt van de druivensoorten Carmenère, Syrah en Cabernet Franc. Maar ook mooie witte wijnen komen hier vandaan. Die worden veel gemaakt van de druivensoorten Chardonnay en Sauvignon Blanc.
-Maipo Valley: De Maipo Vallei is in Chili het gebied met de langste wijnbouwtraditie. Het wordt wel eens omschreven als de bakermat van de Chileense wijnhandel.
Maipo Valley is gelegen aan de voet van het Andes gebergte en aan de kust van de oceaan. De lage hoeveelheid regen, hoge temperaturen en kiezelgrond vormen de perfecte condities voor de groei van de wijnstokken. Door het uitzonderlijke klimaat is het in Chili toegestaan om irrigatie toe te passen.
Hiervoor zijn kanalen gegraven die het smeltwater uit het Andesgebergte aanvoeren.
-Central Valley: Is de regio ten oosten van San Francisco in het midden van Chili met de wijngebieden: Valle Maipo, Valle Rapel, Curicó valley, Maule Vallei. Central Valley bieden alle condities om de beste wijnen van Chili te kunnen produceren. Er heerst een semi landklimaat, met invloeden van de Grote Oceaan, arme grond, een permanente irrigatie, perfecte zonligging, overdag hoge temperaturen en koele nachten. In het drogere noordelijke deel van de Central Valley bevat de ondergrond veel steen dat duizenden jaren geleden door rivieren vanuit het Andesgebergte is meegevoerd. In het vochtigere zuidelijke gedeelte van de Central Valley bestaat de ondergrond voornamelijk uit alluviale klei en löss, ontstaan door erosie van het Andes gebergte.
-Curicó valley: ligt meer dan 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago en heeft ruim 17.000 hectare wijngaarden. De druivensoort Cabernet Sauvignon is hier het meest aangeplant, gevolgd door de soorten Sauvignon Blanc, Merlot en Chardonnay. Het gebied is te verdelen in twee subregio´s: het noordelijke gedeelte en het zuidelijk gedeelte. Beide regio´s zijn gelegen aan een rivier, die gebruikt worden voor irrigatie.Het gebied is koeler in vergelijking met de noorderburen Cochagua en Maipo. Niet verwonderlijk dus dat Sauvignon Blanc het hier goed doet. De bodem is alluviaal van karakter, hetgeen extra aandacht van de wijngaardeniers vergt. De grond in de vallei van is zwart en zwaar. Naarmate je dichter naar de kust gaat, wordt de grond zanderiger en armer. Goede Sauvignon Blanc komt ook uit de subregio Lontué. Curicó Valley had een reputatie van solide en betrouwbare wijnen, maar nu richt het gebied zich op kwaliteitswijnen.
De tophuizen
Chileense wijnen bieden bijzonder veel waar voor hun geld. Almaviva (van Concha y Toro en Mouton-Rothschild) is een ambitieuze wijn, met bijbehorend prijskaartje. Viña La Rosa bestaat al 175 jaar, maar is een van Chili’s modernste wijnbedrijven. Onder het label La Palma maakt het wijnhuis diverse charmante wijnen. Valdivieso is een ander gerenommeerd wijnhuis met een rijke traditie. Naast een aantal iets eenvoudigere, maar heerlijke, fruitige wijnen maakt Valdivieso ook vele topwijnen. Daarmee sleept de wijnproducent al jaren prijzen in de wacht.
Het nog vrij nieuwe Via Wines bezit wijnhuizen in verschillende Chileense regio’s, onder andere Chilensis in Casablanca en Central Valley. Ook veel buitenlandse wijnhuizen hebben zich gevestigd in Chili. Grote namen als Château Mouton-Rothschild en Robert Mondavi zijn geen uitzondering, evenmin als wijnen van beroemde wijnmakers als Miguel Torres uit Spanje, Michel Rolland, de goeroe van Pomerol en Paul Pontallier van Château Margaux.

Op een rijtje:
- La Palma - Santa Carolina
- Amaral - Viu Manent
- Aliwen - Tarapaca
- Santa Alicia - El Arbol
- Luis Felipe Edwards - Viña Echevrria

Bekende Chef
Rodolfo guzman is de bekendste kok uit chili. Hij is eigenaar en chef van Boragó,chili. Guzman ontwikkelde zich in menselijk eetgewoontes, en hoe ze gezonder zouden kunnen leven. Hij heeft gewerkt in de chemical engeneering and bioprocesses op de catholic universiteit van chili.Guzman leid op dit moment ook gezondheidsprojecten over de hele wereld en is tv presentator van zijn eigen tv show.

Guzman’s gerechten zijn gebaseerd op de zeeën, bossen en de valleien uit chili. Voorzichtig kiest hij wat natuurlijk verantwoord is voor zijn gerechten. Hij gebruikt ook de techniek van zijn voorvaderen door te koken op hete stenen en roken met natuurlijk houd uit de bossen van chili. Hij is een van de meest innovatieve chefs uit de wereld

Chileense gerechten
• Empanada
• Pollo con arroz
• Chili con carne uit de oven
• Wraps met kip en creme fraiche
• Chilisoep