Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Loire
Veelzijdig Loire!

De Loire loopt van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. De rivier ontspringt ten zuiden van de stad Saint-Etienne in het Massif Central: een gebergte in het zuidoosten van Frankrijk. Er komen verschillende zijrivieren in de Loire uit, waaronder Cher, Indre, Vienne en Loir.

Het Loiredal vormt het hart van Frankrijk. De bijnaam van het gebied is ‘Le Jardin de la France’: de tuin van Frankrijk. Dat is ook de naam van de IGP van dit gebied.

De wijnproductie in het Loiregebied is voor het grootste gedeelte in handen van families: er zijn 13.000 zelfstandige wijnboeren. Ongeveer 11.000 daarvan bezitten minder dan 10 hectare grond. Er zijn vijftien coöperaties en veertig geregistreerde handelaren (négociants).

De Loire is een veelzijdig wijngebied. Er is geen ander gebied met zoveel witte kwaliteitswijnen met een beschermde herkomst. Het is ook na Champagne de grootste leverancier van Crémants en de tweede producent van roséwijnen na de Provence.

Loirerivier
De Loire is met 1000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Hij maakt dan ook een enorme omweg: met een grote bocht om het Massif Central heen. Op de brug bij Pouilly-sur-Loire staat een bordje met de tekst dat de bron zich op precies 496 kilometer vanaf de brug bevindt, en dat de rivier dan nog 496 kilo­meter tot de oceaan moet afleggen. Hier begint het wijngebied van de Loire, pas halverwege de rivier.

Wijnen van de Loire
De wijnen van de Loire zijn meestal mono-cépages. De Chenin blanc is de meest aangeplante witte druif van het Loiregebied. Hij is de basis van droge, zoete, halfzoete en mousserende wijnen. De beste wijnen van de Chenin blanc kunnen heel goed rijpen, soms wel meer dan twintig jaar. De wijnen behouden hun zuur en ontwikkelen een mooi aroma´s.

Touraine
In het gebied tussen Blois en Tours zijn de wijnen vooral wit. De AOP Sauvignon de Touraine grenst aan Orléanais. Deze AOP gebruikt de Sauvignondruif, maar ten westen ervan staat vooral Chenin blanc. In de beste gebieden zoals Montlouis en Vouvray levert deze druif prachtige wijnen op. Behalve droge witte wijnen komen er ook goede mousserende en zoete wijnen vandaan. Een groot deel van de rode wijnen uit dit gebied is eenvoudig en toegankelijk, meestal gemaakt van de Gamay. Ten zuidwesten van Tours ligt een ‘rood’ gebied met wijnen van de Cabernet Franc. Bekende appellations zijn Chinon en Bourgueil.
Druivensamenstelling Chardonnay: 100 % Specificaties Stijl: Jong Extra: Duurzame Terra Vitis-certificeri...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Grolleau Gris: 100 % Specificaties Soort: Wit (blush) Stijl: Jong Extra: Duurzame T...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Sauvignon Blanc: 100 % Specificaties Jaargang: 2019 Stijl: Jong Alcoholpercentage:...
prijs op aanvraag