Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Cava D.O.
Deze mousserende wijn, beroemd over de hele wereld, begon bekend te worden in het gebied van Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès) in 1872, toen Josep Raventós de eerste 3.000 flessen produceerde in de historische Codorníu-wijnmakerij. Momenteel worden er jaarlijks meer dan 200 miljoen flessen geproduceerd.

In Catalonië kan cava alleen worden geproduceerd binnen het grondgebied van de Cava-oorsprongsbenaming.
Sant Sadurní d´Anoia is de hoofdstad van cava.

Aangezien de wijngaarden verdeeld zijn over zoveel provincies en gebieden binnen die provincies, is het onmogelijk om te generaliseren, behalve te zeggen dat druiven voor cava´s worden verbouwd op koelere plaatsen en op die waar de lichtste wijnen in die gebieden worden geproduceerd.

Geautoriseerde opbrengst: Wit 80 hl / ha - rood 53 hl / ha
Een verhoging van vijfentwintig procent mag worden toegestaan, maar daarboven mag de most niet voor cava worden gebruikt.

Cava wordt gemaakt door de traditionele of champenoise-methode te volgen, die bestaat uit het nemen van gefermenteerde wijn in het vat en deze voor een tweede keer fermenteren, dit keer in flessen, met toevoeging van suiker. De flessen rusten dan negen maanden in horizontale positie en produceren een bezinksel dat wordt verwijderd door ze twee keer per dag een kwartslag te draaien. Ten slotte worden ze gesloten met hun karakteristieke kurk.