Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Friuli D.O.C.
Algemeen:
Gelegen in het uiterste noordoosten van Italië, met Slovenië er in het oosten aan en Oostenrijk in het noorden. De hoofdstad en grootste stad is Triëst, dat in het kleine gedeelte Venezia Giulia in het zuidoosten ligt. In de wijnwereld is Friuli - Venezia Giulia vooral bekend om witte wijnen gemaakt van variëteiten als Pinot Grigio en Friulano, hoewel het ook een bron is van Prosecco. Het heeft 4 DOCG´s, 12 DOC´s en 3 IGP´s met een regionaal totaal van 27.100 ha (66.900 acres) wijngaarden. In 2020 produceerde Friuli-Venezia Giulia 1,6 miljoen hl (18 miljoen kratten) wijn, waarvan 76% wit - het hoogste aandeel witte wijn van alle regio´s behalve het naburige Veneto. De belangrijkste druivensoorten van de regio zijn Pinot Grigio, Glera, Merlot en Friulano.

D.O.C. Friuli Grave:
Friuli Grave (ook Grave del Friuli) is een DOC-wijngebied binnen Friuli-Venezia Giulia. Het is gelegen bovenin Italië ,het bergachtige gebied, bij de zuidelijke Alpen. Ten oosten en westen van de rivier de Tag Parliamento, ´de aghe´ zoals ze in Friulisch zeggen. Gelegen tussen de provincies Pordenone en Udine. De klimatologische bijzonderheid van het gebied hangt voornamelijk af van twee factoren: de conformatie van de reliëfs en de relatieve nabijheid van de Adriatische Zee. Er lopen verschillende bergruggen door Italië. In het noord westelijk gelegen Val d’Aoste begint de bergrug bij de Monte Bianco, via de Dolomieten bij Sudtirol naar de Julische Alpen bij Friuli. Door al deze verschillende invloeden krijg je wijn met een waaier aan smaken, structuren, geuren en kleuren.
De wijnbouw in het DOC-gebied Friuli Grave heeft een oude en rijke geschiedenis waarvan de oorsprong minstens teruggaat tot de Romeinse tijd. De lokale wijnbouw heeft twee millennia aan geschiedenis doorgemaakt zonder grote veranderingen tot het midden van de 19e eeuw.
De opkomst van tegenslagen zoals echte meeldauw, valse meeldauw, phylloxera (druif luis) en niet in de laatste plaats de oorlogsconflicten veroorzaakten een dergelijke vernietiging die de hele wijnbouw dwong om van gezicht te veranderen. Aan het begin van de twintigste eeuw ontwikkelde zich ook de boomkwekerij-wijnbouwactiviteit in het gebied, gericht op de productie en export van bewortelde stekken, waardoor Rauscedo het belangrijkste productiegebied voor jonge wijnstokken wereldwijd werd. De oprichting van de Friuli Grave Denominatie dateert uit 1970 en de professionaliteit van de wijnmakers zorgde ervoor dat het gebied ondubbelzinnig kon groeien, waardoor het zich aan de top van de regionale productie plaatste met meer dan 50% van het product.
De wijnstokken die geschikt zijn voor de productie van DOC Friuli Grave-wijnen zijn: Chardonnay, Pinot bianco, Pinot grigio, Riesling renano, Sauvignon, Tocai Friulano, Traminer aromatico, Verduzzo friulano, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Carmenere, Merlot, Pinot nero, Refosco dal peduncolo rood. De maximale productie mag niet hoger zijn dan 13 ton / hectare met een maximale opbrengst van maximaal 70%. De dichtheid van de nieuwe planten mag niet lager zijn dan 3.300 planten per hectare en de toegestane teelttypen zijn Guyot, Spurred Cordon, Sylvoz, Casarsa, Cappuccina of Double inverted.

D.O.C. Friuli Annia
Het productiegebied van de DOC Friuli Annia ligt volledig in de provincie Udine en kijkt uit over de Marano-lagune, en gaat dan verder naar het noorden richting Palmanova en Cervignano del Friuli. Het grondgebied is vlak, met pedoklimatologische kenmerken die bijzonder geschikt zijn voor de teelt van wijnstokken. De nabijheid van de zee zorgt ervoor dat het klimaat altijd luchtig is in de zomer en mild in de winter, met gemiddelde jaartemperaturen van 13 tot 15 °, droog mede dankzij de Bora-wind die de vochtigheid in verschillende periodes van het jaar wegveegt van de laagvlakte. De bodems hebben een overwegend kleiachtig karakter met een zandcomponent die van gebied tot gebied varieert.
Het DOC Friuli Annia-gebied wordt doorkruist door de oude Romeinse Via Annia, gebouwd in 131 voor Christus, om het grote centrum van Aquileia te verbinden met Iulia Concordia (nu Concordia Sagittaria) en vervolgens te verbinden met de Via Emilia. Het Annia-gebied was al bekend en gewaardeerd om zijn wijnen tijdens de Romeinse tijd. Zelfs in de gouden periode van het patriarchaat, rond het jaar 1000, was de aanwezigheid van wijnstokken significant. In recentere tijden wordt de aanwezigheid van wijngaarden ook bevestigd in het Napoleontische kadaster van 1811.


wijnhuis Le Favole Tenute Cadorin Geschiedenis Het bedrijf is opgericht in 2005 door Angelo Cadorin en Evio. De naa...
wijnhuis  Geschiedenis: Forchir is historisch gezien een van de eerste bottelaars in Friuli. Opgericht in 1904 door de ...
wijnhuis Azienda Tenute Tomasella bevindt zich in de buurt van het dorp Portobuffolč, in het land van de edelvrouw Gaia d...
Druivensamenstelling Sauvignon Blanc: 100 % Specificaties Stijl: Jong Alcoholpercentage: 13,5 % Inhou...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Refosco dal Peduncolo Rosso: 100 % Specificaties Soort: Rood Stijl: 10 maanden hou...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Refosco dal Peduncolo Rosso: 100 % Specificaties Soort: Rood Alcoholpercentage: 1...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Malvasia: 100 % Specificaties Stijl: Jong Alcoholpercentage: 13,5 % Inhoud per f...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Riesling 60 % Pinot Blanc 25 % Sauvignon Blanc 15 % Specificaties Stijl: Jong Alc...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Friulana 20 % Fleurtai 20 % Soreli Sauvignon: 20 % Kretos ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Pinot Grigio: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Traminer Aromatico: 100 % Oftewel Gewürztraminer Specificaties Jaargang: 2021 Sti...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Sauvignon: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12 % ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Friulano: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 13,0 %...
prijs op aanvraag
 
 
Proefschrift VGC januari 2021; categorie Huiswijn beoordeeld met een 8+ Klik op link: Huiswijnen / Prijs-kwalit...
prijs op aanvraag