Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Vinos de España
Wijnbouw

De wijnbouw in Spanje is zeer uitgestrekt zowel qua diversiteit als in volume. Ca. 1,2 miljoen hectare van Spanje is bebouwd met wijnstokken. Dit is ca. 300.000 Ha groter dan de gebieden in Frankrijk en Italië. Wereldwijd gezien zelfs heeft Spanje de meeste wijnbouwgronden. Echter de opbrengst daar in tegen ligt relatief laag (zo’n 20 miljoen liter minder in vergelijking met Frankrijk en Italië). Dit vanwege de moeilijke geografische en klimatologische omstandigheden. Echter, dit ook door het grote aandeel van DO wijn (Denominación de Origen). Verder worden er in Spanje minder tafelwijnen en landwijnen geproduceerd dat in Italie en Frankrijk. Op jaarbasis wordt er ca. 38 miljoen hectoliter wijn gemaakt.
In Spanje worden zowel rode als witte en rose wijn geproduceerd. Tevens Mousserende en versterkte wijnen. De smaken lopen uiteen van zeer droog tot intens zoet.
Wijnbouw is een belangrijke economische factor voor het land. Enkele kenmerkende wijnen die ervandaan komen zijn onder meer Sherry, Rioja en Cava.
Het waren wellicht de Feniciërs, handel drijvers op de Middellandse Zee, die ca. 3000 jaar geleden de wijnstokken meenamen naar de zuidkust van het Iberische schiereiland. Van hieruit is de verspreiding verder landinwaarts uitgebreid. Op de heuvels werden de druivenstokken gepland. Vanaf de aanvang van het Christendom is wijn een belangrijk handels product. De Romeinen breidden de wijnhandel verder uit. De technieken zoals conserveren, aromatiseren en het laten rijpen van de wijn op warme plekken in kleine amfora’s, in de zon, op warme zolders of naast een haard kwam uit hun koker zijn door hen ingevoerd.

Bodem en klimaat

Spanje kent grote klimatologische en geologische verscheidenheid, met vruchtbare en bijna onvruchtbare bodems. Er zijn droge, hete gebieden in het zuiden en nattere koelere streken in het noorden. Ook zijn er laag- en hoogvlaktes, bergen en hoge heuvelhellingen. Wijnstokken kan men aantreffen in woestijnachtige omgeving, op vulkanische grond of in met sneeuw bedekte landschappen. Juist omdat de wijnstok zich onder uiteenlopende omstandigheden kan handhaven, is het ten opzichte van veel andere gewassen in het voordeel. Een reden dat wijnbouw in Spanje zo omvangrijk is.
Naast het landelijke klimaat kennen de afzonderlijke wijnregio’s hun eigen microklimaat.

Wetgeving en kwaliteits systeem
De beperkte opbrengst per hectare wordt mede bepaald door de wetgeving. Er zijn strikte regels over de toegestane druivenrassen, de wijze van beplanting, enting en snoeien, de maximale opbrengst per hectare, de verschillende te gebruiken soort wijn per gebied, de restrictie qua alcoholgehalte en de duur van de rijping van de wijn. De controle hierop is strikt en wordt streng nageleefd.


wijnhuis Informatie volgt spoedig!
Druivensamenstelling Tempranillo: 90% Merlot: 5% Syrah: 5% Specificaties Stijl: Jong Alcoholpercentage...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Verdejo: 100 % Specificaties Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12,0 % Inhoud per fles...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Syrah: 100 % Specificaties Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12,0 % Inhoud per fles: ...
prijs op aanvraag