Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Forchir
Geschiedenis:
Forchir is historisch gezien een van de eerste bottelaars in Friuli. Opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het eigendom van Gianfranco Bianchini (eigenaar en wijnmaker!) en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers,. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare welke gelegen zijn in het centrum van de Friuli D.O.C. denominatie, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco.

Wijnhuis:
In het midden van de wijngaarden van Camino al Tagliamento ligt de zeer moderne wijnhuis CARBON FREE*, die hernieuwbare energie produceert uit de zon (met een fotovoltaïsch systeem** van 150 kW) en uit de aarde (geothermisch systeem***) en geen vervuilende uitstoot heeft. Uitgerust met zachte persen met automatische temperatuurregeling. Wijnbereiding in afwezigheid van zwaveldioxide, bottelarij in een steriele omgeving met een productie van 3000 flessen / uur. Thermisch geconditioneerd voor een optimale bewaring van het product.

Wijngaarden
De wijngaarden zijn als volgt opgedeeld:
1. Spilimbergo; ongeveer 100 ha groot. Een kalkhoudende / dolomitische (kalkstenen) bodem.
Beplanting: Pinot grigio, Traminer, Chardonnay en Sauvignon
2. Camino al Tagliamento; ongeveer 120 ha groot. Een vruchtbare klei / steenachtige bodem
Beplanting: Ribolla Gialla, Moscato Roso, Chardonnay, Friulano, Cabernet Sauvignon, Merlot,
Refosco dal peduncole rosso, Pinot bianco, Pinot Nero, Refoscone, Traminer
3. Codroipo; ongeveer 7 ha groot. Een vruchtbare klei / steenachtige bodem - Resistente
wijnstokken
4. Preccenicco; ongeveer 18 ha groot. Vruchtbare klei bodems - Prosecco DOC Glera

Filosofie:
Forchir is bekroond als : 'Ecofriendly Company' Dit diploma is verkregen doordat ze verschillende praktijken toe passen. Er wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke en recyclebare producten. De behandelingen in de wijngaard zijn bijna volledig mechanisch. Het snoeisel wordt versnipperd en hergebruikt in de wijngaard: dit is 25% van de organische stofbehoefte. Voor de wijnen worden alleen lichte flessen gebruikt dit om de verspreiding van CO2 tijdens de glasverwerking te verminderen.
Productie volgens de richtlijnen van de Friuli Venezia Giulia S.Q.N.P.I.´s Voluntary Integrated Production Regulations. Hiervan is de doelstellingen de verbetering van de hygiënisch-sanitaire veiligheid en kwaliteit van de productie, de bescherming van het milieu en het verhogen van het niveau van veiligheid, professionaliteit van de wijngaardbeheerders. Zij zijn gekwalificeerd (via cursussen en licenties) om de laagst mogelijke dosis spuitproducten te kunnen gebruiken; het is erg belangrijk om bekend te zijn met de doseringen, weten wanneer je ze moet gebruiken en alleen daar te gebruiken in het gebied dat het nodig heeft.

De doorbraak kwam met de oogst van 2018: de eerste Sauvignon en Friulano werd gevinificeerd van ziektebestendige wijnstokken.
De universiteit van Udine en de coöperatieve plantenkwekerijen van Rauscedo hebben - na jaren van onderzoek en experimenten – ons kunnen voorzien van gewortelde stekken die resistent zijn tegen ziektes, als gevolg van kruis bestuiving van de bloemen van de Europese wijnstokken (in dit geval Tocai en Sauvignon) en Amerikaanse, die een betere weerstand vertonen tegen schimmelziekten zoals valse meeldauw en echte meeldauw.

Vines in Nature


In 2019 is de Ethos-wijn geïntroduceerd, geproduceerd met deze druivensoorten. Naar eigen zeggen, Beyond Organic!
Het is een witte wijn, geprepareerd van (Tocai Friulano) Sreli, Fleurtai en de Sauvignon druiven Kretos, Nepis en Rytos , die fruit, smaak en mineraliteit geven, met hints van witte bloemen zoals acacia en fresia met een uitgesproken frisheid. Momenteel is alle productie van resistente wijnstokken in biologische omschakeling en zal deze vanaf de oogst 2021 de BIO (biologische) certificering hebben.
____________________________________________________________________________________________________

* Carbon Free: Dit wil zeggen dat dit wijnhuis koolstofvrij of, beter, koolstofneutraal is: het betekent dat er geen impact is voor het klimaat; CO2-neutraal zijn betekent verantwoordelijkheid nemen voor de eigen klimaatvoetafdruk en ervoor kiezen om de activiteiten klimaatvrij te maken (CO2-vrij). Het wijnhuis stoot zelf bijna geen CO2 uit: de enige uitstoot is te wijten aan verpakkingen en commerciële activiteiten (inclusief transport); naar schatting wordt echter het grootste deel van de CO2 opnieuw opgenomen door de wijngaarden zelf, die net als bossen als groene 'longen' fungeren.
** Een fotovoltaïsch systeem , ook wel PV-systeem of zonne-energiesysteem , is een energiesysteem dat is ontworpen om bruikbare zonne-energie te leveren door middel van fotovoltaïsche zonne- energie . Het bestaat uit een opstelling van verschillende componenten, waaronder zonnepanelen om zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit
*** Geothermie of aardwarmte ontstaat door de warmte-uitstraling uit het binnenste van de aarde. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer; oftewel Geothermie is aardwarmte die dieper dan 500 meter gewonnen wordt; bodemenergie is aardwarmte die minder dan 500 meter diep gewonnen wordt.streek Algemeen: Gelegen in het uiterste noordoosten van Italië, met Slovenië er in het oosten aan en Oostenrijk in ...
Druivensamenstelling Friulana 20 % Fleurtai 20 % Soreli Sauvignon: 20 % Kretos ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Pinot Grigio: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Traminer Aromatico: 100 % Oftewel Gewürztraminer Specificaties Jaargang: 2021 Sti...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Sauvignon: 100 % Specificaties Jaargang: 2021 Stijl: Jong Alcoholpercentage: 12 % ...
prijs op aanvraag