Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Utiel-Requena D.O.P.
Van de drie D.O.´s van Valencia ligt Utiel-Requena het meest landinwaarts. De wijnen zijn hier warmer en rijper en gaan uitstekend samen met de koelere producten van de aan de kust gelegen D.O.´s van Valencia. Dit is toegestaan. Vooral in het verleden was dit gebied bekend door zijn ´doble pasta´, een zware, rode wijn die gemaakt wordt door de most van één lading druiven te laten gisten op de vaste bestanddelen van twee ladingen druiven. Men gebruikt doble pasta om lichte wijnen krachtiger te maken, zowel in Spanje als in het buitenland. Nu wordt hij steeds meer vervangen door geconcentreerd druivensap, inmiddels een belangrijk exportproduct van Valencia, hoewel er nog steeds vraag is naar ´doble pasta´. Ik vroeg eens aan een exporteur, waarvoor de buitenlandse afnemers deze populaire, geconcentreerde wijn-versterker gebruikten. ´Om er fruit-drank van te maken´, was zijn korte antwoord, en hij ging snel over op een ander onderwerp...... Veel van de goede-kwaliteit-prijsverhouding-wijnen met ´Valencia´ op het etiket, zijn gecomponeerd uit wijn van Utiel-Requena, maar het is niet juist om te veronderstellen dat álle wijn die hier geproduceerd wordt goedkoop en prettig is. Net zoals in alle andere wijngebieden in Spanje, is er altijd een Bodega hier, een Finca daar, die goede en soms zelfs uitstekende wijnen produceert.

Bodem
Utiel-Requena ligt tussen de zee en Spanjes centrale hoogvlakte. De wijngaarden liggen op een hoogte van 600 tot 900 m, met een gemiddelde van 720 m. Op een plateau, dat zo´n beetje van het noordwesten naar het zuidoosten oploopt. In het noorden ligt de Magro-vallei met alluviale bodem. In het zuiden treffen we een zandstenen basis met mergel en leem en hier en daar kalksteen. Sommige betere wijngaarden kunnen uit dit soort bodems hun voordeel halen.

Klimaat
Continentaal met wat mediterrane invloeden en koudere winters dan elders in de autonomia Valencia. In de zomer kan het kwik stijgen tot 40º C. en in de winter kan het zelfs tot -15º C. dalen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 13,9º C. Het regent vooral in de lente en de herfst, gemiddeld 400 tot 450 mm per jaar, en de zon schijnt gemiddeld 2.500 uur.

Druiven
Aanbevolen blauwe druiven: tempranillo (1.571,9 ha) wordt aanbevolen voor herbeplanting in wijngaarden waar vroeger vooral bobal stond; garnacha tinta (535 ha) levert veel van Utiel-Requena’s kwaliteit rosados.

Toegestane blauwe druiven: bobal (31.600 ha) overheerst sinds lange tijd en is een belangrijk bestanddeel van de rosados uit deze streek. Als de wijngaarden herplant moeten worden, beveelt de Consejo Regulador toch tempranillo.
Aanbevolen witte druiven: macabeo (1.011 ha), merseguera (254 ha).
Toegestane witte druiven: planta nova (546 ha), plaatselijk bekend onder de naam tardana.
Experimentele druiven (niet toegestaan in de D.O.): cabernet-sauvignon (80 ha), chardonnay (15 ha). Het herbeplantingsprogramma beoogt de volgende verdeling in de wijngaarden:
bobal 33.000 ha, tempranillo 2.482 ha, garnacha 1.644 ha, macabeo 1.772 ha, planta nova 849 ha en merseguera 249 ha. De maximum opbrengst is 6.500 k/ha voor blauwe druiven en 7.000 k/ha voor witte, bij 70 l/100k is dat respectievelijk 45,5 en 49 hl/ha.

Wijnbereiding
Rode wijnen worden zowel in roestvrij staal bereid als in betonnen cuves die met kunsthars bekleed zijn. Witte en rosados maakt men in roestvrijstalen gistkuipen met temperatuurcontrole. Een kijkje bij enkele oudere bodegas laat ons aardewerken tinajas zien, maar deze schijnen niet meer in gebruik te zijn, wellicht alleen om de wijn van de wijngaardarbeiders te bewaren. De methoden zijn dezelfde als die van de naburige D.O. Valencia. Bijzonder in Utiel-Requena is de ´doble pasta´, die de regio zijn beste rosados gegeven heeft. Blauwe druiven weken gedurende ongeveer twaalf uur in een gistingsvat. Daarna wordt de natuurlijke lekmost opgevangen om er rosado van te maken. Het vat wordt dan bijgevuld met meer druivenpulp, en dit wordt vergist. Er zijn dus twee porties vaste bestanddelen: de verse druivenpulp en de uitgelekte schillen die al in het vat aanwezig waren.

Het resultaat is een wijn met veel alcohol (tot 18%) die gebruikt wordt om tafelwijnen de vereiste consistentie te geven. Valencia´s toenemende productie geconcentreerd druivensap (dankzij vooruitgang in de bevriezingstechnologie en hoge investeringen voor de exportmarkt) betekent dat ´doble pasta´ steeds meer concurrentie krijgt. Doordat het druivensap reeds vóór de aanvang van het gistingsproces wordt toegevoegd, vertoont de wijn meer eenheid. In 1991 dachten we dan ook dat de doble pasta binnen enkele jaren volledig van de markt zou zijn verdwenen. Maar dat is niet het geval. In 1994 steeg de vraag ernaar zelfs een beetje, vooral voor wijngaarden in Oost-Europa, die bezig zijn met een herstructurering na het wegvallen van het Comecon subsidie systeem. Dus u moet niet verbaasd zijn als genetische vinger-prints ontdekken dat er een beetje bobal (of monastrel) zit in uw cabernet-sauvignon uit Bosnië Herzegowina!

Wijnkenmerken
De D.O. voorziet in rode, witte, rose en doble pasta wijnen, met een minimum alcoholpercentage van 10%. Afgezien van het feit dat een groot deel van de wijnen gemengd en verkocht wordt als D.O. Valencia wijn, bestaat de productie van Utiel-Requena uit goede, vlezige rosados van garnacha en bobal. En technisch zeer goede - misschien wat neutraal - witte wijnen van de merseguera druif. Een beetje macabeo helpt de witte wijnen meer karakter te geven. Er wordt ook wat goede rode crianza wijn gemaakt, hoewel zelfs de tempranillo hier wijnen geeft die erg snel rijpen. Een tempranillo wijn uit Utiel-Requena is al volledig rijp na zes maanden op eikenhout en een jaar op fles (vergelijk Rioja 3-5 jaar).

De producenten beweren dat het komt door de combinatie van het droge klimaat, erg rijpe druiven en grote temperatuurschommelingen tijdens de crianza periode (zomers kan de temperatuur dalen van 38º C. overdag tot 10º C. ´s nachts).

De laatste wijzigingen van het D.O. reglement hebben een nieuw type wijn toegevoegd, de Utiel-Requena Superior. Dit is witte wijn, gemaakt van de macabeo druif, met 10,5 tot 12% alcohol; rosado wijnen gemaakt van bobal en hetzelfde alcoholpercentage, en rode wijnen gemaakt van tempranillo en garnacha, met 11,5 tot 13,5% alcohol.

Appellaties:

Wijnen
De wijnen die door het Consejo Regulador van de D.O. Utiel-Requena worden erkend, zijn:

• Superior: witte -, rosé en rode wijn, eerste of tweede jaar zonder oudering met uitstekende organoleptische (smaaktechnische) eigenschappen. Het alcoholgehalte van de witte – en rosé wijn is meer dan 11% en voor rode wijn meer dan 11,5%.
• Tradition: wijn gemaakt van de Bobalsoort (inheems voor D.O. Utiel-Requena). Er mag niet meer dan 30% van andere druivensoorten worden toegevoegd. Het minimum alcoholpercentage voor deze wijn is 12%. Het eindproduct kan Crianza, Reserva, Gran Reserva of Madurado en Barrica (gerijpt op houten vaten) zijn.
• Madurado en Barrica: wijn die niet langer dan zes maanden op eikenhouten vaten heeft gerijpt. Deze rijpingstijd zorgt ervoor dat de aanvankelijke kenmerken van de wijn veranderen, waardoor zijn primaire kleur-, geur- en smaakkenmerken worden getransformeerd. Dit type wijn heeft een alcoholpercentage van minstens 12%.
• Reserva: wijn die tenminste 12 maanden op houten vaten met een maximale inhoud van 1.000 liter heeft gerijpt. Later mag deze gedurende 24 maanden op fles rusten. Het minimale alcoholpercentage is 12%.
• Gran Reserva: wijn die tenminste 24 maanden op houten vaten met een maximale inhoud van 1.000 liter heeft gerijpt. Later mag deze gedurende 36 maanden op fles rusten. Het minimale alcoholpercentage is 12%.
• Tijdens de jaren ’90 van de 20e eeuw werd door de D.O. een nieuw type wijn toegestaan, ‘Vendimia Inicial’ (eerste oogst). Dit is een jonge wijn die gemaakt is om snel gedronken te worden.

Gastronomie

Traditionele gerechten
Naast paella zijn er nog andere talloze gerechten die je tong strelen, voornamelijk gecombineerd met rijst.

1. Gazpacho marinero. Het vissermans stoofpotje is een smaakvolle mix van zwaardvis, mosselen, scampi’s, rode garnalen, tomaten, knoflook, tijm, zout, olijfolie, uien en meel.
2. Bullit. Dat groente belangrijk is in Valencia wordt met dit recept helemaal duidelijk. Verschillende gekookte groenten als bonen, peper, artisjokken, uien en aardappelen worden hier samengevoegd.
3. Olleta. Dit stoofpotje van varken – van ribben tot oor - wordt gemengd met bloedworstjes, zoete aardappelen, tarwemeel, wortelen, rapen en kardoenen. Het is één van de populairste gerechten in de bergen van Alicantewijnhuis Drie mannen, zielenbroeders, deelden dezelfde droom nadat ze de helft van hun leven in de wijnwereld hadden door...
wijnhuis Adolfo de las Heras Marín heeft in 1985, gedreven door zijn passie voor wijnmaken, Bodegas y Viñedos de Utiel op...
Druivensamenstelling Pinot Noir: 100% Specificaties Soort: Cava Rosé, mousserend Stijl: Brut Nature (gee...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Chardonnay Pinot Noir Specificaties Soort: Cava, mousserend wit Stijl: Brut Natur...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Bobal Petit Verdot Syrah Merlot & Cabernet Franc Specificaties Stijl: 20 maanden ...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Pinot Noir 100 % Specificaties Stijl: 10 maanden rijping op nieuw Amerikaans eikenho...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Bobal: 100% Specificaties Stijl: 10 maanden rijping in Frans eiken vaten Jaargang:...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Bobal: 100 % Specificaties Stijl: 5 maanden houtlagering Extra: Biologische en Ecol...
prijs op aanvraag
 
 
Druivensamenstelling Chardonnay: 100 % Specificaties Jaargang 2021 Stijl: 3 maanden houtlagering (=Madur...
prijs op aanvraag