Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Côtes de Gascogne I.G.P.
Côtes de Gascogne I.G.P.

De Côtes de Gascogne is een wijnbouwgebied in Gascogne, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, in het Frans de Sud-Ouest genoemd. Het produceert vooral witte landwijn en ligt hoofdzakelijk in het departement Gers, onderdeel van het Franse regio Midi-Pyrénées. De classificatie Côtes de Gascogne betreft een Vin de Pays geproduceerd in de Armagnacstreek.

Bij decreet van 13 september 1968 werd er onderscheid gemaakt tussen Vin de Pays en de eenvoudigere tafel wijn, de zogenaamde Vin de table. De benoeming van het productiegebied, Appellation d´Origine Contrôlée, Côtes de de Gascogne verplicht de producenten tot het respecteren van de strenge regels en productienormen, die bij decreet van 25 januari 1982 werden vastgesteld en afgekondigd.

Uit de wijngaarden van de Côtes de Gascogne komen voornamelijk fruitige witte landwijnen (Vin de Pays). Ongeveer 90% van de totale productie in de regio bestaat uit witte wijn, de overige 10% beslaat rode en rosé wijnen. Met 830.000 hectoliter per jaar produceert de Côtes de Gascogne de meeste witte Vin de Pays van het Frankrijk. 75% daarvan wordt geëxporteerd naar het buitenland.