Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Castilla y León
Castilië en Léon, ten noordwesten van Madrid, is een van de meest fascinerende wijngebieden van Spanje. Amper 25 jaar geleden nog bijna niet bekent. Tegenwoordig komen hier moderne en zeer gewilde wijnen vandaan. Van de frisse witte wijn van Verdejo uit Rueda tot krachtige rode wijn uit Toro.

Castilla y Léon is een immens groot gebied van maar liefst 94.000 vierkante kilometer. Wijnbouw vormt hier een belangrijk aandeel, naast allerlei andere landbouwpraktijken.

Castilla y León kent 7 DO´s, waarvan Ribera del Duero, Rueda, Toro en Bierzo de belangrijkst.
Het grootste deel is geconcentreerd in het dal van de Duerorivier, vooral dan voor de DO-wijnen van Rueda, Toro, Cigales en Ribera del Duero. Bierzo vormt dan weer een uitzondering, deze ligt in de uithoek van Castilla y Léon, aan de grens met Galicië.

Deze waterloop loopt dan door in Portugal waar hij Douro heet, de ruggengraat van de gelijknamige portostreek.

De wijngaarden liggen op 500 tot 900 meter boven de zeespiegel. De grond is schraal. Het klimaat is extreem, met korte strenge winters en lange, hete zomers. De druiven moeten vechten voor elke druppel en dat maakt hun sap rijk en geconcentreerd.


wijnhuis Bodegas Alta Pavina Wat krijg je als je de gerespecteerde en wispelturige Pinot Noir rassen laat groeien in e...