Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Ribeiro
WIJNSTREEK - RIBEIRO

Ribeiro ligt in de provincie Orense, op het punt waar de Miño niet langer gelijk loopt met de Portugese grens, en grenst aan de D.O. Rías Baixas. Er zijn hier heel wat veranderingen gaande, er is veel ambitie en er worden belangrijke investeringen gedaan.

De wijngaarden van Ribeiro liggen allemaal in de provincie Orense, de meeste wijngaarden liggen in riviervalleien (de Arnoya, de Avia en de Miño stromen hier). Ze zijn hier terrasvormig aangelegd, op zanderige, alluviale bodems op een ondergrond van graniet, die kenmerkend is voor dit deel van Spanje.

Ribeiro ligt voldoende landinwaarts om een gematigd klimaat te hebben. De Miño brengt winden mee uit Portugal waardoor de vochtigheidsgraad hier redelijk hoog is en het iets koeler is dan in de naburige D.O. In de zomer stijgt de temperatuur tot 36ºC, in de winter kan het -4ºC vriezen. Het jaarlijks gemiddelde bedraagt 15ºC. Gemiddeld valt er 800 tot 1000 mm regen en de zon schijnt hier ruim 1800 uur per jaar!

In de D.O. Ribeiro zijn 15 druivenvariëteiten toegestaan, 7 blauwe en 8 witte.
De 2 belangrijkste zijn: Treixadura, een witte druif, die het uitstekend doet in vochtige wijngaarden, gelegen op berghellingen, en die karakter en mooie smaken geeft aan de wijn. Caiño, een blauwe druif, waarvan de meeste rode Ribeiros gemaakt zijn. Het moet gezegd dat deze nog niet tot dezelfde klasse behoren als de witte maar daar wordt door heel wat mensen aan gewerkt.

De D.O. erkent 3 basistypen wijn: wit, rood en ´enverado´, dit is wijn van niet volledig rijpe druiven. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat je in Ribeiro alleen wijn met een behoorlijke zuurgraad kon verkrijgen door de druiven in augustus te plukken en ze te gisten tot 9%. Door de nieuwe ontwikkelingen in temperatuurbeheersing is deze classificatie overbodig geworden, maar in technisch opzicht bestaat hij nog. Witte wijnen kunnen gemaakt worden van elk van de toegestane variëteiten, zolang ze maar een alcoholgehalte tussen de 9 en 13% hebben. Voor rode wijnen ligt dat tussen de 9 en 12%. ´Enverado´ wijnen moeten tussen de 8 en 9% alcohol bevatten.

De huidige trend in Ribeiro vertoont een voorkeur voor witte albariño wijnen, rode wijnen van de garnacha en de mencía druif en lichte rode wijnen van treixadura en loureira.

De ´enverado´ categorie wordt vervangen door jóvenes (jonge wijnen) van palomino en garnacha met een redelijk laag alcoholgehalte (10%). Op hun best hebben de albariño´s iets van het karakter, hoewel niet de magie, van de beste Rías Baixas. De rode zijn eerder eenvoudig en hebben weinig diepte, de witte zijn goede dorstlessers zonder veel pretenties. Maar de technologie kan wonderlijke dingen verrichten, en het zou niet de eerste keer zijn dat saaie druivenvariëteiten, door zorgvuldig persen en verwerken, de meest fantastische smaken opleveren.