Deze site maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Verberg dit bericht
 
Monterrei
Gelegen in het zuid-oosten van GaliciŽ, aan de grens met Portugal. GaliciŽ is een groen en relatief koel en vochtig gebied, zeker in vergelijking met de rest van Spanje. Monterrei zou je kunnen beschrijven als een overgangsgebied dat wel een beetje de warmte van de rest van Spanje heeft, maar tegelijkertijd de vochtigheidsgraad van GaliciŽ. Het waren, zoals in veel gevallen, de Romeinen die wijnbouw naar het gebied brachten.

De wijnen uit dit gebied hebben dan ook een respectabele geschiedenis, maar verdwenen in de negentiende en twintigste eeuw in obscuriteit, na in Latijns-Amerika een grote reputatie te hebben genoten. (De Mexicaanse stad Monterrey is zelfs naar het gebied vernoemd.) Pas in 1996, toen de DO Monterrei officiŽel werd erkend, kwam er weer enige beweging in het gebied. Inheemse druivenrassen als Treixadura en Godello geven, in combinatie met moderne vinificatie-technieken, witte wijnen met een lekker eigen karakter. Fris, droog en fruitig sluiten ze perfect aan bij wat nu trendy is.

Er wordt ook een beetje rode wijn geproduceerd van de in Spanje onvermijdelijke Tempranillo (hier Arauxa genaamd), aangevuld met wat Mencia en Bastardo, maar de productie is erg klein en wit domineert. Overigens wordt de meeste wijn nog in bulk geproduceerd.


Klimaat

Min of meer continentaal. Het is waarschijnlijk het warmste gebied in GaliciŽ . Gemiddelde temperatuur 12,6 graden en een gemiddelde neerslag van 680mm per jaar.