Vegamar – Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Spaanse cava van de Macabeo- en Chardonnay-druif met een fijn aanhoudende bubbel. Smaakt bij ansjovis op toast.

Vegamar - Dominio de Calles Cava Brut S.A.

Druivensamenstelling
Macabeo: 85 %
Chardonnay: 15 %

Specificaties
Stijl: Cava Brut
Alcoholpercentage: 11,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel met groene tinten
Geur: Begint met fruitige aroma’s van groene appel en peer en eindigt bloemig
Smaak: Goed geïntegreerde zuurgraad, crispy, fijn aanhoudende bubbel met een filmend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 5 °C
Maximaal 7 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief, of bij voorgerechten met gegrilde of gefrituurde vis

  1. Ansjovis op toast, krabkoekjes en gefrituurde calamaris
  2. Gegrilde coquilles omwikkeld in Serranoham
  3. Pincho met Manchegokaas, rucola en peren-appelgelei

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
Deze Cava wordt gemaakt via de Méthode Traditionelle, net als bij Champagne. Hierbij worden extra gist en suikers aan de basiswijn toegevoegd waardoor er een tweede gisting op de fles start. Hier ontwikkelt de bubbel. De wijn rijpt min. 9 maanden in de fles, in de kelder van de bodega. Daarna vindt het dégorgement plaats waarbij het bezinksel wordt verwijderd d.m.v. de opgebouwde druk in de fles. Vervolgens wordt de Cava afgevuld met smaakbepalende liqueur d’expedition.

Adernats – Cava Parabolic brut rose

Spaanse cava met een droge en frisse smaak van de Trepat-druif. 24 maanden droesemrijping. Past bij tataki van tonijn.

Adernats Cava Parabolic brut rose

Druivensamenstelling
Trepat: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Reserva & brut: 24 maanden droesemrijping en 3-6 gram dosage
Alcoholpercentage: 11,5%
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard, gelegen in het dorpje Nulles

Smaakprofiel
Kleur: Medium roze
Geur: Aardbei, rode bessen, karamel, mineralen & gist
Smaak: Droog, fris, stevige bubbel met een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Tataki van tonijn: licht gegrilde tonijnsteak met crème van yuzu
  2. Kroketjes van Jamón Cebo de Campo: gedroogde Spaanse ham
  3. Sushi met zalm, tonijn of krab

Achtergrondinformatie
Adernats – Vinicola Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell.

Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego.

Vinificatie
Druiven worden met de hand als machinaal geplukt waarna er wordt gevinifeerd volgens de méthode traditionelle. Eerste fermentatie plaatsvind in roestvrij stalen tanks. De tweede fermentatie vind plaats op fles, met een dosage van 3-6 gram suiker. In de fermentatie op fles ontstaan de bubbels. Hierna volgt een rijping van 24 maanden op de droesem op fles, waarna er wordt gedegorgeerd.

Hispano+Suizas – Tantum Ergo Cava Rosé

Spaanse mousserende cava rosé van de Pinot Noir-druif. Brut Nature, geen toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie. Past bij een romige paddenstoelenrisotto.

Hispano Suizas Tantum Ergo Pinot Noir Rosé Brut Nature

Druivensamenstelling
Pinot Noir: 100%

Specificaties
Soort: Cava Rosé, mousserend
Stijl: Brut Nature (geen toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie), houtrijping
Extra: 93/100 Mejor Cava de España. Guía Peñin 2019
94/100 Mejor Cava de España. Guía Sin Mala Uva 2019
93/100 Mejor Cava Rosado de España. Guía Intervinos2019
Alcoholpercentage: 12 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekroze
Geur: Uitgesproken neus, aroma van rood en gedroogd fruit, lichte toets van geroosterde vanille
Smaak: Vol en romig, rijpe kersen(schilletjes) met een delicate smaak van vanille en kruiden. Uitgebalanceerde zuurgraad en een lange afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperitief! Tevens een goede combinatie met:

  1. Kalfsschnitzel met cranberrycoulisse, citroen en brandade
  2. Romige paddenstoelenrisotto
  3. Perfecte combinatie met gedroogde ham, bijzonder bij aardbeien met slagroom

Achtergrondinformatie
Bodegas Hispano+Suizas is ontstaan toen drie vrienden, wijnbouwer Rafael Navarro, wijnmaker Pablo Ossorio en marketingdirecteur Marc Grin na jaren ervaring in de wijnwereld hun eigen wijn wilden maken. Het bedrijf onderscheidt zichzelf door drie kernelementen voor een goed product in hun waarde te laten: traditionele wijnbouw, een innovatief wijnmaak-proces en ervaring in export.

Hispano+Suizas is vernoemd naar de afkomst van de eigenaren: twee Spanjaarden en een Zwitser. De bodega is gesitueerd in D.O.P. Utiel-Requena, een van de meest traditionele wijnbouwgebieden in Spanje. Hispano+Suizas heeft in totaal 61 hectare wijnstokken, waar maar ongeveer 2 kilo druiven per wijnrank wordt geoogst. In totaal zijn er 4000 ranken per hectare geplant. Alle wijnen zijn vernoemd naar termen uit de klassieke muziek, aangezien het doel is om een ‘masterpiece’ van iedere wijn te maken. Tantum Ergo refereert naar een lied dat wordt gezongen tijdens het ophalen van de hostie in de kerk.

Vinificatie
Na oogst worden de druiven in bakken van 15 kg drie dagen in een koeling van -10 °C geplaatst. De Chardonnay druiven worden hierna direct gekneusd en krijgen een koude maceratie van 2 uur op 0 °C. Hierna persing met pneumatische pers. De ijskoude Pinot Noir druiven gaan direct in de pneumatische pers.

De most die wordt gewonnen 36 uur statisch decanteren, zodat het heldere sap bovenaan blijft. Dit sap wordt gefermenteerd in 400 L nieuwe Amerikaanse eiken vaten bij 16 °C. Na de eerste fermentatie vind de tweede fermentatie op fles plaats, waarbij de mousse ontstaat. Dit gebeurt op een contante temperatuur van 14 °C. De wijn wordt minimaal 15 maanden op de droesem gerijpt.

Hispano+Suizas – Tantum Ergo Cava Brut Nature

Spaanse Brut Nature cava met de Chardonnay- en Pinot Noir-druif. Volle en romige smaak wat goed past bij sashimi van geelvintonijn.

Druivensamenstelling
Chardonnay
Pinot Noir

Specificaties
Soort: Cava, mousserend wit
Stijl: Brut Nature; zonder toegevoegde suikers tijdens flesgisting)
Jaargang: 2016
Extra: 97/100 Guía SEVI 2019 – 93/100 Guía ABC 2019
92/100 Anuario de vinos de El País 2019 – 92/100 Guía Peñín2020 – 93,5/100 Guía WineUp 2019
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep goudgeel
Geur: Finesse en elegantie in de neus met aroma´s van rijp wit fruit, koekjes, gedroogd fruit en een vleugje vanille
Smaak: Vol en romig, goed uitgebalanceerde zuren en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperatief! Tevens een goede combinatie met:

  1. Oesters met vers citroensap
  2. Tataki van zalm met sesamzaadjes
  3. Sashimi van geelvintonijn

Achtergrondinformatie
Bodegas Hispano+Suizas is ontstaan toen drie vrienden, wijnbouwer Rafael Navarro, wijnmaker Pablo Ossorio en marketingdirecteur Marc Grin na jaren ervaring in de wijnwereld hun eigen wijn wilden maken. Het bedrijf onderscheidt zichzelf door drie kernelementen voor een goed product in hun waarde te laten: traditionele wijnbouw, een innovatief wijnmaak-proces en ervaring in export.

Hispano+Suizas is vernoemd naar de afkomst van de eigenaren: twee Spanjaarden en een Zwitser. De bodega is gesitueerd in D.O.P. Utiel-Requena, een van de meest traditionele wijnbouwgebieden in Spanje. Hispano+Suizas heeft in totaal 61 hectare wijnstokken, waar maar ongeveer 2 kilo druiven per wijnrank wordt geoogst. In totaal zijn er 4000 ranken per hectare geplant. Alle wijnen zijn vernoemd naar termen uit de klassieke muziek, aangezien het doel is om een ‘masterpiece’ van iedere wijn te maken. Tantum Ergo refereert naar een lied dat wordt gezongen tijdens het ophalen van de hostie in de kerk.

Vinificatie
Na oogst worden de druiven in bakken van 15 kg drie dagen in een koeling van -10 °C geplaatst. De Chardonnay druiven worden hierna direct gekneusd en krijgen een koude maceratie van 24 uur op 0 °C. Hierna persing met pneumatische pers. De ijskoude Pinot Noir druiven gaan direct in de pneumatische pers.

De most die wordt gewonnen 36 uur statisch decanteren, zodat het heldere sap bovenaan blijft. Dit sap wordt gefermenteerd in 400 L grote Amerikaanse eiken vaten bij 16°C. Na de eerste fermentatie vind de tweede fermentatie op fles plaats, waarbij de mousse ontstaat. Dit gebeurt op een contante temperatuur van 14 °C. De wijn wordt minimaal 22 maanden op de droesem gerijpt.

Adernats XC – Cava Gran Reserva

Spaanse cava met de Xarel.lo-druif. 40 maanden rijping op droesem. Smaken van appel, room en brioche. Past bij Foie gras.

Adernats XC Cava Gran Reserva

Druivensamenstelling
Xarel.lo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Dry, Gran Reserva
Extra:
‘Best cava of the world’ – 50 Great Cavas
Great Gold – Concours Mondial de Bruxelles
9,59 punten – Catalan Guide
93 punten – Peñin Guide
90 punten – Parker
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Uitgesproken, romig, brioche
Smaak: Appel, room, brioche, zeer verfijnde mousse

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gegrilde pulpo (inktvis) met gerookte paprikadip
  2. Foie gras
  3. Gebakken venusschelpen met knoflook en virgin olijfolie uit de oven

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven.

Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Mas de Cap Ferro, in totaal 4 hectare en de oudste wijngaard van de coöperatie. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn 40 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 4000 flessen heeft geproduceerd. XC staat voor het Romeinse cijfer 90, het aantal oogsten in de wijnkelder op het moment van produceren.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt. De eerste fermentatie vindt deels plaats in roestvrij stalen tanks, deels in Frans eiken. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, na toevoeging van extra suiker volgens méthode traditionelle. Hier ontstaat het koolzuur in de wijn, waarna 40 maanden rijping op de droesem. Hierdoor ontstaan de smaken van brioche.

Adernats – Cava Reserva Brut Nature

Spaanse cava met de Macabeo- Xarel.lo en Parellada-druif. Hints van gebakken appel en toast. Past goed bij gegratineerde oesters.

Adernats Cava Reserva Brut Nature

Druivensamenstelling
Macabeo 50%
Xarel.lo 30%
Parellada 20%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut Nature Reserva
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard

  • Gold Concours Mondial Bruxelles
  • Top 30: 50 Great Cavas
  • Gold: Gilbert & Gaillart
  • 90 Punten: Peñín Guide
    Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Appel, citrus, honing en kweepeer
Smaak: Gebakken appel en toast. Droog, geen restsuiker

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Arroz negro met gamba’s
  2. Gegratineerde oesters
  3. Gegrilde dorade met geroosterde paprika, gestoomde Opperdoezer en virgin olijfolie

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee).

De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 100.000 flessen van deze wijn heeft kunnen maken.

Vinificatie
De druiven worden zowel met de hand als machinaal geplukt, waarna de eerste fermentatie plaatsvindt in roestvrijstalen tanks. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, waarbij er geen extra suikerdosage wordt toegevoegd. Brut Nature is de naam van de stijl zonder toevoeging van suiker. Hierna minimaal 20 maanden rijping op fles op de eigen droesem., minimaal 2 maanden extra dan in de D.O. Cava vereist is (18 maanden).