Veuve Charlotte Brut

Champagne van Pinot Noir/ Pinot Meunier en Chardonnay. Fris, goed gestructureerd, fruitig. past goed Oesters naturel

Druivensamenstelling
Pinot Noir 80% Chardonnay: 20%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Bergère Epernay Land: Frankrijk

Smaakprofiel
Kleur: Licht geel.
Geur: Intens bouquet, rood fruit, geroosterd.
Smaak: Fris, goed gestructureerd, fruitig, mooi in balans.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gebakken Sint-Jakobsschelpen met citroenboter
  2. Oesters naturel
  3. Sashimi

Achtergrondinformatie
Champagne Veuve Charlotte Brut wordt exclusief geproduceerd voor BestPartner (merkeigenaar) door champagnehuis Bergère in Epernay. Dit huis produceert voor haar eigen productie en verkoopt daarnaast bijna 70% van de druivenoogst (tot champagne gemaakt) aan Moët et Chandon. Veuve Charlotte is door wijnexperts samengesteld met als doel een smaakrijke champagne te maken met een fijne mousse, fruitigheid en een lichte kleur. Een champagne in het topsegment.

Vinificatie
De druiven worden op de traditionele wijze zorgvuldig geperst en vergist in rechtopstaande roestvrijstalen tanks. Enkele dagen na het begin van de vergisting wordt de beginnende wijn overgepompt naar andere tanks om zodoende het ontstane bezinksel kwijt te raken. De vergisting vindt plaats onder een gecontroleerde temperatuur van 18 – 20 graden Celsius. In het voorjaar na de oogst vindt een tweede malolactische gisting plaats, die de champagne in wording meer structuur en karakter geeft. Daarna worden wijnen uit verschillende jaren en van verschillende druivensoorten samengesteld tot een cuvée zoals gewenst. Vervolgens wordt de nog jonge champagne gebotteld met een beetje ‘liqueur de tirage’ en wordt de fles afgesloten met een kroonkurk. Schuin ondersteboven worden de flessen opgeslagen voor tenminste 15 maanden en regelmatig gedraaid. Tijdens deze periode vindt opnieuw een vergisting plaats en wordt tevens het exacte koolzuurgehalte van de champagne gevormd. Na deze flesrijping worden de flessen ondersteboven in de hals bevroren waardoor het in de hals verzamelde bezinksel er als een ijspropje uitgeschoten kan worden door de natuurlijke druk van het ontstane koolzuurgas. Vervolgens wordt een klein beetje suikerwater (liqueur d’expedition) toegevoegd en wordt de fles afgesloten met de champagnekurk en de muselet. De hoeveelheid suikerwater bepaalt of een champagne Brut is of wat zoeter. Na nog eens 3 maanden rust kunnen de flessen worden opgemaakt met de veelal chique etikettering.

Muntz Champagne

Droge millésime Champagne premier cru gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay & Pinot Meunier. Zeer fijne bubbel. Past bij Fruits de Mer.

Druivensamenstelling
Pinot Noir: 85%
Chardonnay: 12%
Pinot Meunier: 3%

Specificaties
Jaargang: 2017
Stijl: Brut millésime Premier Cru
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Geselecteerd door internationale topgolfer Rolf Muntz. Gelimiteerde oplage van 50.000 flessen per jaar. Brut geeft het aantal gram toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie weer: 6 tot 12 gram per liter

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met een gouden glans
Geur: Delicate geuren van rijpe peer, citrus, honing en vers gebakken broodjes
Smaak: Rond, fluweelzacht, met een lichte kruidigheid, een zeer fijne bubbel en een prettige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Salade met Foie gras, peer, ingelegde uitjes en walnoten
  2. Fruits de Mer met o.a. gamba’s, krab, kreeft en oesters
  3. Kaasplateau met Chaource (witschimmel), Beaufort (halfhard) en Banon (geit)

Achtergrondinformatie
Maison de Champagne van familie Allouchery produceren met wijnmaker Emilien Allouchery verschillende zeer delicate cuvée’s en werken samen met internationaal topgolfer Rolf Muntz. Het verhaal van de familie Allouchery begint al in 1890, toen ze hun druiven verkochten aan grote wijnhuizen. Later, na ontwikkelingen in de marketing in de jaren ’60, zijn zij privé-labels gaan ontwikkelen.
Het landgoed van Maison de Champagne is gelegen in Ecueil, in het hart van de Champagne-streek. Deze streek is UNESCO werelderfgoed waar zowel een koud landklimaat (gemiddeld 11 °C) en een zeeklimaat (met gemiddelde regenval, wat genoeg water oplevert) heersen. De wijngaard met gemiddeld 38 jaar oude stokken in de westelijke sector van dit gebied, tussen Montagne de Reims en Epernay, strekt zich uit over 5 hectare grond. Uit de traditionele Champagne-combinatie van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay valt de Pinot Noir hier het meest op, gezien die het best past bij het terroir en daarom een groot deel van de assemblage vertegenwoordigt.

Vinificatie
Na de oogst van de drie druiven volgt een persing en een fermentatie gedurende 8- 10 dagen. Een hierop volgende malolactische vergisting zet aanwezige appelzuren om in melkzuren voor een zachtere smaakbeleving. Een koude behandeling (-4°C) in RSV tanks voorkomt vorming van wijnsteen. Na dit proces wordt de wijn aangevuld met liqueur de tirage, waardoor er een tweede vergisting ontstaat in de fles en het koolzuur zich ontwikkeld. Pas na drie jaar flesrijping komt de Muntz Champagne op de markt.