Viviani – Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Druifsamenstelling:
Corvina Veronese: 75%
Rondinella: 25%

Viviani Ripasso Classico - La Persistance

Specificaties:
Jaar: 2020
Stijl: Ripasso
Inhoud: 750ml
Alcoholpercentage: 14%
Streek: Valpolicella DOC
Land: Italië
Extra: 24 maanden houtgelagerd

Smaakprofiel:
Kleur: Diep robijnrood met granaatrode gloed
Geur: Rijpe kersen, cederhout, nootmuskaat
Smaak: Kersen, chocolade, lange kruidige afdronk

Temperatuur
Minimaal: 17°C
Maximaal: 20°C

Gastronomie:
1. Ossobuco Milanese
2. Geroosterde pompoen met tijm
Gerijpte kazen zoals pecorino of parmigiano reggiano

Achtergrondinformatie:
De familie Viviani bezit ongeveer 4 hectare aan wijngaarden in Mazzano, in het historische Valpolicella Classico-gebied. In dit gebied komen de warme winden van het Gardameer in contact met de koude lucht vanuit het Lessini-gebergte, wat zorgt voor een gematigd klimaat zonder al te hoge luchtvochtigheid. De wijngaarden van Cantina Viviani hebben een zuidelijke/zuidoostelijke ligging op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau. In de bodem vindt men naast een hoge concentratie kiezels ook veel kalksteen. Dit terroir, in combinatie met het gras dat in de wijngaarden groeit, zorgt voor een evenredige distributie van regenwater en snelle afvoer van overtollig water. Opererend vanuit een geloof in natuurlijke wijnen, worden synthetische pesticiden en meststoffen door Cantina Viviani geweerd.

Vinificatie:
Direct na het selecteren van de beste druiventrossen voor de Amarone, worden in de 2e en 3e week van oktober de trossen voor de Ripasso geselecteerd. De tweede fermentatie op de most van de Amarone wordt in maart voltooid. Deze refermentatie is typerend voor Ripasso-wijnen en geeft de wijn meer body, zachtere tanninnes en een hoger alcoholpercentage.


Viviani – Valpolicella Classico DOC

Druifsamenstelling:
Corvina: 70%
Rondinella: 30%

Viviani Valpolicella Classico DOC Wijnhandel Breda

Specificaties:
Soort: Rood
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud: 750ml
Jaargang: 2023
Streek: Valpolicella DOC
Land: Italië

Temperatuur
Minimaal: 16 °C
Maximaal: 18 °C

Gastronomie:
1. Zwarte kabeljauw met artisjokconfit en fricassee van tuinbonen
2. Risotto alla Trevigiana, all’onda risotto met radicchio
3. Pasta Nduja


Achtergrondinformatie:
Viviani bezit ongeveer 4 hectare aan wijngaarden in Mazzano, in het historische Valpolicella Classico-gebied. In dit gebied komen de warme winden van het Gardameer in contact met de koude lucht vanuit het Lessini-gebergte, wat zorgt voor een gematigd klimaat zonder al te hoge luchtvochtigheid. De wijngaarden van Cantina Viviani hebben een zuidelijke/zuidoostelijke ligging op een hoogte van 350 tot 450 meter boven zeeniveau. In de bodem vindt men naast een hoge concentratie kiezels ook veel kalksteen. Dit terroir, in combinatie met het gras dat in de wijngaarden groeit, zorgt voor een evenredige distributie van regenwater en snelle afvoer van overtollig water. Opererend vanuit een geloof in natuurlijke wijnen, worden synthetische pesticiden en meststoffen door Cantina Viviani geweerd.

Vinificatie:
De druiven voor de Valpolicella Classico worden in oktober geoogst. In mei en juni vindt de malolactische fermentatie plaats in tanks van staal en cement. Na de malolactische fermentatie wordt deze wijn meteen gebotteld.

Tenute Tomasella Le Bastie Rosso

Heerlijke rode wijn uit de friuli streek in Italië. Lekker met rood vlees of gekruide kazen.

Druivensamenstelling
Friulano 100%

Specificaties
Jaargang: 2015
Stijl: Hout gelagerd
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Friuli Grave DOC Land: Italië

Smaakprofiel
Kleur: Intens Robijnrood met gamet reflecties
Geur: Rode bessen, gedroogde pruimen, specerijen, koffie en wat plantaardige tonen zoals rozemarijn
Smaak: Vol van smaak, aanhoudend en genereus. Kruidig, fluwelig en goed in balans.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Rood vlees
  2. Stoofschotels
  3. Gekruide kazen

Achtergrondinformatie
Tomasella beheert 50 hectare grond, waarvan 13 hectare in Friuli ligt en 37 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
In de wijngaarden van Tenute Tomasella worden de beste Merlot-druiven zorgvuldig met de hand geplukt en geselecteerd. Na de oogst komen de druiven op een selectie machine die zorgvuldig een de rijpste druiven selecteert. Ook ondergaan de druiven een lange maceratie op de druivenschillen bij een gecontroleerde temperatuur van 25°C om de intense kleur en smaken te extraheren. De gisting vindt plaats onder deze gecontroleerde omstandigheden, gevolgd door een volledige malolactische gisting. De wijn rijpt vervolgens 11 maanden in nieuwe en gebruikte eiken vaten, daarna 6 maanden in stalen tanks, en ten slotte nog 12 maanden in de fles. Dit zorgvuldig uitgevoerde proces benadrukt de toewijding en passie van de wijnmakers van Tenute Tomasella.

Grupeta Tinto

Spaanse Rode wijn uit Bràfim. Lekker bij Tapas zoals Spaanse ham (Serrano) of Manchego-kaas

Druivensamenstelling Tempranillo 70%
Merlot 30%

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Afkomstig uit familiewijngaarden

Smaakprofiel
Kleur: Intens diepe robijnrode kleur
Geur: Mediterrane bosbessen, lichte balsamico en een vleugje kruiden
Smaak: Goed uitgebalanceerd fruit en structuur, elegante en frisse aanhoudende smaak

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Tapas zoals Spaanse ham (Serrano) of Manchego-kaas
  2. BBQ of geroosterde mediterrane groenten
  3. Aubergines gevuld met ansjovis

Achtergrondinformatie
De wijngaard is afkomstig van familiewijngaarden en ligt 20 hectare in en rond het dorp Bràfim. De wijngaard en wijnmakerij ligt 10 km van het Cistercian klooster van Santes Creus wat een wijnstreek is sinds de twaalfde eeuw. Voor iedere druivensoort is er een aparte wijngaard op 300 meter in Oost-west oriëntatie. Het wijnhuis zet zich in voor duurzaamheid, composteert afval om kunstmest te maken, water te besparen en probeert het energieverbruik zoveel mogelijk te verminderen. De naam GRUPETA is afkomstig van de wielrengroep uit Spanje. De naam TOCAVI is een woordspeling en betekent ‘’Tijd voor wijn’’ in het Catalaans, maar het woord ‘’TOCAVI’’ bestaat ook uit de intialen van de maker van deze reeks, namelijk wijnliefhebber en enthousiaste wielrenner Ton Casablancas Vilanova.

Vinificatie
Het wijnhuis Tocavi maakt gebruik van zorgvuldig geselecteerde gisten voor hun wijnbereiding. De fermentatie duurt gemiddeld 15 dagen en vindt plaats bij temperaturen tussen 25 °C en 28 °C. Tijdens dit proces wordt de wijn twee keer per dag overgepompt en vervolgens nog eens 10 dagen gemacereerd in de tank.

Duque de montearenas Joven

Spaanse Rode wijn uit de Rioja. Lekker bij Geroosterde verse chorizo met rode paprika’s

Druivensamenstelling Tempranillo 100%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan

Smaakprofiel
Kleur: Diep kersenrood met paarse reflecties.
Geur: Groot aromatisch potentieel, wilde vruchtenjam zeer intens en opvallend.
Smaak: Vol en goed gestructureerd, aangename afdronk. Een goede balans tussen alcoholgehalte, zuurgraad en structuur. Afdronk met tonen van zwarte bessen en kersen.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Geroosterde verse chorizo met rode paprika’s
  2. Gegrilde kalkoensteaks met groene kruiden
  3. Lamskoteletten van de gril met knoflook

Achtergrondinformatie
Viñedos de Aldeanueva is een coöperatieve wijnmakerij gevestigd in Aldeanueva de Ebro, La Rioja, Spanje. Opgericht in 1956 door lokale wijnbouwers, is het wijnhuis uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de DOCa Rioja-regio. Met een totaal areaal van 2500 hectare en een diversiteit aan druivenrassen, staat Viñedos de Aldeanueva bekend om zijn moderne wijnproductiebenaderingen en zijn inzet voor duurzaamheid. De wijnen van Viñedos de Aldeanueva weerspiegelen de essentie en diversiteit van de regio, met een focus op kwaliteit en respect voor het milieu.

Vinificatie
De rode wijn van Viñedos de Aldeanueva, gelegen in de D.O.Ca Rioja, is gemaakt van 100% Tempranillo-druiven van hun Viñedo Singular. De oogst gebeurt zowel machinaal als met de hand, waarbij alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt. De fermentatie gebeurt met Oresteo gist, zonder houtopvoeding. Het resulteert in een wijn met een diepe kersenrode kleur en aroma’s van intense wilde rode vruchten. In de mond is de wijn vol, goed gestructureerd, met een aangename afdronk.

Altolandon Cuencame

Spaanse rode wijn van Bobal en Syrah. Heerlijk bij gegrilde lamskoteletten met rozemarijn en knoflook.

Druivensamenstelling
Bobal 50% Syrah 50%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Crianza
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan, Organic in transfer naar biodynamisch

Smaakprofiel
Kleur: Zeer intense kersen kleur
Geur: Geur van goede intensiteit van zwart fruit, balsamico, minerale tonen en mediterrane bosgeuren
Smaak: In de mond is het smakelijk, rijk, goed fruitkarakter, fijne tannine, zeer rijke natuurlijk zuurgraad en zijde zachte afdronk..

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Gegrilde Lamskoteletten met Rozemarijn en Knoflook
  2. Gekonfijte Eendenbout met Rode Kool en Aardappelgratin
  3. Geroosterde Eendenborst met Vijgen en Balsamicosaus

Achtergrondinformatie
Deze unieke wijn uit Landete, Serranía de Cuenca, groeit op 1100 meter hoogte op arme, zanderige en rotsachtige bodems. Het is een blend van 50% Bobal en 50% Syrah. Bobal, een inheemse druif, staat bekend om zijn hoge Resveratrol-gehalte en perfecte balans. Syrah past zich goed aan het lokale klimaat aan en profiteert van de vele zonuren en hoge zomertemperaturen.

Het klimaat, een mix van continentaal en mediterraan, met grote temperatuurverschillen en gunstige mediterrane wind, zorgt voor een ideale rijping van de druiven. De druiven worden handmatig geoogst en gevinifieerd in tinaja’s en Franse eikenhouten vaten. Deze wijn, biologisch en veganistisch, is een eerbetoon aan Cuenca en weerspiegelt de ziel van de regio en de toewijding aan duurzame landbouw.

Vinificatie
Bobal in 1000-liter tinaja’s, maceratie met de schillen gedurende 24 uur, daarna spontane alcoholische fermentatie, ongeveer 28 dagen, zonder commerciële gist, alleen de originele. Rijping gedurende 8 maanden in tinaja. Syrah in Franse eikenhouten vaten van 300 liter. Koude maceratie gedurende 24 uur en spontane fermentatie zonder commerciële gist, rijping gedurende 8 maanden in de Franse eikenhouten vaten.

Duque de Montearenas crianza

Spaanse rode wijn uit de Rioja. Heerlijk bij Gegrilde lamskoteletten en een manchego kaasplankje.

Druivensamenstelling
Tempranillo 60%
Graciano 20%
Garnacha 20%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Crianza
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan

Smaakprofiel
Kleur: Diepe rode kersen kleur met paarse reflectie
Geur: Rode en blauwe bessen, goede blend met toast, vanille, aardbeien yoghurt en getoaste noten
Smaak: Full-body wijn, elegante tannine, smaakvol, fijne fruit hout combinatie

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

1. Gegrilde lamskoteletten

2. Aardappelen met chorizo (patatas con chorizo)

3. Manchego kaasplankje

Achtergrondinformatie
Viñedos de Aldeanueva is een coöperatieve wijnmakerij gevestigd in Aldeanueva de Ebro, La Rioja, Spanje. Opgericht in 1956 door lokale wijnbouwers, is het wijnhuis uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de DOCa Rioja-regio. Met een totaal areaal van 2500 hectare en een diversiteit aan druivenrassen, staat Viñedos de Aldeanueva bekend om zijn moderne wijnproductiebenaderingen en zijn inzet voor duurzaamheid. De wijnen van Viñedos de Aldeanueva weerspiegelen de essentie en diversiteit van de regio, met een focus op kwaliteit en respect voor het milieu.

Vinificatie
Bij Viñedos de Aldeanueva wordt veel aandacht besteed aan de vinificatie van hun wijnen. Hun geavanceerde en milieuvriendelijke processen resulteren in wijnen van uitstekende kwaliteit. De druiven worden zorgvuldig met de hand of machinaal geoogst, waarbij alleen het eerste sap wordt gebruikt voor maximale zuiverheid. De fermentatie verloopt onder gecontroleerde omstandigheden, vaak met behulp van het Oresteo-systeem voor een nauwkeurige temperatuurregeling en minimalisatie van sulfietgebruik, wat resulteert in wijnen met een lager SO2-gehalte en minder milieu-impact. Hierbij wordt de CO2 die ontstaat opgevangen en via een ingenieus systeem onder in de tank weer toegevoegd. De CO2 drukt de schillen en ander bezinksel ophoog en hierdoor krijgt de wijn meer extract, kleur. Na fermentatie rijpen de wijnen gedurende 12 maanden in Amerikaans eiken vaten, gevolgd door 6 maanden op fles voordat ze worden vrijgegeven. Deze zorgvuldige aanpak en toewijding aan duurzaamheid en kwaliteit maken Viñedos de Aldeanueva een toonaangevende producent in de Rioja-regio.

Tenute Tomasella – Rigole Rosso

Italiaanse rode wijn van de Merlot en Refosco-druiven. Aroma’s van rood fruit en lichte kruiden. Past bij gegrilde entrecote.

Druivensamenstelling
Merlot: 85%
Refosco: 15%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 91/100 punten @ Wine Guide Duitsland (2020)

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood met paarse nuances
Geur: Perfecte balans tussen zacht en krachtig, rood fruit en lichte kruiden
Smaak: Vol van smaak, pittig palet met een lange harmonieuze finale

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Gegrilde entrecote met pittige salsa, krieltjes en rucola-salade
  2. Geroosterde lamsbouten met sjalotjes, tijm, knoflook en aardappelpuree
  3. Montasio Stravecchio: Intense Italiaanse gerijpte kaas (>18 maanden)

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinficatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en start de maceratie. Hierbij hebben de schillen extra lang contact met het sap waardoor er meer kleur en aroma’s onttrokken worden. De fermentatie vindt plaats op gecontroleerde temperaturen waarna er een malolactische fermentatie volgt, wat zorgt voor zachtere romige smaken. Hij rijpt 8 maanden op RVS tanks. De piek van deze wijn zit op 3 jaar flesrijping, maar kan goed bewaard worden tot max. 7 jaar

Serafini & Vidotto – Recantina

Italiaanse rode wijn van de Recantina-druif met 6 maanden rijping op roestvrij staal. Smaak van frambozen en cranberry.

Serafini & Vidotto Recantina

Druivensamenstelling
Recantina: 100%

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op roestvrij staal
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Awards: The Wine Hunter (2018-2019), Berebene by Gambero Rosso 2019 (culinair tijdschrift), James Suckling 93 punten, Ian d’Agata (Terroir Sense) 93 punten

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Licht rood fruit, rode bes, bosbes, framboos, zwarte kers, pruim, bloemig, drop & witte peper
Smaak: Frambozen, cranberry, jong, hoog in zuren en goed geïntegreerde tannines, waardoor makkelijk drinkbaar. Een duidelijk kenmerk van deze druifsoort

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Krokante polenta-bites met geroosterde parelhoen en paddenstoelen
  2. Linguine met ragù van eend met zwarte olijven, peterselie & kerstomaat
  3. Lamsrack met krokant geroosterde aardappeltjes uit de oven

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’ en ‘Asolo’ (het gelijknamige dorp), in totaal 3 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont.

Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 5500 stokken geplant, ondertussen 12 jaar oud. Er zijn in totaal 9000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De Recantina-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden half oktober met de hand geplukt. Hierna worden ze een zacht geperst en fermenteren de druiven op wilde gisten (van nature aanwezig) in roestvrij stalen tanks. Dit gebeurt op een gecontroleerde gemiddelde temperatuur. Na fermentatie rijpt de wijn minimaal 6 maanden op roestvrij staal, waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter ipv er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 maanden na oogst op de markt.

L’Arca – Primitivo

Italiaanse rode wijn, vol en stevig van smaak van de Primitivo-druif. 4 tot 6 maanden houtrijping op eikenhouten vaten. Smaakt bij pasta pesto.

L'Arca Primitivo

Druivensamenstelling
Primitivo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: 4 tot 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Ecologische wijnbouw

Smaakprofiel
Kleur: Diep robijnrood
Geur: Delicate warme geuren van rode bessen, kersen, zwart fruit en zoethout
Smaak: Vol en stevig, fruitig, lichte vanille- en chocoladetonen, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Penne all’Arrabblata met ansjovisfilets en verse rode pepers
  2. Florentina (Florentijnse T-bonesteak), gegrild met zwarte peper en zeezout
  3. Pasta pesto met uitgebakken salami en gegrilde Italiaanse groenten

Achtergrondinformatie
Messer del Fauno produceert in het zonnige, droge Puglia zowel wijn als olijfolie. De 400 kilometer lange wijnstreek Puglia, gelegen in “de hak van de laars” in Zuid-Italië, is de grootste wijnstreek van het land en staat bekend als “de wijnkelder van Italië”. Het grenst aan de Adriatische en Ionische zee en heeft een Mediterraan klimaat dat warme, krachtige wijnen produceert. De kersenbomen, bloemenvelden en kruiden in de omgeving hebben duidelijke invloed op de aroma’s van de wijnen. Sabino Russo, gepassioneerd wijnmaker, is erg trots op de herkomst. Er wordt gewerkt met veel respect voor natuur en milieu en alle wijngaarden zijn biologisch gecertificeerd of momenteel in transitie. De populaire Primitivo-druif is in de 19e eeuw naar Amerika getransporteerd, waar de druif nu bekend staat onder de naam Zinfandel.

Vinificatie
Na een nauwkeurige selectie van alleen volledig rijpe druiven uit de wijngaarden van het Manduria-gebied, worden ze handgeplukt waarna een oude traditionele vinificatiemethode volgt. De vergisting en maceratie (schilweking) vinden plaats onder gecontroleerde temperaturen, tussen de 23 °C en 25 °C. De wijn rijpt vervolgens voor 4 tot 6 maanden op eikenhouten vaten. Drink deze wijn binnen 3 jaar