Tenute Tomasella – Rigole Brut

Italiaanse mousserend witte wijn van de Pinot Bianco-druif met een fluweelzachte bubbel. Past bij blini’s met zure room.

Tenute Tomasella Rigole Brut

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Spumante Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering Sparkling Star – categorie ‘Charmat’ @ Vinitaly (2016)

Smaakprofiel
Kleur: Helder lichtgeel met lichtgroene highlights
Geur: Exquisiet en eigenaardig, fruitige tonen en toast op de achtergrond
Smaak: Fluweelzachte bubbel, smaakvol met een lange strak droge afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Blini’s met zure room, zwarte kaviaar en bieslook
  2. Vongole uit de pan met tomaat, knoflook, basilicum en citroen
  3. Arancini: Italiaanse ‘’bitterbal’’ met risotto en Parmaham of buffelmozzarella

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, waarna de eerste fermentatie start bij gecontroleerde temperaturen tussen de 16 °C en 18 °C. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. Dit proces duurt 6 maanden, waarna de wijn onder druk wordt gebotteld.

Serafini & Vidotto – Bollicine Asolo

Italiaanse Prosecco Superiore gemaakt van de Glera-druif met smaak van citroen, peer en room. Past goed bij gestoomde vis/schelpdieren.

Druivensamenstelling
Glera: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Soort: Prosecco Superiore DOCG
Stijl: Brut
Extra: Wijnen met het kwaliteitslabel Prosecco Superiore moeten voldoen aan verschillende eisen: gebiedsindicatie, botteldruk van minimaal 3 bar en minimaal 90 dagen rusten op de droesem.
‘Biodiversity Friend’ Label
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Gele appel, citroen, nectarine, witte bloesem, meloen, peer, honing en minerale tonen van natte steen
Smaak: Citroen, peer, mineralen, room, hoge zuurgraad, goede mousse en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal: 8 °C
Maximaal: 10 °C

Gastronomie
Zeer goed als aperitief of in combinatie met gestoomde vis/schelpdieren!

  1. Tartaar van tonijn met crème van wasabi, avocado saus, geroosterde sesamzaadjes en wakame
  2. Zalm en papilotte met tuinbonen en gepofte knoflook
  3. Fish & Chips: mousserende witte wijn snijdt prachtig door de gefrituurde vis

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de provincie Veneto. De druiven voor deze Bollicine di Prosecco Asolo komen uit het gelijknamige dorp Asolo in de DOCG Montello-Colli Asolani, 20 kilometer ten noordwesten van de stad Treviso. De druiven groeien op wijngaard ‘La Panoramica’, een wijngaard van 3,4 hectare in een heuvelachtig landschap. Het terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Beschermd door de omringende bergen, in de zomer overdag warm en ’s avonds koel zorgt dat de druiven goed kunnen rijpen. Per hectare zijn er 4200 stokken geplant met een leeftijd van 30 jaar oud. Er zijn in totaal 32000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de bio-diversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of het plaatsen van insectenhotels. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Glera-druiven voor deze Prosecco groeien op een Guyot- (omhoog groeiende vertakkingen, bestand tegen kou) en Sylvoz-systeem (naar beneden groeiende vertakkingen, goedkoper) en worden eind september met de hand geoogst. De druiven zijn koud gefermenteerd met wilde gist, waarna ze een zachte persing krijgen om al het sap uit te persen. Hierna wordt gefilterd met een cross-flow systeem. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 4 maanden rijping op roestvrij staal.

Tenute Tomasella – Prosecco

Italiaanse prosecco van de Glera-druif. Fruitige aroma’s, hints van groene appel exotisch fruit. Past goed bij gebakken kabeljauw.

Druivensamenstelling
Glera: 100 %

Specificaties
Stijl: Prosecco
Alcoholpercentage: 11,0 %
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering

Smaakprofiel
Kleur: Goudgele tint met een groene gloed
Geur: Fruitig met hints van groene appel, exotisch fruit en wilde bloemen
Smaak: Fijne mousse met veel fruit, smaakvol met lage zuren en een gebalanceerde afdronk

Temperatuur:
Minimaal 7 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie
Heerlijk aperitief, gepaard met lichte frisse gerechten, vissoorten of fruitige desserts

  1. Gebakken kabeljauw met frisse komkommersalade
  2. Bruschetta van ciabatta met Pecorino, Serranoham en olijfolie
  3. Meringues met passievrucht, ananas, kokosyoghurt en lemoncurd

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Deze Glera-druiven, dé bekende Italiaanse druiven voor het maken van Prosecco, worden machinaal geoogst. De eerste fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde temperaturen. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. De wijn wordt later onder druk gebotteld en is het lekkerst binnen 1 jaar na productie.

Forchir – JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Italiaanse mousserende Prosecco van de Glera en Pinot Noir- druif. Zachte mousse met zoete tonen. Smaakt goed bij gegratineerde oesters.

Forchir JOY Prosecco DOC rosé Brut Spumante

Druivensamenstelling
Glera: 85%
Pinot Nero (Pinot Noir): 15%

Specificaties
Soort: Mousserend
Stijl: Prosecco DOC Brut
Extra: Gold medal @ Concours Mondiale (Bruxelles)
First prize @ Filari di Bolle (Casarsa)

Smaakprofiel
Kleur: Zalmroze
Geur: Rode bes, cranberry, blauwe regen, rozenbottel, citroengras, aardbeien, mineralen (steen)
Smaak: Zachte mousse met iets zoete tonen, limoenschil, citroen, witte perzik, aardbei, framboos, mineraliteit & medium lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Tataki van zalm met gegrilde groene asperges in een ponzu-dressing
  2. Gegratineerde oesters
  3. Italiaanse pizza ‘Nduja (smeerbare varkensworst)

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Glera- en Pinot Noir-druiven komen van wijngaard Camino al Tagliamento; bij elkaar 58 hectare (50 hectare Glera, 8 hectare Pinot Nero) waarbij de stokken 15 à 16 jaar oud zijn en groeien op een alluviale (slib) kiezelbodem. Dit resulteert in minerale tonen.

Forchir is bekroond met het ‘Ecofriendly Company”. Dit doordat ze zo ecologisch mogelijk willen werken door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat uiteraard weer duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waardoor de druiven koel blijven. Pinot Nero-druiven krijgen eerst een korte schilweking om kleur uit de schillen te onttrekken, waarna de alle druiven in een zuurstofvrije tank zacht worden geperst en fermenteren. Tweede fermentatie in een druktank (autoclave) om de subtiele mousse te laten ontstaan. Er wordt gefilterd met een afgeleide van klei en een klaring met cryo-decantation (stikstof). Door dit laatste blijft de kwaliteit hoog.