Sericis Viognier

Spaanse witte wijn van de Viognier-druif met 4 maanden houtrijping. Hints van abrikoos. Past goed bij paella.

Sericis Viognier

Druivensamenstelling
Viognier 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 4 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan + bio

Smaakprofiel
Kleur: Een zeer heldere wijn, geel van kleur met hints van groen
Geur: Een zeer intense geur met tonen van perzik en abrikoos vergezeld van een bloemige component, eindigend met licht minerale accenten.
Smaak: Zwaar en smeuïg in de mond, met hints van verse en gedroogde abrikoos.

Temperatuur:
Minimaal 6 ◦C
Maximaal 8 ◦C

Gastronomie

  1. Visstoofpot
  2. Paella
  3. Schelp- en schaaldieren

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij en geopend. Galeam, in het Latijn Casco, symboliseert de bescherming van een volk in het aangezicht van tegenspoed. Het behoud van het land en tradities om ze door te geven aan hun toekomstige generaties. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie. Terroir is kalksteen en grind. De stokken groeien in een Middellands zeeklimaat gebied op een hoogte van 250 tot 1000 meter. Wijnmaker is Juan Jose Muñoz.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geplukt van 65 jaar oude wijnstokken die groeien op de 12 hectare grote wijngaard Cañada La Torre. De wijn wordt gefermenteerd in nieuw Frans eiken waar de wijn nog voor vier maanden in dezelfde vaten blijft rijpen.

Tenute Tomasella – Rigole Brut

Italiaanse mousserend witte wijn van de Pinot Bianco-druif met een fluweelzachte bubbel. Past bij blini’s met zure room.

Tenute Tomasella Rigole Brut

Druivensamenstelling
Pinot Bianco: 100%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Spumante Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Sustainable Winegrowing Italy-certificering Sparkling Star – categorie ‘Charmat’ @ Vinitaly (2016)

Smaakprofiel
Kleur: Helder lichtgeel met lichtgroene highlights
Geur: Exquisiet en eigenaardig, fruitige tonen en toast op de achtergrond
Smaak: Fluweelzachte bubbel, smaakvol met een lange strak droge afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Blini’s met zure room, zwarte kaviaar en bieslook
  2. Vongole uit de pan met tomaat, knoflook, basilicum en citroen
  3. Arancini: Italiaanse ‘’bitterbal’’ met risotto en Parmaham of buffelmozzarella

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, waarna de eerste fermentatie start bij gecontroleerde temperaturen tussen de 16 °C en 18 °C. De Charmat Methode wordt hierna toegepast: Het toevoegen van suiker en gist aan de droesem in een roestvrijstalen druktank, wat zorgt voor een langzame tweede fermentatie en voor ontwikkeling van koolzuurgas. Dit proces duurt 6 maanden, waarna de wijn onder druk wordt gebotteld.

Divinus – Chardonnay

Spaanse witte wijn van de Chardonnay-druif met 5 maanden houtrijping in Frans eiken vaten. Past bij Spaanse paella met zeevruchten.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Crianza: 5 maanden houtrijping in Frans eiken vaten
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Pago is de hoogste classificatie in de Spaanse wetgeving. Vegan en biologische productie
Goud @ Mundus Vini 2021 Goud @ Wine Up Guide 2021-2022: 92 punten Zilver @ IWC UK 2020 Brons @ Mezquita Award 202

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met gouden tinten & tranen in het glas
Geur: Rijp steenfruit als perzik, nectarine, hints van noten en een rookachtigheid
Smaak: Zacht & vol, gestructureerd met duidelijke tonen van rook en een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie

  1. Geroosterde asperges met botersaus, ham en ei
  2. Gestoofde patrijs met knolselderijpuree en krokantjes van knol
  3. Spaanse paella met zeevruchten

Achtergrondinformatie
Bodegas Familia Conesa is gelegen in de streek Tierra de Castilla, in het zuidoosten van Spanje nabij Albacete. Zij bezitten 2000 hectare waar op 122 hectare wijnstokken zijn aangeplant. Op Finca el Guijoso maakt wijnmaker Paco Granadoswijnen voor de speciale DO Pago Guijoso. De Pago-appelatie is de hoogste in Spanje, waarvan er maar 18 zijn. Deze wijnen moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen, zoals een onderscheidende bodem, klimaat en productieproces. In totaal bezit de bodega 122 hectare aan wijngaarden waarop 6 verschillende druiven staan aangeplant. De Pago Guijoso heeft daarvan 58 hectare. De wijngaard met Chardonnay-druiven ligt op 1100 meter hoogte. Ook de naam van de Finca verwijst naar de bodem & ondergrond: Guijoso betekent gravelig/kiezelig. De wijngaard ligt dan ook vol kiezelstenen die overdag opwarmen en ’s avonds restwarmte afgeven zodat de druiven doorrijpen. Maximale productie van 4500 kilo om kwaliteit te waarborgen.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts handmatig geoogst om deze zo koel mogelijk te houden. Hierna worden ze naar stalen tanks verplaatst waar het vrijgekomen sap wordt afgetapt. Wanneer de alcoholische fermentatie start wordt het sap naar Frans eiken vaten met verschillende toasting per plank verplaatst, waar de wijn 5 maanden in verblijft. Bâttonage vind regelmatig plaats gedurende deze 5 maanden, waarna er wordt gebotteld.

Gaialuna – Pinot Grigio

Italiaanse witte jonge wijn van de Pinot Grigio-druif. 3 maanden rijping in stalen tanks. Smaakt goed bij Sint-Jakobsschelpen.

Gaialuna Pinot Grigio

Druivensamenstelling
Pinot Grigio: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleek geel
Geur: Fruitige aroma’s van abrikoos en perzik met lichte citrus noten en muskusgeur
Smaak: Droog met een zachte afdronk en lichte hints van hazelnoot en honing

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie

  1. Sint-jakobsschelpen met boter en cognac
  2. Spaghetti de caparosoi (venusschelpen)
  3. Risotto met scampi en rucola

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
De druiven worden handmatig geplukt. Vinificatie vindt plaats middels een zachte persing; fermentatie bij een gecontroleerde constante temperatuur van 16 graden om de eigenschappen van de druif te versterken. Drie maanden in stalen tanks. Behoudt zijn kwaliteit tot wel 3 jaar

Pietro Rinaldi – Hortensia

Droge witte Italiaanse wijn van de Arneis druif, 6 maanden rijping in roestvrijstalen vaten. Smaakt goed bij gegrilde witvis.

Druivensamenstelling
Arneis: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Green experience: Certificaat voor biologische wijngaard

Smaakprofiel
Kleur: Intens geel
Geur: Bloemig met hints van groene appel en perzik
Smaak: Medium body met een hartige maar toch verfrissende aromatische afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ravioli al plin met boter en een saus van salie
  2. Gegrilde witvis, kabeljauw en zeebaars
  3. Konijn gekookt met een Arneis wijn

Achtergrondinformatie
De familie Rinaldi richtte deze boerderij op in 1920 en beheert dit land 4 generaties lang. In de afgelopen 30 jaar verbeterde ze de focus op het produceren van authentieke premiumwijnen, met respect voor de natuurlijke balans van het land door biologische landbouw te introduceren. Om de schoonheid van het territorium te versterken, werd in 2015 een bed and breakfast (Miaclara relais) geopend om de internationale gasten de kans te geven om wijn- en spijservaring rechtstreeks te ervaren.
De naam Hortensia komt van de hortensiabloem die rondom de wijngaarde groeien. Deze Arneis druif komt van de 1 hectare grote wijngaard Langhe DOC. Het terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en zand. De wijnstokken zijn 20 jaar oud. De wijn maker is Francesco Baravalle en heeft er maar liefst 4000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
Na dat de druiven hand geplukt zijn worden ze zacht geperst. De wijn wordt gefermenteerd door geselecteerde gisten met natuurlijke aroma’s. De Filtratie loopt voorafgaand van het bottelen. De rijping is 6 maanden in roestvrijstalen vaten.

Forchir – Glére Traminer Aromatico

Jonge Italiaanse witte wijn van de Traminer Aromatico druif (ook bekend als gewürtztraminer) Intense aroma’s onder andere rozen geur. Past goed bij rijsttafels.

Forchir Glére

Druivensamenstelling
Traminer Aromatico: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Mooie diepe strogele kleur
Geur: Rijk aan geuren en intense aroma’s, variërend van roos tot aalbesblad
Smaak: Aromatisch, fruitig en kruidig.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Groene gnocchi met gerookte ricotta
  2. Peer met gorgonzola en walnoten
  3. Tonno e peperoni grigliati (Tonijn van de grill met paprika)
  4. Rijsttafels met pittige of kruidige gerechten

Achtergrondinformatie
Forchir is opgericht in 1904 door de adellijke familie Forchir. Nu is het het eigendom van Gianfranco Bianchini, eigenaar en wijnmaker en zijn oudste dochter Giulia, veertiende generatie wijnbouwers. Het wijngaardoppervlak bedraagt 245 hectare in Friuli, noordoost Italië, onderverdeeld in drie verschillende gebieden: Camino al Tagliamento, Spilimbergo en Precenicco. De Traminer Aromatico komt van de wijngaard Camino al Tagliamento gelegen in Barbeano; 120 ha groot met 20 jaar oude wijnstokken. De gaarden zijn door omringende bergen beschermd tegen de koude wind uit het noorden. Daarnaast zorgt de nabijheid van de Adriatische zee voor warme zeewind. De kiezels houden ’s nachts restwarmte vast waardoor de druiven ook ’s nachts doorrijpen. Een vruchtbare klei/steenachtige bodem. Forchir is bekroond met het “Ecofriendly Company”, door onder andere het gebruik van zonnepanelen, lichtgewicht glazen flessen en warmwaterpompen. Het gebruik van een warmwaterpomp tijdens het wijnproductieproces zorgt er voor dat er geen elektriciteit hoeft te worden gebruikt om te koelen of te verwarmen, wat een stuk duurzamer is. Forchir werkt daarnaast met stokken die resistent zijn tegen schimmelziektes zoals meeldauw.

Vinificatie
Druiven worden ‘snachts machinaal geoogst (augustus en september). Lage opbrengsten per hectare om kwaliteitswijnen te produceren, uitstekende mineraliteit dankzij de grondsoort, geen houtrijping. Zachte persing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur van 18 °C zonder toegevoegde sulfieten tijdens het vinificatie proces. Korte maceratie op de schil (24u), rijping op staal.

Sipp Mack – Pinot blanc Elzas

Aromatische Franse witte wijn, met aroma’s van peer, perzik, abrikoos met hints van kruiden. Mooie balans tussen zuur en zoet. Past goed bij de Aziatische keuken.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
Pinot Blanc Auxerrois: 70%
Pinot Blanc: 30%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel
Geur: Opvallende aroma’s van peer, perzik, acacia, abrikoos en lichte kruiden
Smaak: Fris met een klein zoetje, filmend, tonen van perzik, nectarine en een lange kruidige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gyoza (dumplings) met garnalenvulling, gember en Japanse sojadip.
  2. Gekookte witte asperges met gebakken tarbot, zeekraal en gekonfijte citroenschil
  3. Salade met gepaneerde kip, geraspte kokos, rode peper, honing en cashewnoten

Achtergrondinformatie
Domaine Sipp Mack is een familiebedrijf, ontstaan na een huwelijk tussen François Sipp en Marie-Louise Mack. Het wijnhuis bestaat sinds 1959 en de 24 hectaren tellende gaard wordt momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp, samen met hun dochter Carolyn. Lerend van voorgaande generaties hebben zij zich enorm kunnen ontwikkelen betreft het wijnmaak-proces. Sinds 2013 is de wijngaard biologisch gecertificeerd door o.a. duurzame landbouw en geïntegreerde plaagbestrijding. De opbrengsten per hectare worden bewust laag gehouden om de kwaliteit te waarborgen. De grond van de wijngaarden is verschillend qua samenstelling, maar het belangrijkste component – kalkrijke klei – vind je overal terug. Dit zorgt voor een goede doorstroming van het regenwater, wat een positieve invloed heeft op de smaak. De wijnstokken zijn tussen de 200 en 350 meter boven zeespiegel geplant op overwegend zuidelijk gelegen hellingen. Daarnaast ligt de gem. temp. rond de 10 °C met voldoende regenval.

Vinificatie
De druiven voor de Sipp Mack wijnen worden in eind augustus of begin september, bij perfecte rijping, uitsluitend met de hand geoogst. Na een zorgvuldige selectie worden ze naar de pers gebracht voor een lichte persing gedurende 3 tot 6 uur. De most wordt gefermenteerd in moderne RVS tanks met gecontroleerde temperatuur regulatie. De wijn wordt na de fermentatie op de droesem bewaard (sur lie) en daarna gebotteld tussen april en augustus. Deze wijn kan je 5 tot 8 jaar bewaren.

Vegamar – Lamúa 2022

Spaanse witte droge wijn van de Sauvignon Blanc-druif. Fruitig en verfrissend van smaak. Smaakt goed bij zeevruchten.

Vegamar Lamúa

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog, Crianza
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met groene glinsteringen
Geur: Intens aromatisch met hints van goed gerijpt tropisch fruit en delicate romige hints
Smaak: Goud mondgevoel, fruitig, smakelijk, verfrissend, aanhoudend met levendige zuren

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Rijstgerechten op basis van vis
  2. Zeevruchten
  3. Gegrilde groenten

Achtergrondinformatie
Alle wijngaarden van de familie zijn geplant op hekjes. De meeste zijn van 1999, hoewel later enkele uitbreidingen zijn gemaakt. Momenteel bezit Bodegas Vegamar zo’n 120 hectare in het gebied van Calles, Alto Turia. Daarvan zijn ongeveer 80 hectare aan wijngaarden in productie, en de rest is als reserve van berg en bos om het landschap en de fauna te compenseren. Dit is een perfect toevluchtsoord voor vogels die zich voeden met insecten van de wijngaard. De bodem van de boederij is altijd gebaseerd op kalksteen met meer dan 35% zand en humus tussen de 10- en 20% met een lage concentratie aan biologisch materie. Bodems met een gemiddelde tot lage vruchtbaarheid zijn hier ideaal voor het produceren van kwaliteitsdruiven.

Vinificatie
De druiven worden ’s nachts op een gemechaniseerde manier geoogst, op het optimale moment van rijping om lage temperaturen aan te houden en om oxidatie te voorkomen. Zodra de most is geperst om te stabiliseren, wordt de temperatuur verlaagd naar 4 en wordt het op deze temperatuur gehouden de komende 5-6 dagen. Op deze manier krijgen we de wijnen sneller en met meer volume.

Viña Canal – Blanco

Spaanse witte wijn van de Chardonnay- en Macabeo-druif afkomstig van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken. Past bij zalm met mascarpone.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 70%
Macabeo: 30%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vegan, bestrijding middels Ozonbehandeling

Smaakprofiel
Kleur: Helder, lichtgeel
Geur: Fruitig met subtiele tonen van tropische vruchten
Smaak: Tropisch fruit, bloemig, fris, harmonieus en een aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Tapas: Sardientjes, inktvis in het zuur, gemarineerde mosselen
  2. Traditionele Ceasar salade met kip
  3. Zalm met mascarpone, bloemenhoning en geraspte limoenschil

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Chardonnay en Macabeo druiven groeien op verschillende plekken in de wijngaard en worden machinaal geoogst. Elk deel wordt apart gevinifieerd met moderne methodes om het maximale potentieel uit de verschillende delen van het wijngebied te halen. De druivenstokken zijn 20 tot 65 jaar oud. Na de oogst vindt er een maceratie (schilweking) plaats op koude temperatuur (12 °C) gedurende 6 uur wat resulteert in een soepele en fruitige wijn.

Montelapio Fiano

Witte droge Italiaanse wijn met de Fiano-druif. 5 maanden rijping in stalen vaten. Smaakt goed bij pizza Funghi.

Druivensamenstelling
Fiano: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: 92/100 vintage 2020
89/100 vintage 2021

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Romig, nootachtig en zeer verfrissend biedt genoeg citrus, verse abrikoos en tropisch fruit
Smaak: Typerende en aanhoudend smaken geven leven tot een elegante wijn

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Pizza funghi: pizza met tomatensaus en paddenstoelen
  2. Risotto truffel: een risotto met truffel en paddenstoelen in een wijnsaus
  3. Tagliatelle frites de mer: pasta met verschillende zeevruchten

Achtergrondinformatie
In de jaren zestig besloot Francesco Paolo Avallone, een advocaat met een passie voor oude wijnen en een blijvende interesse in de vinum Falernum (een verdwenen wijnstijl) om die legendarische wijn, die in het begin van de 20e eeuw was verdwenen, terug te brengen. Na jaren van studie ontdekte Francesco de druivenrassen die in de Romeinse tijd Falerner hadden voortgebracht. Hij herplantte het handjevol wijnstokken dat phylloxera aan het einde van de 19e eeuw overleefde en stichtte in 1961 Villa Matilde. Eigendom van en beheerd door de familie Avallone, nu in de tweede generatie toegewijde producenten van klassieke Campania-wijnen.
Drie wijngaarden van in totaal 310 hectare. De naam Montelapio komt van de stad Lapio in de provincie van Avellino waar de wijngaarde zijn gevestigd. De wijngaard bestaat uit 6 hectare grond en ligt gunstig op heuvels zo dat het genoeg zon opvangt. De wijnstokken op deze gaard groeien op een ondergrond van klei vol met mineralen. Dit resulteert in een frisse volle wijn. De wijnstokken van de Fiano druif zijn geplant tussen 1956 en 1985. De wijnmaker Riccardo Cotarella heeft van deze soort wijn er maar liefst 36.000 flessen van geproduceerd.

Vinificatie
De Montelapio wijn is gefermenteerd terwijl de schil van de druif er nog opzit. Ook zijn de druiven koud gemacereerd op 5 graden om aroma’s te versterken en om de structuur te verbeteren. Daarna worden de druiven zachtjes geplet. De wijn wordt voor 5 maanden gerijpt in stalen vaten.