Adernats XC – Cava Gran Reserva

Spaanse cava met de Xarel.lo-druif. 40 maanden rijping op droesem. Smaken van appel, room en brioche. Past bij Foie gras.

Adernats XC Cava Gran Reserva

Druivensamenstelling
Xarel.lo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2016
Stijl: Dry, Gran Reserva
Extra:
‘Best cava of the world’ – 50 Great Cavas
Great Gold – Concours Mondial de Bruxelles
9,59 punten – Catalan Guide
93 punten – Peñin Guide
90 punten – Parker
Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Uitgesproken, romig, brioche
Smaak: Appel, room, brioche, zeer verfijnde mousse

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gegrilde pulpo (inktvis) met gerookte paprikadip
  2. Foie gras
  3. Gebakken venusschelpen met knoflook en virgin olijfolie uit de oven

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven.

Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Mas de Cap Ferro, in totaal 4 hectare en de oudste wijngaard van de coöperatie. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn 40 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 4000 flessen heeft geproduceerd. XC staat voor het Romeinse cijfer 90, het aantal oogsten in de wijnkelder op het moment van produceren.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt. De eerste fermentatie vindt deels plaats in roestvrij stalen tanks, deels in Frans eiken. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, na toevoeging van extra suiker volgens méthode traditionelle. Hier ontstaat het koolzuur in de wijn, waarna 40 maanden rijping op de droesem. Hierdoor ontstaan de smaken van brioche.

Adernats – Cava Reserva Brut Nature

Spaanse cava met de Macabeo- Xarel.lo en Parellada-druif. Hints van gebakken appel en toast. Past goed bij gegratineerde oesters.

Adernats Cava Reserva Brut Nature

Druivensamenstelling
Macabeo 50%
Xarel.lo 30%
Parellada 20%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut Nature Reserva
Extra: Adernats is de naam van de dichtstbijzijnde wijngaard

  • Gold Concours Mondial Bruxelles
  • Top 30: 50 Great Cavas
  • Gold: Gilbert & Gaillart
  • 90 Punten: Peñín Guide
    Alcoholpercentage: 11,5%

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel
Geur: Appel, citrus, honing en kweepeer
Smaak: Gebakken appel en toast. Droog, geen restsuiker

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Arroz negro met gamba’s
  2. Gegratineerde oesters
  3. Gegrilde dorade met geroosterde paprika, gestoomde Opperdoezer en virgin olijfolie

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven. Eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaarden Camí de Vallmoll, Adernats, Bellavista en Pont de Mollins, in totaal 45 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind, vanwege de ligging van de wijngaarden (12 kilometer van zee).

De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijk klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn minimaal 18 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 100.000 flessen van deze wijn heeft kunnen maken.

Vinificatie
De druiven worden zowel met de hand als machinaal geplukt, waarna de eerste fermentatie plaatsvindt in roestvrijstalen tanks. Tweede fermentatie vindt plaats op fles, waarbij er geen extra suikerdosage wordt toegevoegd. Brut Nature is de naam van de stijl zonder toevoeging van suiker. Hierna minimaal 20 maanden rijping op fles op de eigen droesem., minimaal 2 maanden extra dan in de D.O. Cava vereist is (18 maanden).

Adernats -100 Veremes

Spaanse witte wijn van de Macabeo-druif. 6 maanden rijping in Frans eikenhouten vaten. Smaakt goed bij gegrilde lamsrollade.

Adernats 100 veremes

Druivensamenstelling
Macabeo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Oude stokken
Extra: “100 Veremes” vertaald zich naar “100 oogsten”. Deze wijn is vernoemd naar de 100e oogst. Organisch en oude stokken van meer dan 60 jaar oud
Alcoholpercentage: 11,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diepgeel
Geur: Bloemen, notig, toast, amandelen, boter, vanille
Smaak: Citrus, meloen, kruidig, lichte toet van vanille

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12°C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Coquille in botersaus met zeekraal en salade van wakame
  2. Jamón Ibérico de Jabugo – Spaanse gedroogde ham
  3. Gegrilde lamsrollade met mediterrane kruiden uit de oven

Achtergrondinformatie
Vinicola de Nulles is een wijncoöperatie in Nulles van 77 wijnboeren uit D.O. Tarragona/Cava. Ontstaan in 1919, nadat de wijnboeren en families uit de regio besloten om de krachten te bundelen, na eerst jarenlange ervaring op te hebben gedaan in het groeien van druiven.

De eerste gezamenlijke oogst vond plaats in 1920, in de modernistische wijnkelder/kathedraal, ontworpen door Cesar Martinell. Druiven voor deze wijn komen van wijngaard Cami d’Adernats, in totaal 0,6 hectare. Warm en mild klimaat, met een koele zeewind genaamd de Marinada, vanwege de ligging van de wijngaarden (18 kilometer van zee). De gaarden hebben een bodem van ontzettend rijke klei en kalksteen, waardoor weinig water wordt opgenomen. Dit resulteert in een kleinere maar zeer geconcentreerde oogst. De gaarden worden omringd door johannesbrood-, olijf- en amandelbomen, wat ook weer bijdraagt wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de wijngaard en de bodem. Wijnstokken zijn meer dan 60 jaar oud. Wijnmaker is Ivà Gallego, die 2100 flessen heeft geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst waarna een zeer lichte persing en korte schilmaceratie plaatsvindt. Hierna begint het 15 dagen durende fermentatieproces, zonder malolactische fermentatie. Daarna rijpt de helft van de wijn 6 maanden in Frans eikenhouten vaten van 225 liter, andere helft op roestvrij stalen tanks waarna er wordt gefilterd en gebotteld.

Bruno Andreu – Zo’oc Chardonnay

Franse witte jonge wijn, van de Chardonnay druif. Aroma’s van witte perzik en acaciabloemen en elegante smaken van hazelnoot, amandel, brioche en citrus.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Stijl: Jong
Jaargang: 2023
Alcoholpercentage: 13,5 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend geel met gouden reflecties
Geur: Fruitig met aroma’s van witte perzik en acaciabloemen
Smaak: Elegante smaken van hazelnoot, amandel, brioche en citrus met een lange frisse afdronk

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Beste gecombineerd met Japanse visgerechten, kip of kalfsvlees en geitenkaas
1. Sushi en sashimi met tonijn
2. Dadels gevuld met geitenkaas en spek uit de oven
3. Veal Marengo: Een typisch Franse kalfsvleesstoof met rijst

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staas op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Voor maken van deze Chardonnay worden de druiven na de oogst zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze worden met een pneumatische pers licht gekneusd waarop een korte maceratie volgt. Hierna fermenteren de druiven op lage temperatuur (12 °C) gedurende 21 dagen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn na de fermentatie gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. De Zo’oc Chardonnay is het best op smaak binnen 2 jaar na botteling.

Bruno Andreu – Zo’oc Sauvignon Blanc

Franse witte wijn van de Sauvignon Blanc druif. Fris, gebalanceerd en fruitig in de mond. Past bij gebakken zalm.

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,0 %
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel
Kleur: Helder geel met groene reflecties
Geur: Citrus, wit fruit en elegante aroma’s van exotisch fruit
Smaak: Fris, gebalanceerd en zeer fruitig in de mond

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Serveer bij diverse vis, schaal- en schelpdieren, gecombineerd met citrus en groenten

  1. Gebakken zalm met romige citroen-dillesaus
  2. Zeevruchtenschotel met verse kreeft, gamba’s, inktvis en zeewiersalade
  3. Gegrilde zeebaars met dungesneden courgette, bosui en limoen

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staat op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Voor maken van deze Sauvignon worden de druiven na de oogst zorgvuldig en volledig ontsteelt. Ze rusten eerst 24 uur in koude tanks, waarna ze op lage temperatuur (12 °C) worden gefermenteerd gedurende 21 dagen. Om ontwikkeling van wijnkristallen te voorkomen wordt de wijn na de fermentatie gekoeld naar het vriespunt voordat het wordt gebotteld. De Zo’oc Sauvignon is het best op smaak binnen 2 jaar na botteling.

Sipp Mack – Pinot Gris Elzas

Franse witte wijn van de Pinot Gris druif met een kruidige en intense smaak. Smaakt goed bij gevogelte en paddenstoelen.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
100% Pinot Gris

Specificaties
Soort: Wit
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:

Jaargang: 2021

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met gouden reflecties.
Geur: In de wijn zijn aroma’s van gegrilde toast, wit rijp fruit, perziken en abrikozen te herkennen.
Smaak: Kruidige en intense smaak met hints van oosterse specerijen. Volle, discreet zoete tonen en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De afdronk is lang en krachtig.

Temperatuur
Minimaal 8˚ C
Maximaal 10˚ C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

Paddenstoelengerechten met room

  1. Gebakken varkenshaas met oesterzwam in roomsaus op basis van jus de veau
  2. Quiche Lorraine
  3. Tarte Flambée met Munsterkaas
  4. Fazant (gelardeerd) met zuurkool
  5. Langzaam gegaarde kip in pittige hoisinsaus

Achtergrondinformatie

In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.

De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.

Vinificatie

De vroege rijping en goed beheerde opbrengsten maakten 2015 tot een succesvolle wijnoogst! Na een zeer milde winter bleef de lente erg mild en gemakkelijk. De warmere maanden mei en juni stimuleerden de wijnstokkengroei. Een hittegolf in juli (vaak meer dan 40 °C) zonder regen vertraagde de vegetatieve cyclus aanzienlijk. Gelukkig viel medio augustus de regen en stonden de wijnstokken toe om te groeien en begonnen de druiven te rijpen. Eind augustus waren de wijnstokken in perfecte staat. De weken voor de oogst waren zonnig met koele nachten en lichte buien. De druiven zijn perfect gerijpt!

Om de kwaliteit van de oogst te garanderen, worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst. Dit wordt gedaan door een team van ongeveer dertig toegewijde en gemotiveerde oogsters, van wie velen al tientallen jaren terugkeren naar Hunawihr om druiven bij te plukken. Eenmaal zorgvuldig geselecteerd, worden de druiven in kleine plastic containers in de wijngaarden geplaatst en snel naar het Domaine gebracht.

Bij het Domaine worden de druiven rechtstreeks naar de pneumatische persen gebracht, waar de druiven gedurende drie tot zes uur licht worden geperst. De druk die wordt gebruikt om het sap uit elke partij druiven te extraheren, is naarmate zo aangepast dat de aroma´s en complexiteit van elke variëteit en het terroir behouden blijft. De most wordt gefermenteerd in moderne, temperatuur geregelde roestvrijstalen tanks gedurende de winter. De wijnen worden op hun fijne droesem bewaard in roestvrijstalen tanks en gebotteld tussen april en augustus.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling
100% Chardonnay

Specificaties
Soort: Wit
Alcoholpercentage:
Inhoud per fles:

2021

Temperatuur:
Minimaal 10ºC
Maximaal 12ºC

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel
Geur: aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel
Smaak: Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft.

Gastronomie

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Quinta da Devesa – 20 jaar oude witte port

20 jaar oude Portugese witte port met een rijk aroma van amandelen en honing.

Quinta da Devesa 20 jaar oude witte port

Smaakprofiel
Een mooie amberkleur met een hint naar koper.
Complex bouquet met een rijk aroma van amandelen en honing.
Een mooi, zacht en fluweelachtig palet.
Serveer tussen 8ºC tot 10ºC.
Eenmaal geopend, ontvangt het goede proefnotities gedurende ten minste 4 maanden.

Achtergrond
Quinta da Devesa is al terug te vinden op de eerste kaart van de Douro-wijnstreek, gecreëerd door Baron van Forrester in 1844. Overgenomen in 1941, door de familie Fortunato, die zich hebben toegelegt tot de Douro wijn en Port.
De Dourovallei is een van de extreemste en tegelijk spectaculairste wijnbouwgebieden ter wereld. Het klimaat kenmerkt zich door verzengend hete zomers – temperaturen tussen 40 en 50˚ Celsius zijn niet ongewoon – en ijskoude winters. De omgeving is onherbergzaam met louter steile hellingen en een keiharde bodem. De enige plant die onder dergelijke omstandigheden nog kan gedijen is de wijnstok.
Quinta da Devesa wijngaard en wijnmakerij, gelegen in de afgebakende regio Douro, in het noorden van Portugal, heeft de diversiteit aan wind- en zonne-exposure mee voor de teelt van uitstekende druiven en het produceren van Port en wijnen. De wijngaarden liggen op de Cima Corgo subregio en slechts 10 mijl afstand van Peso da Régua. Gelegen op een landtong die samenvloeit met de rivieren Douro en met een prachtig uitzicht op de valleien en bergen in de regio. De grond: schistes. Er is 34 hectare beplant met de aanbevolen druivensoorten voor de regio, op een hoogte van 60 m tot 500 m hoog op het zuiden.
Deze diversiteit van de blootstelling aan de zon en de wind veroorzaakt rijping levels en gevarieerde ontwikkeling die oogst timing optimaal mogelijk te maken.

Wijnbeschrijving
De Port Quinta da Devesa worden exclusief geproduceerd, gevinifieerd en gerijpt op het eigen landgoed. Deze port is het resultaat van een combinatie van gerijpte wijn, ontwikkelt met prachtige wijn druiven uit de Douro regio, gerijpt in houten vaten in de kelders van Quinta Da Devesa.

Serafini & Vidotto – Manzoni Bianco

Italiaanse witte wijn van de Incrocio Manzoni, droge wijn met 6 maanden rijping op stalen tank. Frisse smaak wat goed past bij zachte geiten- of schapenkazen.

Serafini & Vidotto Manzoni Bianco

Druivensamenstelling
Incrocio Manzoni 6.0.13: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op stalen tank
Extra: Incrocio Manzoni Bianco 6.0.13 is een wijndruif gecreërd in de jaren ’30 door professor Luigi Manzoni, een kruising van Riesling Renano & Pinot Bianco.
Award: BereBene by Gambero Rosso (culinair tijdschrift) 2016
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citroen, grapefruit, passievrucht, gele appel, witte perzik, witte bloesem, munt, salie & natte steen
Smaak: Medium intensiteit met vers geel fruit & bloesem. Fris met een minerale afdronk. Delicaat en elegant

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Klassieke bereiding van witte asperges met ham & roomsaus
  2. Romige risotto met kreeft, citroenzest & saffraan
  3. Zachte geiten- of schapenkazen

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto.

Wijngaard

De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’, in totaal 1 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Zomer’s is het overdag warm, ’s nachts koel. Er valt weinig regen. Per hectare zijn er 5000 stokken geplant met een leeftijd van 20 jaar oud. Er zijn in totaal 7000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Manzoni-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden halverwege september met de hand geoogst. Hierna krijgen de druiven een zachte persing waarna ze op een gecontroleerde, koude temperatuur fermenteren in roestvrij stalen vaten met wilde gisten (al aanwezig op de druif). Hierna rijpt de wijn 6 maanden op roestvrij staal waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 tot 10 maanden na de oogst op de markt.

Le Favole – Sauvignon Blanc

Jonge witte Italiaanse wijn, 6 maanden rijping op staal en 3 maanden op fles. Gemaakt van de Sauvignon Blanc-druif. Past goed bij gnocchi.

Le Favole Sauvignon Blanc 2019

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Classificatie Vino de Aquileia e della Riviera Fiulana

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel met een groene glinstering
Geur: Aroma’s van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van appel.
Smaak: Plezierig fris en mineraal

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 11°C

Gastronomie

  1. Risotto met witte en groene asperges
  2. Carpaccio van zeebaars met citroen verbena (=kruid)
  3. Malfatti (Gnocchi) met spinazie en ricotta

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, op de zacht glooiende heuvels in de buurt van de Cansiglio-bossen ten noorden van de stad Caneva, ligt het wijnhuis Tenuta La Favole (sprookje). De wijngaarden zijn gelegen op twee locties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Van de laatste wijngaard komen de druiven van deze Sauvignon blanc, het perceel bedraagt 0.55 hectare, met een dichtheid van 4500 druivenstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare. Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water) Het klimaat kenmerkt zich door een zachte maar constante bries, matige regen met frisse nacht temperaturen. De grond is voornamelijk klei- en rotsachtig.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst. Gebruik van moderne roestvrijstalen kuipen. Zacht persing middels een pneumatische pers. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Hierna een rijping op schil voor 6 maanden. Gevolgd door een rijping in staal voor 6 maanden en een rijping op fles voor 3 maanden.