Domaine du Nozay Sancerre – Sauvignon Blanc Loire

Witte Franse biodynamische top Sancerre van de Sauvignon Blanc-druif. Vol en zacht in de mond met een nootachtige toets. Past goed bij Fruits de Mer.

Domaine du Nozay Sancerre - Sauvignon Blanc 2020

Druivensamenstelling
100% Sauvignon Blanc

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met wit gouden reflecties.
Geur: Intens fruitig, met aroma’s van passievrucht, mango, citrusvruchten, grapefruit en mandarijn.
Smaak: Deze rijke Sancerre is vol en zacht in de mond, met in de finale een kleine nootachtige toets.

Temperatuur:
Minimaal 7° C
Maximaal: 9° C

Gastronomie
Smaakt bij/ past bij

  1. Kip Jambalaya
  2. Creoolse kippenbouten
  3. Vichyssoise
  4. Paling met romige kruidensaus
  5. Quiche van zalm, courgette, broccoli en tomaat
  6. Mosselen met frites en Belgische mayonaise of yoghurt mayonaise
  7. Zeevruchten

Achtergrondinformatie
Le Nozay is een 17e eeuws klein kasteel, dichtbij het dorp Sainte Gemme-en-Sancerrois, ten noorden van Sancerre. Sinds 1971 is het eigendom van de familie De Benoist. De bijbehorende wijnboerderij is gebouwd op de heuvel naast het kasteel. Het gebied heeft 15 hectaren, het heeft een kalkstenen bodem en is in de jaren ‘70 aangeplant. In 1974 vond de eerste oogst plaats die gevolgd werd door vele succesvolle jaren, beloond door verschillende prijzen en medailles.
Sinds 2014 is Domaine du Nozay gecertificeerd als biologisch landbouwbedrijf. De biodynamische certificering is in uitvoering. De familie heeft om verschillende redenen de biologische landbouw aangenomen: respect voor het milieu, de bodem en de wijngaard. Zij zijn overtuigd van de voordelen van de biologische landbouw waarmee ze het Domaine naar een hoge kwaliteit kunnen brengen. Ze verbouwen het land mechanisch, gebruiken schone meststoffen en natuurlijke producten om de wijnstokken te behandelen tegen ziekten, zoals meeldauw en valse meeldauw. Ze vertrouwen ook op hun kleine weerstation, wat hun helpt beslissen wanneer ze moeten handelen.
Cyril de Benoist is de wijnmaker en is de tweede generatie van het Landgoed. Hij is de neef van Aubert de Villaine (mede-eigenaar van La Romanée Conti) en de broer van Pierre de Benoist (wijnbouwer in Domaine de Villaine in Bouzeron).

Vinificatie
Wanneer de Sauvignon Blanc druiven rijp zijn, worden ze handmatig geoogst.
De druiven worden geperst met een pneumatische pers, wat het voordeel heeft dat de druiven niet ‘geschud’ worden en dus een zeer schone most verkregen wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks zonder extra gist of onnodige additieven. De wijn wordt pas in het voorjaar gefilterd en gebotteld.

Domaine La Croix Belle – N°7 Blanc

Franse witte blend met 7 verschillende druiven. Een droesemrijping met regelmatige bâttonage. Tonen van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk. Gaat goed gepaard met gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 25%
Chardonnay: 25%
Grenache Blanc: 15%
Sauvignon Blanc: 15%
Grenache Gris: 5% Muscat + Carignan Blanc: 5%

Specificaties
Jaargang 2022
Stijl: 9 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage.
91 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glinsterend goud
Geur: Intense geur van grapefruit, ananas en vanille
Smaak: Zeer goed in balans, mineralig, smaken van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Uitstekend gepaard met gegrilde vis, foie gras en gerechten met wit vlees

  1. Klassieke bouillabaisse
  2. Gebakken tarbot met Hollandaisesaus
  3. Foie gras met vijgengelei en rozemarijn op toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35-40 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart gevinifieerd op traditionele manier en daarna sur lie gelagerd op nieuwe Franse eikenhouten vaten. De wijn wordt regelmatig geroerd om meer smaken te ontwikkelen, een techniek dat ‘battonage’ heet. De wijn rijpt 9 maanden in deze vaten. Je kan de N° 7 max. 5 jaar bewaren.

Domaine La Croix Belle – Les Champ des Lys

Jonge Franse witte wijn met de Viognier- Gernache Blanc- Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druiven die alle 4 geplukt worden van 20 jaar oude wijnstokken waarbij licht houtlagering is toegepast. Past bij gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 50 %
Grenache Blanc: 20 %
Chardonnay: 20 %
Sauvignon Blanc: 10 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong, licht houtlagering
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Beoordeeld met 1 ster @ Guide Hachette de Vins (’20)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend goudgeel
Geur: Complex met aroma’s van citrusschil, steenvruchten (perzik) en lichte kruidige tonen
Smaak: Elegante wijn met hints van geroosterde noten, vlezig en met een langaanhoudende finale

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Lekker bij gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees of lichte zachte kazen

  1. Gegrilde zeeduivel met mosterdsaus, peterselie en gerookte spekjes
  2. Sint Jacobsschelpen met prei, dille en Beurre Blanc
  3. Salade met gerookte kip, geraspte wortel, witlof, noten en avocadospread

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer.

Ligging Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
Alle vier de druivensoorten worden geplukt van gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op lage temperatuur, waarvan 5% gedurende 6 tot 9 maanden op gebruikte eikenhouten vaten en 95% in RVS tanks, waarbij regelmatig battonnage wordt toegepast. Hierbij wordt de droesem door het sap geroerd, wat zorgt voor extra smaak en complexere aroma’s. Na dit proces van 6 maanden volgt de botteling.

Domaine La Croix Belle – Caringole Chardonnay

Franse Chardonnay met lichte houtlagering. Aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer. Past bij vis en schaaldieren.

Domaine La Croix Belle - Caringole Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Jaargang 2023
Stijl: Lichte houtlagering
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Goud @ Concours Général Agricole de Paris (2019)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Intense aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer en tonen van hazelnoot en amandel
Smaak: Zachte aanzet met wit fruit op de achtergrond, goede structuur, subtiel en perfecte balans

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke combinatie met vis, schaaldieren en gevogelte in romige sauzen of boter

  1. Gekruide kip uit de oven in romige saus met spinazie en tomaatjes
  2. Gegrilde kreeft met botersaus en groene asperges
  3. Vispalet met remouladesaus en verse toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering.

De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Ze worden op traditionele manier geperst en gefermenteerd. De wijn rijpt op de droesem (sur lie), waarvan 5% -10% op nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 6 tot 9 maanden en de rest op roestvrijstalen tanks. De droesem wordt regelmatig geroerd om com-plexere smaken te ontwikkelen (‘battonage’), daarna licht gefilterd en gebotteld.

Sander – Weißburgunder

Biologische Duitse witte wijn van de Weißburgunder druif. Volle en fruitige smaak met elegante en gebalanceerde zuren. Past bij witte asperges in ham-roomsaus.

Sander Weißburgunder

Druivensamenstelling
Weißburgunder 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel
Geur: Abrikoos en lindebloesem
Smaak: Vol en fruitig, met elegant gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Witte asperges in ham-roomsaus
  2. Mosselen in crème en saffraansaus
  3. Spinazietaart met walnoten en geitenkaas

Achtergrondinformatie
Weingut Sander ligt in de streek Rheinhessen in het oosten van Duitsland, waar 260 km2 aan wijngaarden ligt en is hiermee de grootste wijnregio van het land. Sander was één van de eerste wijnhuizen die biologische wijn produceerde en kan met recht worden omschreven als pionier.

Duurzame landbouw was voor de oprichter Otto-Heinrich Sander geen vraag, maar het antwoord! De huidige wijnmaker, kleinzoon Stefan Sander, staat nu aan het roer van dit familiedomein. Ook hij streeft bij het wijnmaken altijd naar de beste kwaliteit zonder gebruik van chemicaliën, met veel succes. De biodiversiteit in de bodem wordt gevoed met compost, hooi en ander organisch materiaal, welke allen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. De wijngaard van ongeveer 25 hectare leeft daardoor, samen met o.a. kleurrijke bloemen, lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en vogels, in een harmonie.

Vinificatie

Na zorgvuldig geselecteerde oogst worden de druiven meteen geperst en wordt er gebruik gemaakt van spontane fermentatie. Er wordt in dit proces geen gist aan de most toegevoegd, de van nature aanwezige gisten zetten de suikers om in alcohol. Na fermentatie wordt 80% in roestvrij stalen tanks bewaard, 20% in houten vaten waarna er nog malolactische fermentatie plaatsvind. Dit kan aroma’s en smaken van boter of room veroorzaken. De wijn wordt hierdoor dus voller.

Sander – Silvaner Trocken

Witte biologische Duitse wijn gemaakt van de Silvaner-druif. Een fijne kruidige wijn met een licht koolzuurgehalte en een subtiele aroma van peer, kweepeer & kruisbes.

Sander Silvaner

Druivensamenstelling
Silvaner: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Extra: Biologisch
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Strogeel met groene reflecties
Geur: Subtiel aroma van peer, kweepeer & kruisbes
Smaak: Gemiddelde zuurgraad en fijne kruidigheid. Licht koolzuurgehalte geeft een verfrissend mondgevoel

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Een lichte salade van botersla, avocado en limelon
  2. Vietnamese glasnoedel-salade met rundergehakt, citroengras en lente-ui
  3. Tarte Flambée (Flammküchen)

Achtergrondinformatie
Weingut Sander ligt in de streek Rheinhessen in het oosten van Duitsland, waar 260 km2 aan wijngaarden ligt en is hiermee de grootste wijnregio van het land. Sander was één van de eerste wijnhuizen die biologische wijn produceerde en kan met recht worden omschreven als pionier. Duurzame landbouw was voor de oprichter Otto-Heinrich Sander geen vraag, maar het antwoord! De huidige wijnmaker, kleinzoon Stefan Sander, staat nu aan het roer van dit familiedomein. Ook hij streeft bij het wijnmaken altijd naar de beste kwaliteit zonder gebruik van chemicaliën, met veel succes. De biodiversiteit in de bodem wordt gevoed met compost, hooi en ander organisch materiaal, welke allen bijdragen aan de kwaliteit van de wijn. De wijngaard van ongeveer 25 hectare leeft daardoor, samen met o.a. kleurrijke bloemen, lieveheersbeestjes, wormen, spinnen en vogels, in een harmonie.

Vinificatie
Na 18 uur durende maceratie worden de druiven gefermenteerd op een gecontroleerd temperatuur van 20 graden. De wijn rust hierna op de droesem, om diepgang in de wijn te creëren. Aan het einde van het vinificatieproces blijft er 4,1 gram suiker per liter wijn over. Zuurgraad is 5,2 gram per liter.