Sipp Mack – Pinot Gris Elzas

Franse witte wijn van de Pinot Gris druif met een kruidige en intense smaak. Smaakt goed bij gevogelte en paddenstoelen.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
100% Pinot Gris

Specificaties
Soort: Wit
Inhoud per fles: 750 ml
Extra:

Jaargang: 2022

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met gouden reflecties.
Geur: In de wijn zijn aroma’s van gegrilde toast, wit rijp fruit, perziken en abrikozen te herkennen.
Smaak: Kruidige en intense smaak met hints van oosterse specerijen. Volle, discreet zoete tonen en een uitstekende zuurgraad zorgen voor een uitgebalanceerde smaak. De afdronk is lang en krachtig.

Temperatuur
Minimaal 8˚ C
Maximaal 10˚ C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

Paddenstoelengerechten met room

  1. Gebakken varkenshaas met oesterzwam in roomsaus op basis van jus de veau
  2. Quiche Lorraine
  3. Tarte Flambée met Munsterkaas
  4. Fazant (gelardeerd) met zuurkool
  5. Langzaam gegaarde kip in pittige hoisinsaus

Achtergrondinformatie

In het dorp Hunawihr vindt u Domaine Sipp Mack, een 9e generatie familiebedrijf, momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp met hun dochter, Carolyn.
Domaine Sipp Mack ontstond in 1959 na het huwelijk van twee wijn producerende families, François Sipp uit Ribeauvillé en Marie Louise Mack uit Hunawihr. In 1983, na Jacques zijn wijnbouw- en oenologieonderzoek, business school en werkervaringen in Amerikaanse wijnhuizen gedurende 2 jaar, keerde Jacques terug naar de Elzas om zich bij het familiebedrijf aan te sluiten. Hij bracht zijn vrouw, Laura, die afstudeerde van het Wine Program van de University of California Davis, mee naar Domaine Sipp Mack.

De grond is her en der wat verschillend van samenstelling, maar de belangrijkste component is op alle wijngaarden hetzelfde: Kalkrijke klei. Dit zorgt voor goede doorstroming van het regenwater, en een mooie invloed op de smaak. De hoogte waarop de wijngaarden zich – overwegend zuidhellingen – bevinden is tussen de 200 en 350 meter boven zeeniveau. Het milieu ligt de familie aan het hart. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet en geïntegreerd systeem, dat door het gehele proces heen invloed heeft. De opbrengsten worden bewust laag gehouden per hectare, om de kwaliteit te waarborgen.

Vinificatie

De vroege rijping en goed beheerde opbrengsten maakten 2015 tot een succesvolle wijnoogst! Na een zeer milde winter bleef de lente erg mild en gemakkelijk. De warmere maanden mei en juni stimuleerden de wijnstokkengroei. Een hittegolf in juli (vaak meer dan 40 °C) zonder regen vertraagde de vegetatieve cyclus aanzienlijk. Gelukkig viel medio augustus de regen en stonden de wijnstokken toe om te groeien en begonnen de druiven te rijpen. Eind augustus waren de wijnstokken in perfecte staat. De weken voor de oogst waren zonnig met koele nachten en lichte buien. De druiven zijn perfect gerijpt!

Om de kwaliteit van de oogst te garanderen, worden de druiven uitsluitend met de hand geoogst. Dit wordt gedaan door een team van ongeveer dertig toegewijde en gemotiveerde oogsters, van wie velen al tientallen jaren terugkeren naar Hunawihr om druiven bij te plukken. Eenmaal zorgvuldig geselecteerd, worden de druiven in kleine plastic containers in de wijngaarden geplaatst en snel naar het Domaine gebracht.

Bij het Domaine worden de druiven rechtstreeks naar de pneumatische persen gebracht, waar de druiven gedurende drie tot zes uur licht worden geperst. De druk die wordt gebruikt om het sap uit elke partij druiven te extraheren, is naarmate zo aangepast dat de aroma´s en complexiteit van elke variëteit en het terroir behouden blijft. De most wordt gefermenteerd in moderne, temperatuur geregelde roestvrijstalen tanks gedurende de winter. De wijnen worden op hun fijne droesem bewaard in roestvrijstalen tanks en gebotteld tussen april en augustus.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling
100% Chardonnay

Specificaties
Soort: Wit
Alcoholpercentage:
Inhoud per fles:

Jaargang: 2020

Temperatuur:
Minimaal 10ºC
Maximaal 12ºC

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel
Geur: aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel
Smaak: Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft.

Gastronomie

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis. 100% Chardonnay. Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Serafini & Vidotto – Manzoni Bianco

Italiaanse witte wijn van de Incrocio Manzoni, droge wijn met 6 maanden rijping op stalen tank. Frisse smaak wat goed past bij zachte geiten- of schapenkazen.

Serafini & Vidotto Manzoni Bianco

Druivensamenstelling
Incrocio Manzoni 6.0.13: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog, 6 maanden rijping op stalen tank
Extra: Incrocio Manzoni Bianco 6.0.13 is een wijndruif gecreërd in de jaren ’30 door professor Luigi Manzoni, een kruising van Riesling Renano & Pinot Bianco.
Award: BereBene by Gambero Rosso (culinair tijdschrift) 2016
Alcoholpercentage: 12%

Smaakprofiel
Kleur: Licht citroengeel
Geur: Citroen, grapefruit, passievrucht, gele appel, witte perzik, witte bloesem, munt, salie & natte steen
Smaak: Medium intensiteit met vers geel fruit & bloesem. Fris met een minerale afdronk. Delicaat en elegant

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Klassieke bereiding van witte asperges met ham & roomsaus
  2. Romige risotto met kreeft, citroenzest & saffraan
  3. Zachte geiten- of schapenkazen

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto, zowel boeren als wijnmakers. Sindsdien is er altijd met de gedachte ‘het land moet beter worden achtergelaten dan dat we het aantroffen’ gewerkt. Zij staan vandaag de dag nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker. Het wijnhuis is gelegen in het dorp Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto.

Wijngaard

De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’ & ‘Dagli Svizerri’, in totaal 1 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Dagli Svizerri’ betekent ‘van de Zwitsers’, vernoemd naar het Zwitserse echtpaar dat naast de gaard woont. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke rood-bruine kleur. Zomer’s is het overdag warm, ’s nachts koel. Er valt weinig regen. Per hectare zijn er 5000 stokken geplant met een leeftijd van 20 jaar oud. Er zijn in totaal 7000 flessen geproduceerd. Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bio-afval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek en samenwerking met verschillende universiteiten geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. Als resultaat heeft het wijnhuis de klimaatdoelen voor 2030 al behaald!

Vinificatie
De Manzoni-druiven groeien in een Guyot-systeem en worden halverwege september met de hand geoogst. Hierna krijgen de druiven een zachte persing waarna ze op een gecontroleerde, koude temperatuur fermenteren in roestvrij stalen vaten met wilde gisten (al aanwezig op de druif). Hierna rijpt de wijn 6 maanden op roestvrij staal waarna een cross-flowfilter wordt gebruikt. De wijn vloeit dan over het filter i.p.v. er doorheen, zodat het filter niet verstopt raakt. 8 tot 10 maanden na de oogst op de markt.

Le Favole – Sauvignon Blanc

Jonge witte Italiaanse wijn, 6 maanden rijping op staal en 3 maanden op fles. Gemaakt van de Sauvignon Blanc-druif. Past goed bij gnocchi.

Le Favole Sauvignon Blanc 2019

Druivensamenstelling
Sauvignon Blanc: 100 %

Jaargang: 2022

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Classificatie Vino de Aquileia e della Riviera Fiulana

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel met een groene glinstering
Geur: Aroma’s van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van appel.
Smaak: Plezierig fris en mineraal

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 11°C

Gastronomie

  1. Risotto met witte en groene asperges
  2. Carpaccio van zeebaars met citroen verbena (=kruid)
  3. Malfatti (Gnocchi) met spinazie en ricotta

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, op de zacht glooiende heuvels in de buurt van de Cansiglio-bossen ten noorden van de stad Caneva, ligt het wijnhuis Tenuta La Favole (sprookje). De wijngaarden zijn gelegen op twee locties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Van de laatste wijngaard komen de druiven van deze Sauvignon blanc, het perceel bedraagt 0.55 hectare, met een dichtheid van 4500 druivenstokken per hectare en een opbrengst van 6000 kg per hectare. Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water) Het klimaat kenmerkt zich door een zachte maar constante bries, matige regen met frisse nacht temperaturen. De grond is voornamelijk klei- en rotsachtig.

Vinificatie
De druiven worden met de hand geoogst. Gebruik van moderne roestvrijstalen kuipen. Zacht persing middels een pneumatische pers. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Hierna een rijping op schil voor 6 maanden. Gevolgd door een rijping in staal voor 6 maanden en een rijping op fles voor 3 maanden.

Le Favole – Malvasia

Italiaanse witte wijn van de Malvasia-druif. Aangename en aanhoudende wijn. Past goed bij carpaccio van octopus.

Le Favole Malvasia 2018

Druivensamenstelling
Malvasia: 100 %

Jaargang: 2021

Specificaties
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Vermelding in Vitae La Guida Vina 2021
Grand International Wine Award Mundus Vini Gold Meininger 2021

Smaakprofiel
Kleur: Intens stro geel
Geur: Aroma’s van abrikoos, perzik en pruim, met hinten van tomatenblad, peper, Salie en ananas. Hints van kweepeer.
Smaak: Aangenaam en aanhoudend, gebalanceerde zuren en mineralen

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12°C

Gastronomie
Goede combinatie met:

  1. Carpaccio van octopus met kikkererwtencrème
  2. Courgette met buffelmozzarella en verse tomatentartaar
  3. Spaghettoni met venusschelpen en eekhoorntjesbrood

Achtergrondinformatie
In de provincie Pordenone, niet ver van de vredige Marano-lagune, een plaats waar de zuivere geur van de zee en de aarde zich vermengen, waar een zachte maar constante bries het kleiachtige terrein streelt en het droog en gezond houdt. De wijngaarden zijn gelegen op twee locaties: Vigneti Bosco Bando (Udine) (gelegen direct aan de zee) 13 hectare groot – Het perceel met een grote van 0.85 hectare, waar de Bosco Bando wijnstokken van deze Malvasie vandaan komen is Guyot – en wijngaard Vigneti Castello, 7 hectare groot, welke zich bevindt zich in Caneva (Pordenone), dicht bij de grens van Treviso. Hier ligt het wijnhuis Le Favole (sprookje). Gelegen in een zg. Karstgebied (= gebied waar, door het oplossen van het kalkgesteente in de ondergrond, een zinkgat is ontstaan welke volloopt met water)

Vinificatie
De oogst wordt met de hand geplukt. Vinificatie: gebruik van moderne RVS tanks. Zachte persing met pneumatische pers en daaropvolgende flotatie voor een snelle klaring van de most. Fermentatie bij gecontroleerde temperatuur. Rijping en rust op gisten gedurende 6 maanden. Rijping voor zes maanden in staal; hierna gedurende twee maanden in de fles.

Domaine Barat 1ste Cru Côte de Lechet

Franse volle wijn van de Chardonnay druif. Smaken van groene appel en citrus met minerale tonen. Past bij gebakken of gegrilde St. Jacobsschelpen.

Druivensamenstelling:
100% Chardonnay

Specificaties
Jaargang: 2020
Alcoholpercentage:
Extra:

Smaakprofiel
Kleur: Zacht goudgeel in het glas
Geur: is deze Chablis aromatisch en tegelijkertijd discreet met fruittonen van appelbloesem, honingmeloen en grapefruit, en in de 2e geur duidelijk aroma´s van witte truffel.
Smaak: Droge en lichtfruitige aandronk, waar de mineralen ook meedoen. Volle wijn met een verfijnde afdronk van groene appel, citrus met minerale tonen, die de wijn in het geheel iets ziltigs geeft. Een mooie, stevige Bourgogne die tot zijn recht komt door te karaferen en op 12 ºC. te serveren.

Temperatuur:
Minimaal
Maximaal

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. St. Jacobsschelpen gebakken/gegrild
  2. Kreeft (ook Thermidor)
  3. Snoek gebakken of gestoofd in saus
  4. Gebakken zwezerik met een salade
  5. Wijngaardslakken of champignons met beurre café de Paris

Achtergrondinformatie
De wijngaarden liggen bij het dorp Milly, 2 kilometer van Chablis.Te vinden in Kimmerdiggien (geeft de wijn vooral zijn levendigheid en fraîcheur) en Portlandien.
Een wijngaard van 20 ha met kalksteenbodems (een traditionele productiemethode) met vrij oude stokken, 30 jaar, aan de oostzijde van de heuvel met een semicontinentaal klimaat. Lentes met regelmatig regenbuien, lange warme, zonnige zomer, een zachte herfst en een lange koude winter. De wijnen rijpen in de kelders die vanaf het begin daarvoor waren bestemd (1725).

Vinificatie
Traditionele productiemethode en mechanische oogst. Alcoholische gisting op een temperatuur van 22º tot 25º. Dan een malolactische gisting voor een zachter resultaat. 8 maanden gelagerd in RVS-tanks, vervolgens geclarifieerd met vislijm. Filtratie langs kiezels, en door membranen.

Domaine du Nozay Sancerre – Sauvignon Blanc Loire

Witte Franse biodynamische top Sancerre van de Sauvignon Blanc-druif. Vol en zacht in de mond met een nootachtige toets. Past goed bij Fruits de Mer.

Druivensamenstelling
100% Sauvignon Blanc

Specificaties
Jaargang: 2023
Extra: Biologisch
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met wit gouden reflecties.
Geur: Intens fruitig, met aroma’s van passievrucht, mango, citrusvruchten, grapefruit en mandarijn.
Smaak: Deze rijke Sancerre is vol en zacht in de mond, met in de finale een kleine nootachtige toets.

Temperatuur:
Minimaal 7° C
Maximaal: 9° C

Gastronomie
Smaakt bij/ past bij

  1. Kip Jambalaya
  2. Creoolse kippenbouten
  3. Vichyssoise
  4. Paling met romige kruidensaus
  5. Quiche van zalm, courgette, broccoli en tomaat
  6. Mosselen met frites en Belgische mayonaise of yoghurt mayonaise
  7. Zeevruchten

Achtergrondinformatie
Le Nozay is een 17e eeuws klein kasteel, dichtbij het dorp Sainte Gemme-en-Sancerrois, ten noorden van Sancerre. Sinds 1971 is het eigendom van de familie De Benoist. De bijbehorende wijnboerderij is gebouwd op de heuvel naast het kasteel. Het gebied heeft 15 hectaren, het heeft een kalkstenen bodem en is in de jaren ‘70 aangeplant. In 1974 vond de eerste oogst plaats die gevolgd werd door vele succesvolle jaren, beloond door verschillende prijzen en medailles.
Sinds 2014 is Domaine du Nozay gecertificeerd als biologisch landbouwbedrijf. De biodynamische certificering is in uitvoering. De familie heeft om verschillende redenen de biologische landbouw aangenomen: respect voor het milieu, de bodem en de wijngaard. Zij zijn overtuigd van de voordelen van de biologische landbouw waarmee ze het Domaine naar een hoge kwaliteit kunnen brengen. Ze verbouwen het land mechanisch, gebruiken schone meststoffen en natuurlijke producten om de wijnstokken te behandelen tegen ziekten, zoals meeldauw en valse meeldauw. Ze vertrouwen ook op hun kleine weerstation, wat hun helpt beslissen wanneer ze moeten handelen.
Cyril de Benoist is de wijnmaker en is de tweede generatie van het Landgoed. Hij is de neef van Aubert de Villaine (mede-eigenaar van La Romanée Conti) en de broer van Pierre de Benoist (wijnbouwer in Domaine de Villaine in Bouzeron).

Vinificatie
Wanneer de Sauvignon Blanc druiven rijp zijn, worden ze handmatig geoogst.
De druiven worden geperst met een pneumatische pers, wat het voordeel heeft dat de druiven niet ‘geschud’ worden en dus een zeer schone most verkregen wordt. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks zonder extra gist of onnodige additieven. De wijn wordt pas in het voorjaar gefilterd en gebotteld.

Domaine La Croix Belle – N°7 Blanc

Franse witte blend met 7 verschillende druiven. Een droesemrijping met regelmatige bâttonage. Tonen van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk. Gaat goed gepaard met gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 25%
Chardonnay: 25%
Grenache Blanc: 15%
Sauvignon Blanc: 15%
Grenache Gris: 5% Muscat + Carignan Blanc: 5%

Specificaties
Jaargang 2022
Stijl: 9 maanden houtrijping
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Naam “N° 7” = het aantal druiven van de assemblage.
91 punten @ Decanter World Wine Awards (’19)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glinsterend goud
Geur: Intense geur van grapefruit, ananas en vanille
Smaak: Zeer goed in balans, mineralig, smaken van exotisch fruit, honing en citrus, zachte lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Uitstekend gepaard met gegrilde vis, foie gras en gerechten met wit vlees

  1. Klassieke bouillabaisse
  2. Gebakken tarbot met Hollandaisesaus
  3. Foie gras met vijgengelei en rozemarijn op toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 35-40 hectoliter wijn per hectare grond. Alle verschillende druivenvariëteiten (7 stuks) worden apart gevinifieerd op traditionele manier en daarna sur lie gelagerd op nieuwe Franse eikenhouten vaten. De wijn wordt regelmatig geroerd om meer smaken te ontwikkelen, een techniek dat ‘battonage’ heet. De wijn rijpt 9 maanden in deze vaten. Je kan de N° 7 max. 5 jaar bewaren.

Domaine La Croix Belle – Les Champ des Lys

Jonge Franse witte wijn met de Viognier- Gernache Blanc- Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druiven die alle 4 geplukt worden van 20 jaar oude wijnstokken waarbij licht houtlagering is toegepast. Past bij gegrilde vis.

Druivensamenstelling
Viognier: 50 %
Grenache Blanc: 20 %
Chardonnay: 20 %
Sauvignon Blanc: 10 %

Specificaties
Jaargang: 2024
Stijl: Jong, licht houtlagering
Extra: Duurzame Terra Vitis-certificering
Beoordeeld met 1 ster @ Guide Hachette de Vins (’20)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Glanzend goudgeel
Geur: Complex met aroma’s van citrusschil, steenvruchten (perzik) en lichte kruidige tonen
Smaak: Elegante wijn met hints van geroosterde noten, vlezig en met een langaanhoudende finale

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Lekker bij gegrilde vis, schaaldieren, wit vlees of lichte zachte kazen

  1. Gegrilde zeeduivel met mosterdsaus, peterselie en gerookte spekjes
  2. Sint Jacobsschelpen met prei, dille en Beurre Blanc
  3. Salade met gerookte kip, geraspte wortel, witlof, noten en avocadospread

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer.

Ligging Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
Alle vier de druivensoorten worden geplukt van gemiddeld 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op lage temperatuur, waarvan 5% gedurende 6 tot 9 maanden op gebruikte eikenhouten vaten en 95% in RVS tanks, waarbij regelmatig battonnage wordt toegepast. Hierbij wordt de droesem door het sap geroerd, wat zorgt voor extra smaak en complexere aroma’s. Na dit proces van 6 maanden volgt de botteling.

Domaine La Croix Belle – Caringole Chardonnay

Franse Chardonnay met lichte houtlagering. Aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer. Past bij vis en schaaldieren.

Domaine La Croix Belle - Caringole Chardonnay

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100 %

Specificaties
Jaargang 2023
Stijl: Lichte houtlagering
Extra: Duurzame landbouw met Terra Vitis Certificering
Goud @ Concours Général Agricole de Paris (2019)
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Intense aroma’s van bloemen, citrusvruchten en kweepeer en tonen van hazelnoot en amandel
Smaak: Zachte aanzet met wit fruit op de achtergrond, goede structuur, subtiel en perfecte balans

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Heerlijke combinatie met vis, schaaldieren en gevogelte in romige sauzen of boter

  1. Gekruide kip uit de oven in romige saus met spinazie en tomaatjes
  2. Gegrilde kreeft met botersaus en groene asperges
  3. Vispalet met remouladesaus en verse toast

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering.

De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De druiven worden zorgvuldig gesorteerd na de oogst van gemiddeld 20 jaar oude wijnranken. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Ze worden op traditionele manier geperst en gefermenteerd. De wijn rijpt op de droesem (sur lie), waarvan 5% -10% op nieuwe Franse eikenhouten vaten gedurende 6 tot 9 maanden en de rest op roestvrijstalen tanks. De droesem wordt regelmatig geroerd om com-plexere smaken te ontwikkelen (‘battonage’), daarna licht gefilterd en gebotteld.