Veuve Charlotte Brut

Champagne van Pinot Noir/ Pinot Meunier en Chardonnay. Fris, goed gestructureerd, fruitig. past goed Oesters naturel

Druivensamenstelling
Pinot Noir 80% Chardonnay: 20%

Specificaties
Jaargang: S.A.
Stijl: Brut
Alcoholpercentage: 12%
Inhoud per fles: 750 ml
Streek: Bergère Epernay Land: Frankrijk

Smaakprofiel
Kleur: Licht geel.
Geur: Intens bouquet, rood fruit, geroosterd.
Smaak: Fris, goed gestructureerd, fruitig, mooi in balans.

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gebakken Sint-Jakobsschelpen met citroenboter
  2. Oesters naturel
  3. Sashimi

Achtergrondinformatie
Champagne Veuve Charlotte Brut wordt exclusief geproduceerd voor BestPartner (merkeigenaar) door champagnehuis Bergère in Epernay. Dit huis produceert voor haar eigen productie en verkoopt daarnaast bijna 70% van de druivenoogst (tot champagne gemaakt) aan Moët et Chandon. Veuve Charlotte is door wijnexperts samengesteld met als doel een smaakrijke champagne te maken met een fijne mousse, fruitigheid en een lichte kleur. Een champagne in het topsegment.

Vinificatie
De druiven worden op de traditionele wijze zorgvuldig geperst en vergist in rechtopstaande roestvrijstalen tanks. Enkele dagen na het begin van de vergisting wordt de beginnende wijn overgepompt naar andere tanks om zodoende het ontstane bezinksel kwijt te raken. De vergisting vindt plaats onder een gecontroleerde temperatuur van 18 – 20 graden Celsius. In het voorjaar na de oogst vindt een tweede malolactische gisting plaats, die de champagne in wording meer structuur en karakter geeft. Daarna worden wijnen uit verschillende jaren en van verschillende druivensoorten samengesteld tot een cuvée zoals gewenst. Vervolgens wordt de nog jonge champagne gebotteld met een beetje ‘liqueur de tirage’ en wordt de fles afgesloten met een kroonkurk. Schuin ondersteboven worden de flessen opgeslagen voor tenminste 15 maanden en regelmatig gedraaid. Tijdens deze periode vindt opnieuw een vergisting plaats en wordt tevens het exacte koolzuurgehalte van de champagne gevormd. Na deze flesrijping worden de flessen ondersteboven in de hals bevroren waardoor het in de hals verzamelde bezinksel er als een ijspropje uitgeschoten kan worden door de natuurlijke druk van het ontstane koolzuurgas. Vervolgens wordt een klein beetje suikerwater (liqueur d’expedition) toegevoegd en wordt de fles afgesloten met de champagnekurk en de muselet. De hoeveelheid suikerwater bepaalt of een champagne Brut is of wat zoeter. Na nog eens 3 maanden rust kunnen de flessen worden opgemaakt met de veelal chique etikettering.

Sipp Mack – Pinot blanc Elzas

Aromatische Franse witte wijn, met aroma’s van peer, perzik, abrikoos met hints van kruiden. Mooie balans tussen zuur en zoet. Past goed bij de Aziatische keuken.

Sipp Mack - Pinot Blanc

Druivensamenstelling
Pinot Blanc Auxerrois: 70%
Pinot Blanc: 30%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Bleekgeel
Geur: Opvallende aroma’s van peer, perzik, acacia, abrikoos en lichte kruiden
Smaak: Fris met een klein zoetje, filmend, tonen van perzik, nectarine en een lange kruidige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Gyoza (dumplings) met garnalenvulling, gember en Japanse sojadip.
  2. Gekookte witte asperges met gebakken tarbot, zeekraal en gekonfijte citroenschil
  3. Salade met gepaneerde kip, geraspte kokos, rode peper, honing en cashewnoten

Achtergrondinformatie
Domaine Sipp Mack is een familiebedrijf, ontstaan na een huwelijk tussen François Sipp en Marie-Louise Mack. Het wijnhuis bestaat sinds 1959 en de 24 hectaren tellende gaard wordt momenteel gerund door Laura en Jacques Sipp, samen met hun dochter Carolyn. Lerend van voorgaande generaties hebben zij zich enorm kunnen ontwikkelen betreft het wijnmaak-proces. Sinds 2013 is de wijngaard biologisch gecertificeerd door o.a. duurzame landbouw en geïntegreerde plaagbestrijding. De opbrengsten per hectare worden bewust laag gehouden om de kwaliteit te waarborgen. De grond van de wijngaarden is verschillend qua samenstelling, maar het belangrijkste component – kalkrijke klei – vind je overal terug. Dit zorgt voor een goede doorstroming van het regenwater, wat een positieve invloed heeft op de smaak. De wijnstokken zijn tussen de 200 en 350 meter boven zeespiegel geplant op overwegend zuidelijk gelegen hellingen. Daarnaast ligt de gem. temp. rond de 10 °C met voldoende regenval.

Vinificatie
De druiven voor de Sipp Mack wijnen worden in eind augustus of begin september, bij perfecte rijping, uitsluitend met de hand geoogst. Na een zorgvuldige selectie worden ze naar de pers gebracht voor een lichte persing gedurende 3 tot 6 uur. De most wordt gefermenteerd in moderne RVS tanks met gecontroleerde temperatuur regulatie. De wijn wordt na de fermentatie op de droesem bewaard (sur lie) en daarna gebotteld tussen april en augustus. Deze wijn kan je 5 tot 8 jaar bewaren.

Bruno Andreu – Zo’oc Viognier

Frisse Viognier uit Frankrijk lekker bij fruits de mer en romige geitenkaas.

Druivensamenstelling
Viognier : 100%

Specificaties
Stijl: fris
Jaargang: 2023
Alcoholpercentage: 13,0%
Extra: De naam Zo’oc is een combinatie van ‘Zoo’ (lokale dierentuin) en de herkomststreek Pays D’oc.

Smaakprofiel

Kleur: Helder goudgeel met een groene reflectie

Geur: Witte perzik en witte bloemen

Smaak: tonen van hazelnoot, amandel, citrus en brioche. Vol en rond pallet met een mooie frisheid. Vol

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie
Best in combinatie met gegrilde of geroosterde vleesgerechten met aardse tonen en kruiden

  1. Fruits de mer
  2. Romige geitenkaas.
  3. Sushi – sashimi

Achtergrondinformatie
Wijnhuis Bruno Andreu bevindt zich in het kleine dorp Montblanc in Zuid-Frankrijk. Het wijnhuis ligt op een ideale locatie tussen de Pyreneeën en de Middellandse Zee, met een zacht en zonnig klimaat. De wijngaard staas op kalkrijke bodem, waarop o.a. ook de typische Grenache, Syrah en Mourvèdre-druiven groeien aan 30 jaar oude wijnstokken. Omringd door historische dorpjes, idyllische strandjes en wild heuvellandschap is het een echte toeristische trekpleister. Eigenaar Bruno Andreu is al 20 jaar lang wijnmaker, welke bekend staat om het moderne proces dat hij toepast bij het maken van hoge kwaliteit cuvée’s in de Languedoc. Het terroir is siltige, klei-kalksteen bodem dit is een bodem dit veel vocht kan vasthouden. Hedendaags worden de wijnen verkocht aan meer dan 20 landen en hebben zij meerdere grote internationale competities gewonnen.

Vinificatie
Totale ontsteeling van de oogst. Persen met een pneumatische pers na een lichte schilweking. Koude bezinking gedurende 24 uur in de tank. Gisting bij lage temperatuur gedurende 21 dagen (12°C). Vervolgen word de wijn afgekoeld voor het bottelen.

Terza Blanc

Jonge witte Franse wijn, met een fris en fruitige smaak. Gemaakt van de Chardonnay- en Viognier-druif. Heerlijk bij zalm uit de oven.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 50%
Viognier: 50%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 11,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Geproduceerd door een wijncoöperatie met 330 leden te Narbonne

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel
Geur: Fruitig met tonen van witte bloemen, citrus, gedroogde abrikoos, perzik en toast met boter
Smaak: Finesse maar toch krachtig, fris en fruitig met enige diepgang

Temperatuur:
Minimaal 6 °C
Maximaal 8 °C

Gastronomie

  1. Groene salade met een vinaigrette, gamba’s en krokant gebakken spekjes
  2. Zalm uit de oven met een dressing van citroensap & dille
  3. Langzaam gegaarde Bresse-kip in roomsaus

Achtergrondinformatie
Afkomstig van Vignerons Ambrosia (coöperatie) te Narbonne. Wijnmaker is Monsieur Vergenettes. Met 330 leden en vele nieuwe inzichten in techniek maakt men in totaal 100.000 hectoliter. De bodem waarop de stokken groeien op door de rivier aangevoerde kalksteengrond, wat resulteert in een mineraliteit die terugkeert in de wijn. Warm gebied, met heel veel zon die in de zomer kan oplopen tot temperaturen van 40 graden. De Mistral is de naam van de wind die hier waait. Deze wind zorgt er voor dat de wijngaarden ietwat worden afgekoeld, zodat de druiven niet te snel of te ver doorrijpen. Daarnaast worden alle wolken weggeblazen, wat de hoeveelheid zonuren verklaart. Ook worden de stokken na regenval droog geblazen, aangezien er in het gebied ook flinke regenbuien plaatsvinden.

Vinificatie
Druiven worden machinaal geoogst waarna zij in roestvrij staal worden geperst. Hier volgt ook de fermentatie op gecontroleerde temperatuur van 13 graden, om zo de frisheid en fruitigheid van de druiven te behouden. Na fermentatie wordt de wijn gebotteld.

Muntz Champagne

Droge millésime Champagne premier cru gemaakt van Pinot Noir, Chardonnay & Pinot Meunier. Zeer fijne bubbel. Past bij Fruits de Mer.

Druivensamenstelling
Pinot Noir: 85%
Chardonnay: 12%
Pinot Meunier: 3%

Specificaties
Jaargang: 2017
Stijl: Brut millésime Premier Cru
Alcoholpercentage: 12,5%
Inhoud per fles: 750 ml
Extra: Geselecteerd door internationale topgolfer Rolf Muntz. Gelimiteerde oplage van 50.000 flessen per jaar. Brut geeft het aantal gram toegevoegde suikers tijdens tweede fermentatie weer: 6 tot 12 gram per liter

Smaakprofiel
Kleur: Lichtgeel met een gouden glans
Geur: Delicate geuren van rijpe peer, citrus, honing en vers gebakken broodjes
Smaak: Rond, fluweelzacht, met een lichte kruidigheid, een zeer fijne bubbel en een prettige afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Salade met Foie gras, peer, ingelegde uitjes en walnoten
  2. Fruits de Mer met o.a. gamba’s, krab, kreeft en oesters
  3. Kaasplateau met Chaource (witschimmel), Beaufort (halfhard) en Banon (geit)

Achtergrondinformatie
Maison de Champagne van familie Allouchery produceren met wijnmaker Emilien Allouchery verschillende zeer delicate cuvée’s en werken samen met internationaal topgolfer Rolf Muntz. Het verhaal van de familie Allouchery begint al in 1890, toen ze hun druiven verkochten aan grote wijnhuizen. Later, na ontwikkelingen in de marketing in de jaren ’60, zijn zij privé-labels gaan ontwikkelen.
Het landgoed van Maison de Champagne is gelegen in Ecueil, in het hart van de Champagne-streek. Deze streek is UNESCO werelderfgoed waar zowel een koud landklimaat (gemiddeld 11 °C) en een zeeklimaat (met gemiddelde regenval, wat genoeg water oplevert) heersen. De wijngaard met gemiddeld 38 jaar oude stokken in de westelijke sector van dit gebied, tussen Montagne de Reims en Epernay, strekt zich uit over 5 hectare grond. Uit de traditionele Champagne-combinatie van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay valt de Pinot Noir hier het meest op, gezien die het best past bij het terroir en daarom een groot deel van de assemblage vertegenwoordigt.

Vinificatie
Na de oogst van de drie druiven volgt een persing en een fermentatie gedurende 8- 10 dagen. Een hierop volgende malolactische vergisting zet aanwezige appelzuren om in melkzuren voor een zachtere smaakbeleving. Een koude behandeling (-4°C) in RSV tanks voorkomt vorming van wijnsteen. Na dit proces wordt de wijn aangevuld met liqueur de tirage, waardoor er een tweede vergisting ontstaat in de fles en het koolzuur zich ontwikkeld. Pas na drie jaar flesrijping komt de Muntz Champagne op de markt.

Domaine La Croix Belle – Caringole blanc

Witte Franse blend van de Chardonnay- en Sauvignon Blanc-druif. Gemaakt van 20 jaar oude wijnstokken en 4 maanden droesemrijping. Past goed bij een salade met geitenkaas.

La Croix Belle Caringole Blanc

Druivensamenstelling
Chardonnay: 50%
Sauvignon Blanc: 50%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder bleekgeel met groene accenten
Geur: Expressieve aroma’s van perzik, peer en diverse citrussoorten
Smaak: Frisse aanzet met exotische fruitaroma’s en een aangename lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 10 °C
Maximaal 12 °C

Gastronomie

  1. Salade met zachte geitenkaas, sinaasappel en granaatappelpitjes
  2. Kabeljauw met papilotte met rozemarijn en krokant gebakken aardappeltjes
  3. Zalmtartaar met venkel, komkommer, bosui en limoenmayonaise

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1974 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze eigenaren en wijnmakers Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte op het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de maar liefst 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middellandse Zee.
De wijnstokken zijn 20 jaar oud. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering, afgezien van de jonge wijnen. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie.

Vinificatie
De Chardonnay- en Sauvignon Blanc druiven worden geplukt van 20 jaar oude wijnstokken. Opbrengst: 60 hectoliter wijn per hectare grond. Daarna worden ze apart van elkaar geperst voor een goede extractie van sap en aroma’s. De fermentatie vindt plaats op lage temperatuur; 13/14 °C. Na de fermentatie rijpt de wijn voor 4 maanden op de droesem (‘’sur lie’’) in roestvrijstalen tanks, waardoor de wijn smaken van brood, deeg en koekjes ontwikkeld.

Bruno Andreu Coquelicot – Viognier

Biologische Franse witte wijn van de Viognier druif. De wijn rijpt drie maanden in roestvrijstalen tanks waarna er wordt gebotteld. Past bij Plateau Fruits de Mer.

Bruno Andreu Coquelicot Viognier

Druivensamenstelling
Viognier: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Licht goudgeel
Geur: Witte bloesem, citroen, perzik, abrikoos, lychee, honing
Smaak: Perzik, meloen, limoenschil, licht bittere afdronk, typerend voor de viognier-druif

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Plateau Fruits de Mer: kreeft, krab en oesters
  2. Bouillabaise: Franse vissoep
  3. Foie gras met sardientjes op een toastje van brioche

Achtergrondinformatie
Bruno Andreu is al meer dan 20 jaar wijnmaker, zoals de rest van zijn familie ook is. Tegenwoordig is zijn wijnhuis Maison Bruno Andreu gevestigd in Montblanc, een dorpje ten oosten van Béziers in het zuidoosten van Frankrijk. Hier ligt de beschermde wijngaard ‘l’Agly’, waar Bruno Andreu zijn project ‘Coquelicot’ tot uiting brengt.

De Viognier-druiven worden volledig biologisch geteeld, waar ook nog rekening wordt gehouden met de biodiversiteit op de wijngaard. Vandaar ook de ondertitel ‘vignoble sauvage’, wat zo veel betekent als ‘wilde wijngaard’. Bruno Andreu laat hier de natuur zijn werk doen en probeert zo min mogelijk chemicaliën te gebruiken. Het terroir in dit gebied bestaat voornamelijk uit schalie, een voorvorm van leisteen. In totaal zijn er maar 2000 flessen van deze Viognier gemaakt. De wijn is vernoemd naar de coquelicot (Frans voor klaproos), die in de lente op deze wijngaarden bloeien. Klimaat is warm en droog waardoor druiven goed kunnen rijpen.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna ze een directe persing ondergaan. Hierna fermentatie op gecontroleerde temperatuur in roestvrijstalen tanks. De wijn rijpt drie maanden lang in dezelfde tanks waarna er wordt gebotteld. Door het vinificeren en rijpen in roestvrij staal behoudt de wijn zijn frisse, fruitige smaken. De wijn kan het best 1 tot 3 jaar na aankoop worden gedronken.

Domaine Croix Belle – Le Champ Des Grillons

Jonge Franse rosé met een subtiele en harmonieuze smaak met de Syrah- en Grenache Noir-druif afkomstig van 20 jaar oude wijnstokken. Past bij Indiase rode curry.

Druivensamenstelling
Syrah: 60 %
Grenache Noir: 40 %

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,0 %
Extra: 91 points @ Decanter (’20) + Goud @ Concours Mondial du Rosé (‘19). Duurzame Terra Vitis-certificering/ Rosé van het jaar 2021 Categorie Wijnspeciaalzaak

Smaakprofiel
Kleur: Helder perzikroze
Geur: Florale tonen en verschillende kruidenaroma’s en rijp rood fruit
Smaak: Subtiele harmonieuze smaak, zeer elegant en fruitig met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 11 °C
Maximaal 13 °C

Gastronomie
Fantastische wijn i.c.m. de kruidige Mediterrane of de pittige Indiaase keuken

  1. Gegrilde aubergine, paprika, courgette en ui met groene kruidenolie
  2. Salade met gegrilde kip, hummus, puntpaprika en witte kaas
  3. Indiase rode curry met kabeljauw, kokos en koriander

Achtergrondinformatie
Domaine La Croix Belle is opgericht in 1794 door familie Boyer. Sinds 1977 is het in handen van de ambitieuze Jacques en Francoise Boyer. Het ligt in de streek Côtes de Thongue in de bekende wijnregio Languedoc, op 120 meter hoogte van het Cévenne gebergte. Het terroir van La Croix Belle bestaat uit klei en kalksteen, met als onderlaag gravel en zand. Op de 70 hectare grond groeien 16 verschillende druivensoorten die profiteren van vele zonuren en gematigde wind uit de Middel-landse Zee. Opbrengst: 45 hectoliter wijn per hectare grond. Domaine La Croix Belle streeft naar een zuiver kwaliteitsproduct met respect voor mens en milieu, o.a. door strenge controle op de productie-methodes onder de duurzame ‘Terra Vitis’ certificering. De wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt, waardoor prachtige zuivere wijnen ontstaan met karakter, kwaliteit en passie, zonder toevoegingen.

Vinificatie
De Syrah- en Grenache Noir-druiven worden geplukt van 20 jaar oude wijnstokken en zorgvuldig geselecteerd op kwaliteit. De fermentatie vindt plaats op traditionele wijze op een lage temperatuur (< 20 °C), waarna de druiven direct koud geperst worden. Vóór de fermentatie start, blijven de schillen tijdelijk in het sap om extra aroma’s en smaken te extraheren. Hierna rijpt de wijn 4 tot 6 maanden in roestvrijstalen tanks voor de botteling.

Guerrin Mâcon – Vergisson “Les Rochers”

Jonge witte Franse wijn van de Chardonnay druif die volledig handmatig worden geplukt van 35 jaar oude wijnstokken. Wijn met een soepele en elegante smaak die past bij rauwe oesters.

Druivensamenstelling
Chardonnay: 100%

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Witte Bourgognewijnen bestaan vrijwel altijd uit 100% Chardonnay-druiven

Smaakprofiel
Kleur: Goudgeel met een lichte zweem
Geur: Zeer uitnodigend bouquet van citrus, hazelnoot en bloemen
Smaak: Soepel, elegant met verfijnde zuren, met in de afdronk fruit en mineralen in de boventoon

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie

  1. Rauwe oesters met sjalot-frambozen vinaigrette
  2. Escargots met kruidenboter
  3. Salade met gegrilde kabeljauwfilet en citroendressing

Achtergrondinformatie
Domaine Guerrin is gevestigd in het hooggelegen dorpje Vergisson, wat ligt in het
wijngebied Mâconnais (ten (noord)westen van de stad Mâcon) in de Bourgogne. Het
wijnhuis, opgericht in 1926, bevat 14 hectare grond en wordt gerund door de 4e
generatie aan wijnmakers: Nadine en Maurice Guerrin. Uit Mâconnais komen wijnen
vandaan vol mineraliteit en souplesse. Dit is het gevolg van de wereldberoemde
structuur van de rotsbodem (met o.a. kalk en klei) en koele westenwind. De
Chardonnay-druif groeit erg goed op deze bodem, waardoor je de regio Mâconnais
ook wel het koninkrijk van de Chardonnay kan noemen, heersend met 95%. De oogst
gaat grotendeels handmatig met veel respect voor de natuur en er worden
natuurlijke gisten gebruikt tijdens het fermentatieproces. Naast Mâcon-Vergisson
heeft Domaine Guerrin nog twee andere herkomstgebieden: Pouilly-Fuissé en SaintVéran.

Vinificatie
De Chardonnay-druiven worden volledig met hand geplukt van 35 jaar oude
wijnstokken, gelegen in twee verschillende terroirs: ‘Sur La Roche’ en ‘En Bille
Folland’. Na de handmatige oogst krijgen de druiven een zachte persing, waarna een
fermentatie plaats vindt in RVS tanks op een lage temperatuur, waardoor fris- en
fruitigheid behouden wordt. Vervolgens rijpt de wijn 9 maanden in de tanks. Hierna
volgt een lichte filtering en botteling. De Mâcon-Vergisson kan tot 4-5 jaar worden
bewaard.

Pouilly – Fuissé ”Vieilles Vignes”

Franse Chardonnay met 10 tot 12 maanden houtrijping, druiven worden geplukt van minimaal 40 jaar oude wijnstokken. Past bij gebraden kwartel.

Pouilly-Fuissé ‘Vieilles Vignes’

Druivensamenstelling
Chardonnay 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 10-12 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Vrijwel alle witte Bourgognewijnen bestaan voor 100% uit Chardonnay-druiven

Smaakprofiel
Kleur: Medium citroengeel
Geur: Complex met tonen van gekonfijte citrusvruchten en gele bloemen
Smaak: Zacht, rond, gedroogde perzik, hazelnoot, amandelen met boter en toast in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 8 °C
Maximaal 10 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Lichte salade met warm gerookte zalm en avocado
  2. Couscous met gemarineerde kipfilet, koriander en citroenzest
  3. Gebraden kwartel met honing en mosterd

Achtergrondinformatie
Domaine Guerrin is gevestigd in het hooggelegen dorpje Vergisson, wat ligt in het
wijngebied Mâconnais in de Bourgogne. Het wijnhuis, opgericht in 1926, bevat 14
hectare grond, ligt tegen de berghelling aan en wordt gerund door de 4e generatie
aan wijnmakers: Nadine en Maurice Guerrin. Sinds 2011 helpt hun zoon Bastien bij
dit proces. De druiven voor deze wijn komen van de percelen ‘La Maréchaude’ &
‘Sous la Roche’, die in AOC Pouilly-Fuissé liggen. De wijnen uit dit gebied zijn vol
mineraliteit en souplesse. Dit is het gevolg van de wereldberoemde structuur van de
rotsbodem (met o.a. kalk en klei) en koele westenwind.

De Chardonnay-druif groeit
erg goed op deze bodem, waardoor je de regio Mâconnais ook wel het koninkrijk
van de Chardonnay kan noemen, heersend met 95%. De oogst gaat grotendeels
handmatig met veel respect voor de natuur en er worden natuurlijke gisten gebruikt
tijdens het fermentatieproces. Domaine Guerrin bestaat uit drie verschillende
herkomstgebieden: Pouilly-Fuissé, Mâcon-Vergisson en Saint-Véran.

Vinificatie
De Chardonnay-druiven worden volledig met hand geplukt van min. 40 jaar oude
wijnstokken. Deze wijnstokken liggen in drie verschillende terroirs die allen bij het
hooggelegen wijngebied van Vergisson horen. Direct na de oogst worden de druiven
zacht geperst. De wijn rijpt na de fermentatie voor 10-12 maanden op de droesem in
max. 5 jaar oude eikenhouten vaten, waarvan 15% nieuw eikenhout is. Hier
ondergaat de wijn ook een malolactische fermentatie. De Pouilly-Fuissé kan je tot 10
jaar lang bewaren.