Guadianeja – Tempranillo

Rode Spaanse wijn met een volle en fruitige smaak van de Tempranillo-druif. 6 maanden houtrijping. Smaakt bij wildstoof van everzwijn.

Guadianeja Tempranillo Paraje Alto Hungrao

Druivensamenstelling
Tempranillo 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Gouden medaille @ Berliner Wine Trophy 2022

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Rode kers, framboos en pruim, kokosnoot, vanille, leer, bosgrond
Smaak: Zijdezachte tannines, gebalanceerde aciditeit, vol, fruitig, complex met meerdere lagen

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Wildstoof van everzwijn met gepofte aardappel met kruidenboter
  2. Picanha van de barbecue met groene asperges en gerookte knoflook
  3. Jamón de Bellota met geroosterde hazelnoten en een drupje van virgin olijfolie

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao, waar 5 hectare Tempranillo-druiven aangeplant staan. W
Wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben 20000 flessen Guadianeja Tempranillo geproduceerd. De stokken zijn 60 jaar oud & staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif de frisse tonen. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten. De miocene sedimenten zijn miljoenen jaren oud. In combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. Doordat de rivier soms ondergronds stroomt, wordt zo een ondergronds irrigatiesysteem gecreëerd waardoor de wijnstokken erg goed zijn voorzien van water.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Na fermentatie vind malolactische fermentatie plaats om het mondgevoel en complexiteit te verbeteren. Wat volgt is rijping op Frans & Amerikaans eiken., 6 maanden lang. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Vegamar – Vino de Autor Reserva

Spaanse rode wijn met de Syrah-, Merlot- en Cabernet Sauvignon-druiven. 14 maanden houtrijping. Tonen van toffee. Past bij hertenbiefstuk.

Vegamar Vino de Autor Reserva

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Merlot: 30 %
Cabernet Sauvignon: 20 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep en helderrood
Geur: Nootachtige hints, rijp fruit, cacao en getoast eiken
Smaak: Fluweelzacht met soepele tannines. Zeer complex en intens met finale tonen van toffee.

Temperatuur:
Minimaal 18 °C
Maximaal 20 °C

Gastronomie
Best gecombineerd met krachtige herfstige gerechten met wild

  1. Hertenbiefstuk met pastinaakpuree
  2. Hazenrugfilet met zuurkool en gepofte aardappeltjes
  3. Gegrilde rib-eye met rode wijnsaus

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op de Los Patricios en Calera Carrasses wijngaarden en worden afzonderlijk gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, worden ze ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijnen rijpen 14 maanden op nieuw Amerikaans eikenhout voor het assembleren en bottelen.

Vegamar – Vino de Autor Crianza

Rode Spaanse blend van de Tempranillo-, Merlot- en Syrah-druiven met 9 maanden houtrijping. Past bij een rollade van vleestomaten.

Vegamar Vino de Autor Crianza

Druivensamenstelling
Tempranillo: 63 %
Merlot: 25 %
Syrah: 12 %

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: Crianza, 9 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 14,0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood met lichte baksteenrode tinten
Geur: Tonen van rijpe rode bessen met op de achtergrond vanille en toast door houtlagering
Smaak: Volumineus, met rijpe tannines en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Serveer bij gegrild rood rundvlees en gekruide gerechten met gegrilde groenten

  1. Rollade met vleestomaten, rozemarijn, knoflook en ui
  2. Gegrilde biefstuk salade met gegrilde courgette en noodles
  3. Entrecôte met rode ui, limoen en gebakken rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op verschillende wijngaarden op een bodem van klei en kalksteen, en worden apart gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijn rijpt 9 maanden op nieuw Amerikaanse eikenhout.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Rode Spaanse wijn van de Monastrell-druif met 14 maanden houtrijping in Franse eiken. Volle complexe smaak. Past bij manchego tostado.

Murviedro Sericis Cepas Viejas

Druivensamenstelling
Monastrell 100 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden in Frans eiken
Alcoholpercentage: 14 %
Extra: Vegan gecertificeerd.
91 punten Medalla de oro- Gilbert & Gaillard Int. Challenge 2021 / Medalla de oro-Sommeliers choice awards 2021 / 90 Puntos 4 * Guínin Peñin

Smaakprofiel
Kleur: Intens rode kleur met paarse tonen
Geur: Elegant, krachtige aroma’s van rijp fruit en geroosterd eikenhout
Smaak: Vol, complex, rijpe tannines en geroosterde smaken in de afdronk

Temperatuur:
Minimaal 12 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Iberisch varkensvlees met ‘garrofon’ (=Paellaboon) bonenboter en saffraan
  2. Runderescalopes gestoofd met tomaten en zwarte olijven
  3. Manchego tostado (= geroosterd)

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij-en geopend. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie en als zodanig worden de wijnen gemaakt in volledige harmonie met de omgeving. Sericis betekent ‘zijdeachtig’ in het Latijn. De naam en de zachtheid van deze wijn zijn een eerbetoon aan het gildehuis Case de la Seda. Deze monastrell druif komt van de 5 hectare grote wijngaard El Morrón in Villena. Het Terroir bestaat grotendeels uit kalksteen en grint. De druivenstokken zijn 48 jaar oud. Wijnmaker is Jose Juan Muñoz.

Vinificatie
De oogst vindt handmatig plaats. Het persen gebeurt onder lage druk < 0.4 bar. Gecontroleerde fermentatie op maximaal 26 graden. Na 21 dagen maceratie wordt de wijn eruit gehaald. Natuurlijke filtratie. Hierna gaat de wijn voor minimaal 14 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.

Dehesa de Luna – Luna Lunera

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo- en Syrah-druif. Smaak van vers rood fruit. Smaakt goed bij paella of fideua.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 64%
Syrah: 36%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 14%
Extra: Organisch en vegan

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Jong, rood fruit
Smaak: Vers rood fruit, jong en gebalanceerd.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Zachte kazen: geitenkaas en brie met honing en walnoten
  2. Salade van tomaat met schapenkaas, extra virgin olijfolie en tonijn
  3. Paella of fideua (paella met gebroken pasta ipv rijst) met zeevruchten

Achtergrondinformatie
In totaal bezit Dehesa de Luna 4 verschillende wijngaarden met in totaal 64 hectare oppervlakte: el Viñazo, Mata de la Culebra, La Cañada del Navajo & La Noria de Luna. Op wijngaarden Cañada del Navajo en Mata de la Culebra wordt de Tempranillo-druif gegroeid, de Syrah-stokken staan alleen op Mata de la Culebra aangeplant. De gaarden liggen gemiddeld op 850 meter boven zeeniveau en er wordt gebruik gemaakt van schaduw-wijnbouw. De wijnstokken worden beschermd door o.a. overdekkende pergola’s te plaatsen. Hierdoor worden de druiven beschermd tegen de excessieve hitte. Daarnaast worden planten gebruikt om extra schaduw te bieden, erosie tegen te gaan en vruchtbaarheid van de ondergrond natuurlijk te bevorderen.

Snoeiafval wordt gebruikt als voeding voor de wijnstokken en irrigatie wordt gerantsoeneerd zodat duurzame doelen kunnen worden behaald. Wijnmaker José Luis Asenjo heeft van deze wijn 54.774 flessen gemaakt. Luna Lunera verwijst naar een slaapliedje wat vrij vertaald wordt naar “Maan, mooie maan”. De wijn wordt geheel volgens de stand van de maan geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in kisten van 10 kilo. Hierna rusten de druiven 24 uur lang in een koude ruimte, waarna de druiven een zachte persing krijgen. Maceratie en fermentatieperiode duurt 9 dagen, met als hoofddoelen om kleur en tannines te verkrijgen fruitaroma’s te behouden. Malolactische vergisting gebeurd in stalen tanks. Hierna volgt een zachte filtratie om de natuurlijke eigenschappen van de wijn te behouden, waarna wordt gebotteld.

Cupani – Baskunes

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif. Vol en krachtig van smaak door 16 maanden houtlagering. Past bij Wagyu Beef Tataki.

Cupani Baskunes

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 16 maanden houtlagering
Alcoholpercentage: 14,5%
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar organisch

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Rozen, braam, zwarte kers, fruitig en intens
Smaak: Tonen van kers, framboos en peper, mineralen, vol & krachtig, gestructureerd met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Wagyu Beef Tataki: Net dichtgeschroeid rundvlees van de grill
  2. Morcilla & Butifarra: Bloedworst en een fuet-achtige gedroogde bloedworst
  3. Geroosterd lamsvlees met pimientos de padrón en zeezout

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op oostelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. In totaal zijn er 17,5 hectare druiven geplant. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1965 op ongeveer 4 hectare, stokken zijn dus 57 jaar oud. Hier worden elk jaar 2800 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen wijn zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. ’s Winters kan het elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte alcoholische fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hierna wordt de wijn verplaatst naar 225L nieuwe Franse eiken vaten, waar ook de malolactische fermentatie plaatsvindt. Vervolgens rijpt de wijn 16 maanden in dezelfde eiken vaten waarna wordt gefilterd met cellulose platen, wat vaste stukjes tegenhoudt. Hierna bottelen.

Cupani – Crianza

Rode Spaanse wijn van de Tempranillo-druif met 14 maanden houtrijping. Fruitige en complexe smaak. Past bij gegrilde entrecote.

Druivensamenstelling
Tempranillo: 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 14 maanden houtrijping
Extra: 90 points @ Tim Atkin
In conversie naar biologische productie
Alcoholpercentage: 14,5%

Smaakprofiel
Kleur: Diep paars
Geur: Braam, rozenbottel, kers, zwart fruit, tijm en zwarte peper
Smaak: Fruitig, complex, intens met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Gegrilde patrijs met saus van cacao en pruim
  2. Gegrilde entrecote van de barbecue met gepofte aardappel en kruidenroomkaas
  3. Licht gezouten buikspek uit de oven met geurige pandan-rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Heredad San Andrés (Cupani) is opgericht in 2001, toen de huidige eigenaren Enrique Eguiluz & Magdalena Mendoza besloten het ongebruikte wijnhuis over te nemen. Het wijnhuis ligt in het dorp San Vicente de la Sonsierra, vrijwel direct naast de Ebro-rivier, bijna op de grens van Baskenland. Sindsdien hebben zij flink geïnvesteerd en vernoemden zij het wijnhuis naar ‘Cupani’, een wijndruif die voor de Phylloxera-epidemie in La Rioja groeide, maar verloren is gegaan.

De wijngaarden liggen op 537 meter hoogte, aan de voet van de Sierra Cantabria, op noordelijk gelegen licht steile hellingen. Wijnmaker is Miguel Eguiluz Mendoza, zoon van Enrique. Sinds 1992 worden de wijnstokken niet meer bespoten met pesticiden, wat voor die tijd revolutionair was. De wijnmakerij is op dit moment in overgang naar volledig biologische productie. Er zijn 17.5 hectare druiven aangeplant, waaronder ook de Viura (macabeo) die op dezelfde gaard groeit. De Tempranillo-druiven staan aangeplant sinds 1981 op bijna 7 hectare, stokken zijn dus 41 jaar oud. Hier worden elk jaar 4500 kg druiven geselecteerd waarvan in 2018 2873 flessen zijn gemaakt. De bodem bestaat uit kalkrijke klei, veroorzaakt door de nabijgelegen Ebro-rivier. De winters kunnen elk jaar verschillen, geen hoge temperaturen en soms wat sneeuwval. Zomers zijn normaal gezien warm & droog, met soms een storm met hagel.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geoogst in dozen van 12 kilo. Eenmaal in de kelder volgt een persing met hydraulische verticale pers waarna een korte fermentatie plaatsvindt in roestvrij stalen tanks. Hier wordt niet heel veel kleur geëxtraheerd door een korte alcoholische fermentatie. Daarna wordt 70% v.d. wijn naar 225L gebruikte Franse eiken vaten verplaatst. De overige 30% rijpt in 300L nieuw Franse eiken vaten. Malolactische fermentatie vindt plaats in het vat.

Murviedro Galeam Monastrell

Droge Spaanse rode wijn van de Monastrell-druif met een volle en warme smaak. Past bij gebraden lamsbout.

Druivensamenstelling
Monastrell 100 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Droog
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Biologische en vegan gecertificeerd.
Bacchus de Oro(concurso Internacional Bacchus 2021) – Medalla de Oro )Giblert & Gaillard Int. Challenge 2021- Medalla de Plata(Premios Ecovino 2021)

Smaakprofiel
Kleur: Diepe kersen rood
Geur: Intens fruitig met kruidige tonen
Smaak: Vol en warm met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 12 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Gebraden lamsbout met rozemarijn en knoflook
  2. Biefstuk met gegrilde groente
  3. Pisto Manchego (Groenteschotel met Manchego kaas)

Achtergrondinformatie
In 1927 is het wijnhuis opgericht door een dochteronderneming van Schenk Spanish Wineries. In 1929 werden in Alicante, Utiel en Requena wijnmakerij-en geopend. Galeam, in het Latijn Casco, symboliseert de bescherming van een volk in het aangezicht van tegenspoed. Het behoud van het land en tradities om ze door te geven aan hun toekomstige generaties. Bij Bodegas Murviedro vormen het beleid en de toewijding aan het behoud en de zorg voor het milieu een fundamenteel onderdeel van de filosofie. Men is voorstander van duurzame wijnbouw en oenologie. De montastrell komt van de 4 hectare grote wijngaard El Serrano in Villena. Terroir is kalksteen en grind. Grondsoort: ondiep en van laag organisch stof. De druivenstokken zijn 42 jaar oud. Wijnmaker is Juan Jose Muñoz.

Vinificatie
Oogst vindt gedeeltelijk plaats met de hand en deels mechanisch. Het persen vindt plaats onder lage druk < 0.4 bar. Vinificatie is temperatuur gecontroleerd vanaf 26 graden. Malolactische gisting in roestvrijstalen tanks. Natuurlijke filtratie.

Esteban Martín – Reserva

Rode Spaanse wijn van de Garnacha- en Cabernet Sauvignon-druif. Wijn met 14 maanden houtrijping. Past goed bij worstjes van de barbecue.

Esteban Martín - Reserva

Druivensamenstelling
Garnacha: 50%
Cabernet Sauvignon: 50%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Advies om de wijn 30-45 minuten te laten ademen.
Goud @ International Wine Awards ‘Mundus Vini’ (2016)
Bestrijding middels Ozon behandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 14.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diepe kleur met roodbruine tonen en een paarse gloed
Geur: Karamel, chocolade en tabak met gekonfijte rode vruchten
Smaak: Zacht, subtiel en rijk. Complex met in de afdronk gedroogd fruit en noten

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Uitgesproken smaken met vette en geroosterde tonen, krachtig en kruidig.

  1. Worstjes van de barbecue met gepofte aardappel en uitgebakken buikspek
  2. Chateaubriand met bearnaisesaus en in boter gebakken krieltjes
  3. Blauwschimmelkazen en Pata Negra

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
De Garnacha en Cabernet Sauvignon druiven worden nauwkeurig geselecteerd en handmatig geplukt van 30 tot 65 jaar oude stokken. Het persen gebeurt automatisch, waarna de druivenrassen apart worden gevinifieerd in RVS tanks en worden gefermenteerd. Na een tweede fermentatie wordt de wijn opgeslagen in vaten van Frans eikenhout gedurende 14 maanden. Na botteling is rust de wijn nog eens 12 maanden in de kelders van de bodega.

Esteban Martín – Joven

Vegan Spaanse rode blend van de Garnacha- en Syrah-druif. Vol in de mond met hints van truffel. Smaakt bij geroosterd lamsvlees.

Esteban Martín - Joven

Druivensamenstelling
Garnacha: 85%
Syrah: 15%

Specificaties
Jaargang: 2023
Stijl: Jong
Extra: Vegan, Bestrijding middels Ozonbehandeling (uitleg onderaan pagina)
Alcoholpercentage: 13.5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Intense, jeugdige rode kleur
Geur: Frisse geur van rood fruit met framboos als boventoon en hints van truffel
Smaak: Vol in de mond, mooie structuur en gebalanceerde zuren

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Heerlijk als aperitief, bij tapas of als begeleider van gerechten met volle smaken

  1. Geroosterd lamsvlees met gevulde paddenstoelen
  2. Kippenbouten uit de oven met tomaat en paprika
  3. Spaanse Riblappen met tijm en Laurier

Achtergrondinformatie
De wijngaard van Bodegas Esteban Martín liggen in de streek Carineña. Opgericht in 1932 en bestaande uit 150 hectare grond. Ze maken hier wijn met traditionele karakteristieken van D.O. Carineña in combinatie met de nieuwste moderne snufjes. De wijngaarden liggen ten zuidwesten van Zaragoza, op een plateau dat bekend staat als Capo de Carineña. Omdat het in de buurt van het Sierra de la Virgen gebergte ligt, variëren de hoogtes van 400m tot 800m. De regio heeft een continentaal klimaat met, hete, droge zomers en koude winters (tot -8 °C). Het grote verschil tussen dag- en nachttemperaturen heeft een positieve invloed op de druiven. De bodem bestaat uit roodbruin kalksteen, klei en leisteen, met daaronder een laag van losse stenen met een hoog calciumcarbonaatgehalte.

Vinificatie
Na de machinale pluk vindt de eerste gisting plaats, gedurende 10 dagen op een temperatuur van 26°C tot 28°C. Daarna volgt de malolactische gisting waarbij appelzuren omgezet worden in melkzuren wat zorgt voor ronde en zachte tonen in de wijn. De wijn rust na de vergisting tot aan de botteling. De Garnacha en Syrah komen van 20 tot 65 jaar oude wijnstokken.