Castagnoli – Chianti Classico

Italiaanse rode wijn, 18 maanden houtrijping en 4 maanden flesrijping. Indrukken van kers, rode pruim en tabak.

Druivensamenstelling:
Sanglovese: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Stijl: 18 maanden houtrijping, 4 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Lichtpaars
Geur: Aardbei, jonge rode kers, braam, aarde en eik
Smaak: Kers, rode pruim, elkenhout, hoog in tannines, duidelijke zuren, zeer gebalanceerd met een lange, aanhoudende afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie

  1. Ribollita: Toscaanse broodsoep met cavolo nero en cannelinibonen
  2. Lepre in Salmi: Hazenpeper met mousseline van aardappel
  3. Pasta Ragu: Pappardelle met saus van tomaat, rundergehakt en oregano

Achtergrondinformatie
Het landgoed van wijnhuis Castagnoli dateert uit het jaar 998, op dat moment in bezit van de Squarcialupi-familie, waarna het werd overgenomen door de familie Strozzi’s. Deze Italiaanse invloedrijke familie had onder meer zeggenschap over de stad Siena. Vanaf 1824 kwam het landgoed in handen van de familie Ticci, die begonnen met het verbouwen van o.a. druiven. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd er pas echt gefocust op wijnbouw.

In 1982 werd de eerst wijn gemaakt nadat Hans Joachim Döbbelin wijnhuis Castagnoli oprichtte. Hans was op dat moment een pionier in biologische productie in Toscane, wat resulteert in 50 jaar biologische productie. Sinds 2005 staat de familie Schefenacker met wijnmaker Filippo Pratesi aan het roer. De Sangiovese-druiven groeien op 7 verschillende wijngaarden, verdeeld over 8 hectare. Elke gaard heeft zijn eigen specifieke karakter door microklimaten, hoogte- en bodemverschillen. Verdeeld over 300 tot 420 meter hoogte groeien de druiven op ‘Galestro’, wat bestaat uit leisteen/mergel, en ‘Pietraforte’ oftewel zandsteen. Het gebied kenmerkt zich door hete zomers en zachte winters met regen. ’s Zomers valt er zo weinig regen dat dit invloed heeft op de druifproductie. De stokken zijn 11-25 jaar oud en produceren 18000 flessen. Tussen de door bossen omheinde wijnstokken groeien olijfbomen om diversiteit te vergroten.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna selectie plaatsvind op automatische band. Hierna wordt voorzichtig ontstamd. De druiven worden daarna op 0,8 bar geperst, waarna een spontane vergisting met natuurlijke gisten plaatsvind. Kleur wordt geëxtraheerd door handmatig naar beneden duwen, pompen en verplaatsen naar een ander vat. Hierna wordt 2/3e van de wijn verplaatst naar Franse vaten van 2000 liter & 1/3e naar Franse/Sloveense vaten van 500 liter. Hierin rijpt de wijn 18 maanden waarna wordt gefilterd en gebotteld. Na 4 maanden op fles komt de wijn op de markt.

Serafini & Vidotto Phigaia

Ontdek deze heerlijke Phigaia wijn met de Merlot, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon druiven. Smaak van gedroogde pruimen en rijp rood fruit door 1 jaar houtrijping.

Druivensamenstelling
Merlot: 40%
Cabernet Franc: 40%
Cabernet Sauvignon: 20%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Droog, 1 jaar houtrijping in Frans eiken barriques
Extra: Phi (Griekse letter) symboliseert de gulden snede (wiskundig begrip), Gaia betekent aarde. Vrij vertaald betekent Phiagaia ‘de wiskundige perfectie van de aarde’
Alcoholpercentage: 13,5%

Smaakprofiel
Kleur: Licht robijnrood
Geur: Kers, rode pruim, braam, viooltjes, laurier, koffie, drop, vanille
Smaak: Gedroogde pruimen, rijp rood fruit, kers, koffie, drop. Zijdezacht, soepele en geïntegreerde tannines, toast, vol met een lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Bistecca alla Fiorentina: gegrilde T-bone steak van de barbecue met geroosterde puntpaprika en gepofte aardappel
  2. Italiaanse varkensribbetjes: eerst roken, waarna stoven in reductie van tomaat, witte wijn en oregano
  3. Gerijpte Italiaanse kazen als Fontina, Castelmagno en Asiagio d’Allevo

Achtergrondinformatie
Het wijnhuis is opgericht in 1986 door Francesco Serafini & Antonello Vidotto. Zij staan nog steeds aan het roer, samen met Matteo Serafini, zoon & huidige wijnmaker.

Ligging

Het wijnhuis is gelegen in Nervesa della Bataglia in de DOC Montello-Colli Asolani. Dit ligt in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druiven groeien op wijngaarden ‘Da Baracca’, ‘Colmel’, ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’, in totaal 15 hectare. ‘Da Baracca’ is vernoemd naar een Italiaans piloot die in W.O. 1 in de buurt is neergeschoten. ‘Colmel’ is Italiaans voor top en daarmee de hoogstgelegen gaard met Cab. Sauv./Franc. ‘Dalle Piscine’ & ‘Dalle Stagno’ liggen op dezelfde heuvel, aan tegenovergestelde zijde. Terroir bestaat uit ijzerhoudende klei met een karakteristieke roodbruine kleur, door de nabijgelegen rivier ‘Piave’. Heuvelachtig landschap met bescherming van de bergen, ’s zomers overdag warm en ’s nachts koel. Per hectare zijn er 6000-6300 stokken geplant, van 10 tot 25 jaar oud. Er zijn in totaal 90.000 flessen geproduceerd.

Duurzaamheid

Serafini & Vidotto hebben het ‘Biodiversity Friend Label’, wat inhoudt dat zij de biodiversiteit in de gaarden beschermen. Dit doen ze door o.a. te werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, gebruik van eigen bioafval of mest als compost. Dit is een proces van 36 jaar onderzoek geweest, om te begrijpen hoe er het best kan worden omgegaan met duurzaamheid. De klimaatdoelen voor 2030 zijn hierdoor al behaald!

Vinificatie
De druiven groeien volgens de Guyot-leivorm en worden op verschillende momenten geoogst. De Merlot-druiven worden eind september geoogst, de Cabernet-druiven pas eind oktober. Dit geeft een mooi verschil in rijpheid, wat zorgt voor complexiteit. Wat volgt is een zachte persing en fermentatie op gecontroleerde gemiddelde temperatuur in roestvrij stalen tanks. Hierna rijpt de wijn minimaal 1 jaar op tweedehands Frans eiken barriques (225 liter). De wijn wordt pas drie jaar na de oogst op de markt gebracht.

Tenute Tomasella – Cabernet Franc

Jonge rode Italiaanse wijn, 5 maanden RVS rijping en 1 jaar fles rijping. Past goed bij Italiaanse Castelmagno.

Druivensamenstelling
Cabernet Franc: 100 %

Specificaties
Jaargang: 2022
Stijl: Jong
Alcoholpercentage: 12,5 %
Extra: Proefschrift VGC 01/2021; categorie Huiswijn 8+
90/100 punten @ Wein Guide Duitsland (2020) Goud @ International Wine Show Praag (2017)

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood met paarse nuances
Geur: Intense, jonge geuren van rood fruit, viooltjes en vers gras en hints van groene peper
Smaak: Gepeperd, volle body en zacht, met opvallende kruidigheid en lichte gerookte tonen

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Goede combinatie bij gegrild vleessoorten, stoofschotels en Italiaanse gerijpte kazen

  1. Saltimbocca van courgette, met rauwe ham, Fortina kaas en salie
  2. Stoofschotel met Provençaalse kippenbouten, bospeen en peultjes
  3. Italiaanse Castelmagno: Korrelige gerijpte schimmelkaas van rauwe koemelk

Achtergrondinformatie
De wijngaarden van Azienda Tenute Tomasella grenzen aan de roemrijke prachtige wijngebieden Friuli Grave en Piave. De Alpen beschermen deze 150 hectare van koude noordelijke wind, wat samen met een lichte zeebries zorgt voor ideale groeiomstandigheden. Tomasella bezit 30 hectare, waarvan 7 hectare in Friuli ligt en 23 in Veneto. Het wijnhuis, een kleurrijk kasteel met een enorm landgoed, staat bekend om het hebben van respect voor tradities, milieu en natuur. Hier produceren ze unieke uitstekende kwaliteitswijnen, met onbetwistbare specialisatie dankzij de combinatie van 50 jaar ervaring, de modernste wijn-bereidingstechnieken en de liefde voor het land. De eerste jaren waren dit voornamelijk mousserende wijnen, zoals de geliefde Prosecco, waar later een serie aan stille wijnen aan zijn toegevoegd, welke indien gewenst kunnen rijpen in de geavanceerde wijnkelders.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, zacht geperst en start de maceratie. Hierbij hebben de schillen extra lang contact met het sap waardoor er meer kleur en aroma’s onttrokken worden. De fermentatie vindt plaats op 25 °C waarna er een malolactische fermentatie volgt. Dit proces zorgt voor zachtere romige smaken. De wijn rijpt 5 maanden op RVS tanks. De piek van deze wijn zit op 1 jaar flesrijping, maar kan goed bewaard worden tot maximaal 4 jaar.

Chateau Tour Bayard – Montagne-Saint-Émilion

Rode Franse wijn uit Bordeaux van de Merlot- en Cabernet Franc-druif. Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak door 20 maanden houtrijping.

Tour Bayard 2015

Druivensamenstelling
Merlot: 80%
Cabernet Franc: 20%

Specificaties
Jaargang: 2018
Stijl: Elévé en fûts de chêne
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Brons (categorie Old World-France-Bordeaux) @
Sommelier Wine Awards ‘17

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Zwarte bes en braam met rokerige aroma’s als tabak en oosterse kruiden
Smaak: Zachte royale aanzet, harmonieus in smaak, fluwelen tannines, elegante afdronk

Temperatuur:
Minimaal 17 °C
Maximaal 19 °C

Gastronomie

  1. Gerookte rib-eye met saus van morielje-paddenstoel en zwarte truffel
  2. Gebraden eendenborst met spek omwikkeld
  3. Coq au Vin: stoofpot van haan (of kip) in rode wijn-saus

Achtergrondinformatie
Château Tour Bayard is een familiebedrijf van de Nicoletti-Richard’s, die sinds 1956
laten zien hoe ze het beste uit hun wijngaard kunnen halen. De wijnstokken op deze
kleine wijngaard van 15 hectare zijn gemiddeld 40 jaar oud en zijn gelegen op een
kalk- en kleibodem op het zuiden. Het geniet een gematigd zeeklimaat. De bodem
wordt bemest met organische compost om de biologische balans te behouden.


Château Tour Bayard ligt in de Franse gemeente Libourne, tussen Pomerol en SaintEmilion in het hart van de Bordeaux, één van de meest toonaangevende streken ter
wereld op het gebied van wijnmaken. De zoon van eigenaren Fanny en Bruno, Julien,
is de huidige wijnmaker, na ervaring op te hebben gedaan in de Rioja, Bordeaux en
Napa Valley. Hij heeft er in 2013 voor gezorgd dat de wijngaard is uitgebreid met 15
hectare. De naam Bayard komt van de lieu-dit (gehucht) Bayard, 2 km van Montagne
en 5 km van het dorp Saint-Émilion vandaan.

Vinificatie
Na een handgeplukte oogst worden de druiven is kleine kistjes naar het château
gebracht. Hier wordt het sap vergist in temperatuur gecontroleerde betonnen tanks.
Als de fermentatie gereed is wordt de wijn getransporteerd naar eikenhouten vaten,
welke voor 60% gemaakt zijn van nieuw Frans eikenhout, 20% van één jaar oude
vaten en 20% van 1,5 tot 2 jaar oude vaten. Hier rijpen ze voor 18 tot 22 maanden
voordat de wijn gebotteld wordt. De wijn kan tot 10 jaar bewaard worden.

Guadianeja – Tempranillo

Rode Spaanse wijn met een volle en fruitige smaak van de Tempranillo-druif. 6 maanden houtrijping. Smaakt bij wildstoof van everzwijn.

Guadianeja Tempranillo Paraje Alto Hungrao

Druivensamenstelling
Tempranillo 100%

Specificaties
Jaargang: 2021
Stijl: 6 maanden houtrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: Gouden medaille @ Berliner Wine Trophy 2022

Smaakprofiel
Kleur: Robijnrood
Geur: Rode kers, framboos en pruim, kokosnoot, vanille, leer, bosgrond
Smaak: Zijdezachte tannines, gebalanceerde aciditeit, vol, fruitig, complex met meerdere lagen

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Wildstoof van everzwijn met gepofte aardappel met kruidenboter
  2. Picanha van de barbecue met groene asperges en gerookte knoflook
  3. Jamón de Bellota met geroosterde hazelnoten en een drupje van virgin olijfolie

Achtergrondinformatie
Vinícola de Castilla is gelegen in het grootste wijngebied van Spanje, de D.O.P. La Mancha. Hier hebben zij een perceel genaamd Paraje Alto Hungrao, waar 5 hectare Tempranillo-druiven aangeplant staan. W
Wijnmakers Pepe Hidalgo & Roberto Laguna hebben 20000 flessen Guadianeja Tempranillo geproduceerd. De stokken zijn 60 jaar oud & staan op een kalkstenen bodem op grote hoogte aangeplant. Door deze hoogte behoudt de druif de frisse tonen. Het gebied huisvest rode aarde en miocene sedimenten. De miocene sedimenten zijn miljoenen jaren oud. In combinatie met de kalkstenen bodem zorgt voor een prachtige mineraliteit. Daarnaast zorgen natuurgebieden als Lagunas de Ruidera voor beschutting. Door het gebied stroomt de rivier Guadiana, die zorgt voor verkoeling en reflectie van de zon richting het wijngebied. De naam van de wijn is dan ook een afgeleide van deze rivier. Doordat de rivier soms ondergronds stroomt, wordt zo een ondergronds irrigatiesysteem gecreëerd waardoor de wijnstokken erg goed zijn voorzien van water.

Vinificatie
Oogst vind handmatig plaats waarna er zowel via zwaartekracht als een zachte persing sap wordt onttrokken. Fermentatie vind in roestvrij stalen tanks op gecontroleerde temperatuur. Na fermentatie vind malolactische fermentatie plaats om het mondgevoel en complexiteit te verbeteren. Wat volgt is rijping op Frans & Amerikaans eiken., 6 maanden lang. Filtratie vind plaats in drie keer: medium filtratie vlak na de klaring, een fijne filtratie volgt waarna een steriliserende filtratie plaatsvind. Hierna volgt de botteling.

Vegamar – Vino de Autor Reserva

Spaanse rode wijn met de Syrah-, Merlot- en Cabernet Sauvignon-druiven. 14 maanden houtrijping. Tonen van toffee. Past bij hertenbiefstuk.

Vegamar Vino de Autor Reserva

Druivensamenstelling
Syrah: 50 %
Merlot: 30 %
Cabernet Sauvignon: 20 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva, 14 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Diep en helderrood
Geur: Nootachtige hints, rijp fruit, cacao en getoast eiken
Smaak: Fluweelzacht met soepele tannines. Zeer complex en intens met finale tonen van toffee.

Temperatuur:
Minimaal 18 °C
Maximaal 20 °C

Gastronomie
Best gecombineerd met krachtige herfstige gerechten met wild

  1. Hertenbiefstuk met pastinaakpuree
  2. Hazenrugfilet met zuurkool en gepofte aardappeltjes
  3. Gegrilde rib-eye met rode wijnsaus

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op de Los Patricios en Calera Carrasses wijngaarden en worden afzonderlijk gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, worden ze ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijnen rijpen 14 maanden op nieuw Amerikaans eikenhout voor het assembleren en bottelen.

Vegamar – Huella de Garnacha

Rode Spaanse wijn van de Garnacha Tintorera-druif met 1 maand houtlagering. Aroma’s van rode bessen. Past bij paella Valenciana met kip.

Vegamar Huella de Garnacha

Druivensamenstelling
Garnacha Tintorera: 100%

Specificaties
Jaargang 2021
Stijl: Jong, 1 maand houtlagering
Extra: ‘Huella’ betekent voetafdruk of voetsporen, zoals afgebeeld op de fles. Garnacha Tintorera is de enige druif ter wereld met rood vruchtvlees. Ook licht gekoeld lekker.
Alcoholpercentage: 13,5 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Helder en robijnrood met paarse reflecties
Geur: Intense geur van rode en zwarte bessen en aardbeiencompote
Smaak: Zacht fruit en een subtiel vleugje hout. Complex, vlezig, filmend, rond en evenwichtige zuurgraad

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Lekker bij paella, rijstgerechten met varkensvlees of (licht) rood rundvlees

  1. Paella Valenciana met kip, konijn, bonen, tomaat en saffraan
  2. Biefstukspies met mango, bosui en een rood pepertje
  3. Entrecôte-rolletjes gevuld met shi-take paddenstoelen

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologieën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De Garnacha groeit op de La Canada State wijngaard. De druiven worden ’s nachts geoogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. De wijn heeft daarna ongeveer 30 dagen contact het (gebruikt) eikenhout, wat zorgt voor meer complexiteit, al zorgen de smaken van rijp rood fruit nog steeds de boventoon.

Vegamar – Dominio de Calles Reserva

Spaanse rode wijn van de Merlot- en Garnacha-druif. 24 maanden rijping op Franse/Amerikaanse eiken + 36 maanden flesrijping. Past goed bij stoofpot van chorizo.

Druivensamenstelling
Merlot: 84%
Garnacha: 16%

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Reserva: 24 maanden Frans/Amerikaans eiken + 36 maanden flesrijping
Alcoholpercentage: 13,5%
Extra: 120 hectare in bezit, 80 hectare actieve wijngaarden waardoor 40 hectare niet in gebruik. Dit doet Bodegas Vegamar om flora en fauna te kunnen laten leven
Bronze @ Korea Sommeliers Wine Awards 2017

Smaakprofiel
Kleur: Medium paars
Geur: Zeer aromatisch met sterke aroma’s van geroosterde koffie en mokka
Smaak: Gebalanceerd, mondvullend met een overduidelijk hartige afdronk.

Temperatuur:
Minimaal 16 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Smaakt bij/Past bij

  1. Medium-rare gegrilde rumpsteak met parelcouscous en zwartgeblakerde prei
  2. Stoofpot van chorizo, witte varkensworst en bonen
  3. Mahón Curado: Minimaal 8 maanden gerijpte Spaanse kaas van koemelk

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier de ‘Turia’. Er heerst een uniek continentaal microklimaat met mediterrane invloeden. Het 120 hectare tellende bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden.

De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op de meest moderne technieken. Alle wijnstokken zijn bijvoorbeeld aangeplant via het Trellis-systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en er voor zorgt dat de druiven voldoende licht en lucht krijgen. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, kalksteen & humus) zorgt voor een veel verschillende aangeplante druivenrassen, op voor elke druif het best passende terroir. Wijnmakers zijn Pablo Ossorio, o.a. beoordeeld als ‘Beste wijnmaker Valencia 2008’ & ‘Beste wijnmaker Spanje 2012’, en Mari Paz Quílez, al sinds het onstaan van Bodegas Vegamar betrokken als wijnmaakster. De naam van de wijn is een eerbetoon aan het dorp waar het wijnhuis is opgericht.

Vinificatie
Druiven worden ’s nachts machinaal geoogst, waarna ze voor het ochtendgloren naar de wijnmakerij worden gebracht. Hier worden de druiven ontstamd en geperst op 12 °C, zodat de most niet oxideert. De schilmaceratie duurt 3 dagen, waarna de alcoholische fermentatie plaatsvindt op 28 °C. Dit duurt in totaal 10 dagen. De druiven worden apart gefermenteerd en gerijpt, om eigen karakteristieken te behouden. Beide wijnen rijpen nog 24 maanden op Frans/Amerikaans eiken, waarna wordt geblend. 36 maanden flesrijping volgt voordat de wijn op de markt komt.

Vegamar – Vino de Autor Crianza

Rode Spaanse blend van de Tempranillo-, Merlot- en Syrah-druiven met 9 maanden houtrijping. Past bij een rollade van vleestomaten.

Vegamar Vino de Autor Crianza

Druivensamenstelling
Tempranillo: 63 %
Merlot: 25 %
Syrah: 12 %

Specificaties
Jaargang: 2019
Stijl: Crianza, 9 maanden houtrijping
Extra: Vino de Autor = “Handtekening” van de wijnmaker
Alcoholpercentage: 14,0 %
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel
Kleur: Donkerrood met lichte baksteenrode tinten
Geur: Tonen van rijpe rode bessen met op de achtergrond vanille en toast door houtlagering
Smaak: Volumineus, met rijpe tannines en een zeer lange afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 18 °C

Gastronomie
Serveer bij gegrild rood rundvlees en gekruide gerechten met gegrilde groenten

  1. Rollade met vleestomaten, rozemarijn, knoflook en ui
  2. Gegrilde biefstuk salade met gegrilde courgette en noodles
  3. Entrecôte met rode ui, limoen en gebakken rijst

Achtergrondinformatie
Bodegas Vegamar is in 1999 opgericht in Calles, noordelijk van Valencia, in de streek Alto Turia. Het is omringd door hoge bergtoppen die aflopen tot de oevers van de rivier. Er heerst een uniek microklimaat met Mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken komen te staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, waardoor de rijping van de druiven plaats kan vinden onder perfecte omstandigheden. De wijnbouw van Bodegas Vegamar is gebaseerd op meest moderne technieken en technologiën. Alle wijnstokken zijn aangeplant via het Trellis systeem, wat het bladoppervlakte vergroot en invloed heeft op de rijping van de druiven. De grote verscheidenheid aan samenstelling in de bodem (zand, zilt, kalksteen en klei) zorgt voor unieke kenmerken in de wijn en een belangrijke basis voor het produceren.

Vinificatie
De druiven groeien op verschillende wijngaarden op een bodem van klei en kalksteen, en worden apart gevinifieerd. Na een nachtelijke oogst, bij koele temperaturen, waarna ze worden ontsteelt en geperst. Vloeibare kooldioxide voorkomt eventuele oxidatie. De most ondergaat een pre-gisting bij 12°C voor 3 dagen, waarna de temperatuur stijgt tot 28°C voor 15 dagen. Er wordt een eigen selectie van gist gebruikt. De wijn rijpt 9 maanden op nieuw Amerikaanse eikenhout.

Ramon Ramós – Serie Naranja Tinto

Rode Spaanse wijn van de Tina de Toro-druif. Met een fruitige smaak. Past bij op houtskool gegrilde Angus biefstuk.

Ramon Ramós Serie Naranja Tinto Añada Ecológico

Druivensamenstelling
Tinta de Toro: 100%

Specificaties
Jaargang: 2020
Extra: Organic & vegan, geen toegevoegde sulfieten
Alcoholpercentage: 15%
Inhoud per fles: 750 ml

Smaakprofiel

Kleur: Medium donkerpaarse rand met een intense donker robijnrode kleur
Geur: Aroma’s van rijp rood en zwart fruit, jam en een zoetheid die doet denken aan snoepjes in combinatie met gestructureerde tannines
Smaak: Fruitig, met hints van aardbei & framboos. Korte afdronk

Temperatuur:
Minimaal 14 °C
Maximaal 16 °C

Gastronomie
Smaakt bij/ Past bij

  1. Op houtskool gegrilde Angus biefstuk
  2. Oude kaas als Old Amsterdam met een confiture van braam en zwarte bes
  3. Paprika en aubergine van de grill met flatbread

Achtergrondinformatie
Wijnmaker Ramón Ramos Junior is opgegroeid tussen de wijngaarden in zijn dorp. Zijn vader (Ramón Ramos) heeft het wijnhuis opgericht en tot nu toe verschillende wijngaarden van in totaal 110 hectare. Hierbij verschillen de wijnstokken in leeftijd van 15 tot 110 jaar oud, waarbij de stokken ver uit elkaar staan en de ruimte krijgen om te groeien en ouder te worden. Traditioneel bushranken, krijgen de vrije loop. Terroir van de wijngaarden is voornamelijk zand en kiezels, waardoor de wortels van de wijnstokken extra diep moeten groeien om te vechten voor alle beetjes mineralen en water die zij maar kunnen bemachtigen. De naam voor de Serie Naranja is ontstaan tijdens het fermenteren van het druivensap. Ramón rook tijdens het vinificatieproces een intense geur van sinaasappel, waarna het idee ontstond om de serie deze naam te geven. Daarnaast is oranje Ramón’s favoriete kleur, waardoor de keuze snel was gemaakt. In totaal 6000 flessen van deze wijn geproduceerd.

Vinificatie
Druiven worden met de hand geplukt waarna zij licht worden geperst met een pneumatische pers. Filter door middel van cellulose platen waarna het sap wordt gefermenteerd op een gecontroleerde temperatuur en voor 6 maanden gerijpt op eik.